Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Akwarium bez opieki na tydzien lub dluzej....
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium bez opieki na tydzien lub dluzej....  (Przeczytany 2451 razy)
chrisparypa
Nowy
*

« : Luty 23, 2010, 01:22:15 »

Musze wyjechac na kilka dni... czasem musze wyjechac na tydzien czasem na 3 roznie bywa... w tym czasie nie ma nikogo w domu bo wszyscy jada ze mna Smiley

Co grozi moim rybom - mojemu zbiornikowi ??

o karmienie sie nie martwie bo mam automat do karmienia na takie wyjazdy paro dniowe

Bardziej chodzi mi czy cos sie stanie rybom/roslinom jesli beda przez 3 dni.... tydzien... 2 tygodnie... 3 tygodnie bez wlaczonego swiatla ... zbiornik jest tak ustawiony ze praktycznie zadne promienie sloneczne do niego nie dochodza i jesli oswietlenie wylacze to jest tam no ciemno.... nawet abrdzo ciemno Smiley

Czy cos grozi zbiornikowi ze wzgledu na taki niedobor swiatla ??

oczwiscie filtracja i grzalka wlaczone Smiley

Obsada:
3 bojowniki
12 nenow
2 Ramirezi
6 Malych kiryskow
6 otosow

Zbiornik 75l z pokrywa, filtracja kaskadowa, parametry wody mysle ze bardzo dobre....

czy istnieje jakis wzor na parowanie wody ?? chodzi mi o to o ile obnizy sie poziom wody w ciagu roznych okresow czasu....
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2010, 01:28:39 »

Rośliny nie wytrzymają tygodniowego i dłuższego okresu bez światła, dlatego jeśli tak często wyjeżdżasz powinieneś kupić włącznik czasowy (koszt około 30-40zł).

Parowanie wody zależy od temperatury, powierzchni tafli, tego czy akwarium jest wietrzone, także jest to złożony proces.
 Z resztą po co wzory jak po 24 godzinach możesz zmierzyć linijką ile mm wody ubyło i to pomnożyć przez ilość dni jaka Cię interesuje.
 To się wydaje najprostsze.
chrisparypa
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2010, 02:25:12 »

no wlasnie tez tak myslalem zeby zmierzyc Smiley

a z roslinami to wlasnie tego sie obawialem.....
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2010, 08:30:37 »

Kup po prostu sterownik czasowy, marne parę dych i oświetlenie w akwarium bedzie samo sie gasic i zapalac Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2010, 09:03:47 »

Polecam wyłączniki czasowe z IKEA chyba z 20 zł za 2 sztuki. Mam, używam, działają. A jak chce Ci się bawić to dwoma wyłącznikami to możesz zrobić nawet wieczór i ranek rybom Smiley
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2010, 12:13:43 »

Parowanie to u mnie jakieś 1,5 cm przez tydzień, ale ja mam 20-21 stopni w akwarium i otwarte akwarium. Jeśli masz mocne oświetlenie i wyższą temperaturę, to niech będzie z 5 cm przez tydzień, myślę, że nie więcej.
Przy dłuższych wyjazdach dobrze jest dać dodatkowo napowietrzacz, najlepiej z zaworkiem przeciwzwrotnym.
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2010, 12:19:52 »

a ja chętnie taki sprzedam  Cheesy  Air Tech 2K1 jak coś to na PV Wink

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: