Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « pielęgnice i pilęgniczki do 300l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pielęgnice i pilęgniczki do 300l  (Przeczytany 6025 razy)
maciek333_13
Nowy
*

« : Luty 16, 2010, 13:58:04 »

Cześć,

Mam pytanie o dobór pielęgnic i pielęgniczek do mojego akwarium. Zbiornik 300l, świeżo założony (dwa tygodnie). Obecnie pływają w nim cztery otoski i trzy kosiarki. Jest w nim dosyć sporo roślin aczkolwiek świeżo zasadzonych. Czy możecie mi podać kilka gatunków pielęgnic i pielęgniczek, które nie będą bardzo agresywne wobec współmieszkańców (z założenia ma to być akwarium towarzyskie) i nie będą mocno niszczyły roślin (zależy mi na ich dobrym rozwoju).

Z góry dzięki za pomoc.
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2010, 15:36:41 »

barwniaki czerwonobrzuch, szmaragnowe, żółte, pielegniczki kakadu , ramireza, nijssena, agassiza, żółta . Skalary, paletki. Akary pomarańczowopłetwe choc duże nie niszczą roślin. Ja proponuje piranie czerwoną też można zrobić piękny roślinny zbiornik z jej udziałem( chodz nie typowy).

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2010, 15:39:45 »

Cześć,

Mam pytanie o dobór pielęgnic i pielęgniczek do mojego akwarium. Zbiornik 300l, świeżo założony (dwa tygodnie). Obecnie pływają w nim cztery otoski i trzy kosiarki. Jest w nim dosyć sporo roślin aczkolwiek świeżo zasadzonych. Czy możecie mi podać kilka gatunków pielęgnic i pielęgniczek, które nie będą bardzo agresywne wobec współmieszkańców (z założenia ma to być akwarium towarzyskie) i nie będą mocno niszczyły roślin (zależy mi na ich dobrym rozwoju).
Z góry dzięki za pomoc.

Akara z maroni jest raczej łagodną pielęgnicą, nie wyrywa roślin. Należy je trzymać w parach (wcześniej większe stadko a po dobraniu się w parki część ryb oddać). W twoim litrażu dwie lub trzy parki możesz spokojnie trzymać.
Pielęgniczka kakadu też nie powinna roślinek ruszać. Dla obsady tez powinna być tolerancyjna. Dla niej harem 1+3/4.
Z większych pielęgnic do tego litrażu nada się skalar lub paletka. Z tym, że te drugie powiny być raczej hodowane w akwarium jednogatunkowym.
Z resztą, sam poczytaj:
http://www.superakwarium.pl/index.php?page=szukaj&szukaj=piel%EAgniczka
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/ryby/

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2010, 16:16:17 »

W 300 litrach jest spory wybór:

- coś z Apisto (apistogramma) - można np większą liczbę pielęgniczek kakadu (żyją w haremach), albo połączyć a. borelli z a.trifasciata itp.

- akarki - tak jak ci już tu mówili: akara z Maronii, albo dorsigera http://www.jankersten.de/Bilder/Aquarium/laetacara%20dorsigera.jpg

- z troche większych: pielęgnica Sajica, pielęgnica miodowa

- w takim akwa można już wpuścić skalary

- mogłyby być barwniaki, ale te ryby które masz to Ameryka, a barwniaki Afryka, ale gdybyś chciał coś z Afryki to oprócz barwniaków coś z gębaczy (gębacz wielobarwny, gębacz trójbarwny) - można połączyć i barwniaki i gębacze

- jest wiele możliwości jeszcze, ale bardziej dla doświadczonych akwarystów: coś ze spokojnych ziemiojadów, crenicichla, coś z trudniejszych odmian Apsito...

- gdyby nie było otosków czy kosiarek nadałoby się coś z większych pielęgnic, troche agresywniejszych: pielęgnica zebra, bazalick kostarykański, pielenica Meeka (choć z tą osotanią róznie bywa, można by ja zaliczyć do kręgu wraz z midowoą czy sajica, zalezy jakie egemplarze nam sie trafią Wink

Akary pomarańczowopłetwe choc duże nie niszczą roślin. Ja proponuje piranie czerwoną też można zrobić piękny roślinny zbiornik z jej udziałem( chodz nie typowy).

Akara pomarańczowopłetwa zdecydowanie nie. Rośnie duża i nie bez powodu jej angielska nazwa to "Green Terror" - raczej nadawałaby się do ostatniego punktu który wymieniłem - bez otosków i kosiarek, no niekoniecznie z roślinami. Jak coś to już prędzej akara błękitna - troche mniejsza (15 cm) i troche mniej agresywna (można by ja wymienić w punkcie a akarami, ale od tam wymienionych bardziej agrewyna i większa)

Dla piranii raczej za małe akwa
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2010, 16:19:53 wysłane przez Grundman » Zapisane
maciek333_13
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2010, 08:57:11 »

Ok. Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: