Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zbrojnik (glonojad)  (Przeczytany 2318 razy)
vasu
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 19, 2010, 18:43:08 »

Witam.

Mam taki problem:
Praktycznie od początku akwarium mam sobie jednego zbrojnika, ktory zyje do tej pory, to chyba samiczka jest bo wąsy jej nie rosną.
Od paru miesięcy mam wielkiego samca i były 4 małe z czego 3 już padły... Sad
Co może być przyczyną? Padają tak co pare tygodni, przed chwila zobaczylem nastepnego martwego.

Wode mam teraz 38*C od niedawna stosuje sol akwariową i karmie ryby ochotką, sera sanem, daphnią i tabletkami sery sporadycznie.

112 l.
Black Molly x25; Glonojad x2; Kiryski (spiżowy, pstry, albinoski); Bojownik samica x3; Kardynałek albinoski x5; Neon inesa x9
Kryptokoryna (krótka,długa); Żabienica; Moczarka; Rogatek; Anubias; Minima (orzech); Limnophilia; Paprotnica; Bacopa; Hydrokotyle;

45 l.
40x molinezja - chętni?
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2010, 19:03:45 »

Parametry wody, jak często podmiany, czy były podjęte działania w tym kierunku,jakie objawy.

Wode mam teraz 38*

Ugotujesz ryby  Shocked

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2010, 19:53:41 »

Poza szokującą temperaturą wody to ja bym jeszcze wyeliminowała ochotkę z menu... Zbrojniki uwielbiają się nią zajadać jak i inne zwierzaki akwariowe ale właśnie Zbrojnikom Niebieskim ona szkodzi bo ich menu powinien stanowić głównie pokarm roślinny.

vasu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 21, 2010, 20:48:16 »

28
wybaczcie za pomylke

112 l.
Black Molly x25; Glonojad x2; Kiryski (spiżowy, pstry, albinoski); Bojownik samica x3; Kardynałek albinoski x5; Neon inesa x9
Kryptokoryna (krótka,długa); Żabienica; Moczarka; Rogatek; Anubias; Minima (orzech); Limnophilia; Paprotnica; Bacopa; Hydrokotyle;

45 l.
40x molinezja - chętni?
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 21, 2010, 20:57:34 »

No to juz zmienia postać rzeczy, podaj litraż, obsadę, wyposażenie, osprzęt oraz czy ryby mają jakieś oznaki odbiegania od normy??

Do akwarium mogłeś coś przynieść z żywym pokarmem. Ja go stosuję jako urozmaicenie - raz na tydzień, dwa tygodnie lub miesiąc, dwa miesiące. Nawet jak coś jest z nim jest nie tak to nie zaszkodzi tak rybom, jakbyś podawał go z każdym posiłkiem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2010, 21:04:13 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2010, 11:39:54 »

lwica79 ma rację, pierwsze co trzeba zrobić to nie dopuścić by zbrojniki jadły pokarmy poch. zwierzęcego, one nie mają przystosowanego układu pokarmowego to trawienia tego typu pokarmów no i po jakimś czasie takiego "urozmaicenia" w diecie najzwyczajniej padają, ja kiedyś też tak dwa wykończyłem nieświadomie... Undecided Druga sprawa to to, że ochotka do najlepszych pokarmów nie należy jako bardzo zanieczyszczona ale to już inna bajka.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
vasu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2010, 14:12:45 »

mam ok 20 molinezji, dwie samiczki bojownika - i tu tez ciekawe bo jedna z trzech padła prawdopodobnie na posocznice, a tych dwoch nic nie ruszylo. Zdechła pare dni po wpuszczeniu. Jakis czas temu gdy kupilem jedna bylo podobnie. Kilka dni temu zdechł mi samiec bojownika tez na to samo, tyle ze w drugim baniaku, ale on byl u mnie prawie rok.
W duzym baniaku zamieszkaly tez neonki i dobrze sie trzymaja jest ich 9. 5 kardynalkow, 3 kiryski no i dwa glonojady ktore zostaly. Podaje im teraz tabletki sery i Sera San.
Do tego stosuje Planta gainer aqua art'a od dluzszego czasu. Szeroka gama roslin, ktore dobrze sie rozwijają. Ostatnio przyatakowal je straszliwie glon po tym jak mi padł żarnik uv. Od paru dni mam nowy i widac delikatna poprawe. Zodchodow moilnezji wydostają się czerwone nitki wygladajace jak glony i sie zastanawiam czy one tak trawia te glony co je jedza z roslin czy to jakis pasozyt...
Ochotke ograniczylem. Z sera san wymieszalem daphnię w nieiwelkiej ilosci i podaje je razem.

Baniaczek 112l - podane w podpisie.
Filtr 1400l/h z lampa uv - wklady: ceramika, jakies tam kamienie i wegiel aktywny. I bio gąbki w nim.
http://allegro.pl/item1009173401_filtr_kubelkowy_hw_303b_z_lampa_uv_c_1400l_h.html takie cus.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2010, 14:18:27 wysłane przez vasu » Zapisane

112 l.

45 l.
40x molinezja - chętni?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: