Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 36l--> 112l obsada  (Przeczytany 1314 razy)
ikaan
Nowy
*

« : Luty 17, 2010, 23:39:18 »

Witam, na razie mam małe akwa bo 36l i mam w nim:
-5 molinezji (miałam 2 ale mi się rozmnożyły, wiem, że to dla nich zdecydowanie za mało, dlatego też powiększam akwarium)
-2 mieczyki + xx młodych
-2 kiryski
-1 glonojad złoty (nie wiem jak nazywa się po fachowemu ;p)
-1 krewetka (niestety tylko jedna ponieważ druga zmarła, nie z mojej winy. po prostu wyskoczyła pani w sklepie na podłoge jak ją wyciągała  Undecided, nie chciałam żeby inne się też męczyły więc wzięłam już tą)

w piątek kupuje akwa 112l, nie chcę żeby ryby się tam źle czuły więc mam pytanie czy taka obsada jest ok:
-4 kiryski pstre
-5 molinezji
-4/5 mieczyków
-ok 15 neonów
-2 zbrojniki
-3/4 krewetki
-2/3 bojowniki (chociaż nie wiem czy to dobry pomysł, słyszałam, że lubują się w krewetkach Tongue )
chciałabym dodać jakieś pielęgnice np. ramirezy ale nie jestem pewna czy nie za małe akwarium. ew. jakieś inne tylko takie, które nie są agresywne.
pozdrawiam

będzie tam filtr wewnętrzny i zewnętrzny, grzałka z termostatem i standardowe świetlówki 2x18W.
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 23:46:37 wysłane przez ikaan » Zapisane
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2010, 12:29:21 »

-4 kiryski pstre

Za mało minimum dla kirysków to 5-6 sztuk

-5 molinezji
-4/5 mieczyków

Żyworódki niezbyt polecam. Robią syf, czyli też glona i trudno zapanować nad rozsądną populacją.

-ok 15 neonów

OK

-2 zbrojniki

Jak lubisz. Będą w takim małym zbiorniku mocno niszczyć i wykopywać rośliny. To że jakoś jedzą glony to trochę mit. No może te najmłodsze...

-3/4 krewetki

A jakie? Bo wiesz, krewetki to mają też swoje gatunki .... Sprawdź w googlu czy pasują do Twojego zbiornika i uważaj, żeby nie kupić gatunków/odmian krzyżujących się ze sobą

-2/3 bojowniki (chociaż nie wiem czy to dobry pomysł, słyszałam, że lubują się w krewetkach Tongue )
chciałabym dodać jakieś pielęgnice np. ramirezy ale nie jestem pewna czy nie za małe akwarium. ew. jakieś inne tylko takie, które nie są agresywne.

Jeśli na siłę bojowniki to w haremie 1+2 i raczej chyba albo bojowniki albo ramirezy. Ramirezy zdecydowanie w stosunku do ryb innych gatunków nie są agresywne. Do Twojego zbiornika raczej jedna para, chyba że będzie mocno dużo kryjówek i innego badziewia, które pomoże im wyznaczyć terytorium to na maksa dwie pary.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 12:30:54 wysłane przez bobek77 » Zapisane
Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2010, 17:15:46 »

36l ; nie ma co komentować... chyba , ze tylko głupotę właściciela

112l.:Akwarium za małe na mieczyki a kirysków pstrych kup conajmniej 7.
Jeśli o krewetki chodzi , możesz różne kupić , choć w sklepach nie ma ich za dużo i wątpie abyś trafiła na kryżujące sie np z red cherry.Z bojownikami dałbym sobie spokoj i dał te ramirezy.
czyli
 2 "glonojady"
7 kirysków pstrych 15 neonek.
x krewetki
para ramirezek
i z 3 molinezje , bo więcej nie widze powodu tak jak poprzednik napisał syf 2 samice 1 samiec.

-112l - Ogólne.
-20l - Przyszłe Krewetkarium.

Pozdrawiam
ikaan
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2010, 21:32:41 »

pytanie trochę z innej beczki. można mieć filtr tylko zew?  czy potrzebny jest także wew?
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2010, 08:52:28 »

Zdecydowanie może być tylko zewnętrzny. Ogólnie byle wydajny.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: