Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: AQUAZOO MTP Poznań 29-31.01.2010  (Przeczytany 5177 razy)
roberty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Styczeń 27, 2010, 23:08:48 »

Jeśli ktoś napisze na adres biurokrakow@tropheus.com.pl   Swoje dane (imię, nazwisko, miescowość) to czeka na niego darmowa wejściówka na targi AquaZoo.
Odebrać ją będzie mógł dzwoniąc pod mój numer telefonu 607 607 772 w Poznaniu pod bramą MTP i podając te same dane co w mailu.

Robert Mierzeński
Tanganika MAGAZYN

Robert Mierzeński
Tanganika MAGAZYN
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Styczeń 30, 2010, 20:36:06 »

Już jutro będę na targach. Może ktoś kto był dzisiaj lub wczoraj opisze co i jak się tam wyprawia?? Były pytania czy można kupować w cenach producenta itp. Ze zniecierpliwieniem czekam na parę słów o targach.

pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Styczeń 30, 2010, 20:44:15 »

Mi się podobało. Byłem dzisiaj. Najbardziej podobało mi się akwa przy stanowisku Tropical'a, 504l. Jeśli ktoś ma foty, to wezmę wszystkie. Jeślii możesz to kliknij kilka i daj, gdyż fajnie zrobione było-mi bateria padła...

Kupic można wszystko, no prawie. Ceny rewelacyjne nie były, gdyż przed wejściem na targi byłem w sklepie na małeckiego i tam pokarm był tańszy niż na targach (tropical) tak mi się wydawało. Jak chcesz wiecej info, to pisz gg, chat czy cos, ale zaraz lece.

Co do targów. Proponuje, aby wstawiac tu foty z tego wydarzenia. Skorzystają na tym osoby, które nie były, a chcą choc trochę obejrzec to wydarzenie Cheesy

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Styczeń 31, 2010, 03:16:59 »

Dziękuję Panu Robertowi Mierzeńskiemu, dzięki któremu otrzymałem darmową wejściówkę Good !

A w drugim gratisie miałem okazję porozmawiać ze współpracownikiem Pana Roberta na temat ryb tanganickich, zwłaszcza muszlowców. Było mi niezmiernie miło Pana, Panią Martę i owego zakręconego pozytywnie gościa, poznać  Cheesy

Targi te były pierwszymi w mojej karierze, być może dlatego iż nie mam skali porównawczej, bardzo mi się podobało. No może zawód sprawiła śladowa ilość baniaków z krewetkami, jednak mankament ten zrekomepnsowały rozmowy z pasjonatami reprezentującymi różnorakie firmy. To fantastyczne, że ci gostkowie w eleganckich garniturkach okazali się suma sumarum ni mniej ni więcej tylko "akwa - świrami"  Cheesy

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 31, 2010, 11:33:56 »

Targi ogromne jakieś nie są, ale można zobaczyć wiele ciekawych akwariów i spotkać wielu pasjonatów.
Nie mówiąc o całej kolekcji pięknych skalarów biorących udział w mistrzostwach - ciekawostka: są różne gatunki Pterophyllum !
Zwłaszcza wszyscy akwaryści z Poznania i okolic - obecność obowiązkowa ! Smiley Pamiętajcie to jedyna taka impreza w Poznaniu i od Was zależy czy się rozkręci na przyszłe lata. Jak zarząd targów i wystawcy zobaczą ilu jest w Poznaniu akwarystów to będą chętniej organizować kolejne targi.
Spieszcie się - o 18-tej zamykają !

Wkrótce zamieszczę parę fotek, a jak Wy coś ładnego pstrykniecie to ładujcie na nasz serwer -
http://www.akwarium.net.pl/wiki/Special:Upload
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 11:39:26 wysłane przez Przemek » Zapisane

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Styczeń 31, 2010, 18:22:08 »

Targi bardzo małe, jak ktoś nie poszedł to nie ma czego żałować. Może ze dwa fajne zbiorniki...... A najgorsze były wykłady dotyczące krewetek na które się napalałem. Dwa wykłady trwały łącznie 30 minut, a wiedza w nich zawarta dostępna jest na każdym forum krewetkowym w dziale OGÓLNE. Na plus zaliczę możliwość nabycia archiwalnych numerów prasy akwarystycznej.

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Styczeń 31, 2010, 20:10:02 »

Cóż jechałem 150km, po drodze kilka samochodów w polu, nawet pług zaliczył rów  Grin,
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2eb00115ece484dd

Co do targów to nie mam skali porównawczej, na pewno więcej akwarystyki niż wędkarstwa, sporo paletek, aqwa roślinnych ładnie urządzonych 2-3 szt.,jedna solniczka.Absencji na wykładzie o krewetkach rzeczywiście nie ma co żałować. Jak to mówią "kopara nie opada", ale mój 7 letni syn jakąś tam atrakcję pod koniec ferii zaliczył.

spod tropical'a o którym pisał wczoraj pawel_szp

« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 20:23:49 wysłane przez tomes » Zapisane

Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Styczeń 31, 2010, 20:24:31 »

Rośliny z tego pierwszego zbiornika zostały sprzedane za 1000 zl. Tak przynajmniej twierdził facet z obsługi (albo mu sie nie chciało ręki zamaczać bo chciałem trochę tej zieleniny kupić).

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Styczeń 31, 2010, 20:31:55 »

Jeden facet mi zza pleców się go pytał po ile roślinki? On mówi że wszystkie sprzedane. Facet ciągnie, po ile szt z ciekawości. średnio 2,5zł/szt. Potem chwile gadałem z właścicielem baniaka(chyba bo podpis był pewnego forum)  to mówi że blyx'y to by sprzedał taczke, taki popyt.

Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Styczeń 31, 2010, 21:05:16 »

Witam.
Na wstępie to chciałbym podziękować za darmową wejściówekę Panu Robertowi Mierzeńskiemu. Wszystko zgodne z tym co zostało napisane tu na forum.

Wracając do samych targów

Jeden facet mi zza pleców się go pytał po ile roślinki? On mówi że wszystkie sprzedane. Facet ciągnie, po ile szt z ciekawości. średnio 2,5zł/szt. Potem chwile gadałem z właścicielem baniaka(chyba bo podpis był pewnego forum)  to mówi że blyx'y to by sprzedał taczke, taki popyt.

Hehe to chyba Ja buyłem tym facetem Smiley Jak Ja z tym kolesiem gadałem to mówił że jakby miał takie akwa wypchane na ....ma blyxą to i tak by poszła.
Trochę mnie zniechęciło to podejście ale oki. Na szczęście idąc dalej znalazłem hodowcę roślin z moich stron. Dobre perspektywy na przyszłość. W tym tygodniu się do niego wybieram także zobaczymy co i jak.

Jeżeli chodzi o same targi to moim zdaniem i nie tylko moim było przegięcie z paletkami. Rozumiem że są to piękne ryby i trzeba się natrudzić żeby mieć je piękne i zdrowe ale nie nalezy też zapominać że jest wiele innych gatunków. Jednymn słowem było biednie jeśli chodzi o różnorodność. Mało było ciekawych, barwnych, atrakcyjnych egzotycznych gatubnków.
Wykłady krewetkowe (byłem tylko na nich) to .... no Pan się nie przygotował za bardzo. W sumie to więcej wiedzy i ciekawostek można znaleźć choćby tutaj na forum (pomimo tego że nie jest to forum krewetkowe stricte). Generalizując to filtr burgudnzki, grzałka, red cherry dla początkujących, 2 metody chowu, system klasyfikacji wg ilości białego pigmentu i czerwonych plam crystal red i to tak mniej więcej tyle.
Akwariów krewetkowych kilka choć ciekawie urządzonych. I tu mała dezorientacja. pan na wykładach "dla krewetek min 20 l", dostępne zestawy i akwaria pokazowe z krewetkami ze 3 - 4litry.Hmm??? To w końcu jak to jest??Smiley
Nie wspomnę już o tym że w programie było napisane "Jak rozpocząć swoją przygodę z krewetkami - wykład i pokaz zakładania krewetkarium". Wykład był ale pokazu to nie widziałem.
Wystawcy prezentowali wiele różnego rodzaju sprzętu ale jakby tak dobrze się zagłębić to więcej sprzetu jest w hurtowni sprzętu akwarystycznego niedaleko mnie. Co do cen, interesowały mnie akurat świetlówki, to faktycznie było taniej i to o kilkadziesiąt złotych na sztuce.
Najciekawsza według mnie byla aranżacja akwariów obudowanych na styl retro lub w ulach. Nie wiem jak praktyczna strona ale efekt wystawowy był fajny i ciekawy.
Natomiast uwagę przyciągały żaglowce konkursowe. Rząd zbiorników z tymi rybami robił rażenie. Można było zobaczyć bardzo ciekawe i piękne okazy. Nie wiem na pewno bo się nie znam na tych rybach ale wydaje mi się że jeden złożył/pilnował ikrę na grzałce. Powinien był dostać nagrodę honorową/uznaniową:) W kązdym razie na te targi opłacało się jechać chociazby po to aby mieć możliwość na własne oczy zobaczyć różnorodność tych ryb. W sumie to teraz sam się zastanawiam czy nie zacząć ich hodowli.
Jak coś sobie przypomnę to jeszcze dorzucę. Jutro postaram się wgrać zdjęcia z targów autorstwa Ulv-a. Podejrzewam że znajdą się fotografie wszystkich akwariów:) Się rozpstrykał szalony:)

Można powiedzieć że targi trochę zawiodły zarówno od strony atrakcyjności i ciekawostek. Pomimo że znalazło się kilka interesujących rzeczy to bardziej przypominały festynowy bazar zamiast fachowe targi bo takimi należałoby je nazwać.

360 km w te i spowrotem, zaliczona jedna zaspa po drodze,  wrażenia wizualne mogą być ale czas spędzony w miłej atmosferze ze znajomymi (łącznie 14godzin) bezcenne.

Mam nadzieję że z roku na rok te targi będą przybierały coraz to lepszą formę a organizatorzy postarają się zainteresować nie tylko tych co już coś wiedzą na temat akwarystyki lecz tych co swoją przgodę z tym pięknym hobby chcieliby rozpocząć.
Akwariów roślinnych  jak na lekarstwo
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 21:13:45 wysłane przez Cardangel » Zapisane

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #25 : Styczeń 31, 2010, 21:43:38 »

Mi się podobało. Byłem dzisiaj. Najbardziej podobało mi się akwa przy stanowisku Tropical'a, 504l. Jeśli ktoś ma foty, to wezmę wszystkie. Jeślii możesz to kliknij kilka i daj, gdyż fajnie zrobione było-mi bateria padła...

Jakieś tam fotki mam...
http://www.moja-akwamania.za.pl/index_pliki/Page375.htm#0

josetsu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Luty 01, 2010, 11:42:02 »

ja wlasnie wrocilem z targow- 6 dni pracy na targach i mam dosc:) ale bylo swietnie:)
jak sie ogarne i przegladne fotki cos tam pokaze:)
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Luty 01, 2010, 19:37:07 »

Dzięki za fotki. Mam nadzieję, że nie będziemy musieli długo czekac na kolejne imprezy tego typu Smiley Jak coś tego typu będzie się szykowac w wlkp to dajce znac-będę na pewno Smiley

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
josetsu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Luty 01, 2010, 19:56:13 »

krotka relacja z targow
http://www.wtk.com.pl/index.php?section=magazyn&id=0&id_prog=35&video_id=1622 tutaj trzeba przeleciec na sam koniec tego filmiku i tam juz mozna obejrzec.

a tutaj prosze jeszcze jeden juz tylko z targow
http://ww6.tvp.pl/780,20100129957444.strona
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2010, 20:12:12 wysłane przez josetsu » Zapisane
josetsu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Luty 12, 2010, 18:42:27 »

Kilka fotek z 6 dniowego pobytu. Duzo pracy ale jeszcze wiecej przyjemnosci:)

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: