parad0x
Zainteresowany
|
|
« : Maj 26, 2010, 14:57:37 » |
|
Zakaldam nowe akwa i chce do niego wsadzic duze kawaly kamienia znalazlem bardzo duzy polalem go octem... nie pieni! Lecz gdy zaczalem go rozbijac mlotem pneumatycznym to zaczal sie dzwinie kruszyc nie wiem czy to faktycznie kamien czy moze wegiel co jesli to wegiel? badz co to moze byc?
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2010, 15:00:22 » |
|
No, no.. kamyczki wyglądają zacnie. Do bazaltu - wręcz idealne. A czy to węgiel? Hmm. Jedź za miasto, rozpal ognisko i je wrzuć. Odpowiedź powinna nadejść dość szybko!
|
|
|
|
|
|
|
parad0x
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2010, 15:05:36 » |
|
a wegiel/bazalt moze byc? czy do akwa tylko kamien?
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2010, 16:09:16 » |
|
Bazalt może. Węgiel nie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2010, 18:41:31 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
moroboro
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2010, 16:24:49 » |
|
Węgiel też może być pod warunkiem, że go dokładnie wyszorujesz w chłodnej, bieżącej wodzie. Węgiel grillowy, inne brykiety itp. się nie nadają. Jak masz dużą, ładną bryłę /może lśniącą pod wodą/ i na dodatek się nie pieni to będzie ok.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2010, 18:40:30 » |
|
Węgiel grillowy, inne brykiety itp. się nie nadają.
Grilowy masz na myśli drzewny? Szybciej bym wsadziła węgiel drzewny do akwarium niż węgiel kamienny.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 26, 2010, 18:45:12 » |
|
Szybciej bym wsadziła węgiel drzewny do akwarium niż węgiel kamienny.
Czasami oglądam retorty (takie wielkie pojemniki do wypalania węgla drzewnego). Zapytani węglarze mówią, że ten węgiel w małej ilości idzie pod grill, najwięcej węgla biorą huty do produkcji stali, bo węgiel kamienny jest za bardzo zanieczyszczony i się nie nadaje. Sprawdzałem w sieci, węglarze mają rację!
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 26, 2010, 21:55:55 » |
|
Dokładnie. Węgiel drzewny przez starszych akwarystów był także bardzo polecany jako dodatek do spodniej warstwy podłoża gdyż ponoć takie podłoże "nie psuło się".
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Tal
Bywalec
"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 27, 2010, 22:22:13 » |
|
a ja z węglem drzewnym bym uważał bo może zawierać azot, siarkę, tlen, wodór, wapn, magnez, żelazo dla roślin raj ale niektóre pierwiastki mogą szkodzić otrzymuję się z drzewa poddanego wysokiej temperaturze może być zanieczyszczony popiołem ale z drugiej strony jemu najbliżej do znanego nam węgla aktywnego
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 27, 2010, 23:29:17 » |
|
może być zanieczyszczony popiołem
Jest najmniej zasiarczony, dlatego jest używany do produkcji stali. Może zawierać popiół? Oj, chyba retorty nie widziałeś. Układa się nawet kilkanaście warstw twardego drewna (najczęściej buczynę) w blaszanym pojemniku o podwójnych ścianach, 2-3 warstwy się spalają, po zamknięciu dopływu powietrza reszta zwęgla się w bardzo wysokiej temperaturze. To, co jest na dnie, jest wyrzucane, albo traktowane jako rozpałka przy następnym razie. Popiołu prawie nie ma, a na pewno go nie ma w paczce.
|
|
|
|
|
|
|
parad0x
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 28, 2010, 13:04:43 » |
|
Juz zapozno wsadzilem go do wody zobacze co sie bedzie dzialo !!
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 28, 2010, 13:09:37 » |
|
Wygląda oszczędnie i fajnie. Tylko że jeden kamień nie pasuje do reszty. Inna bajka. Ja bym go usunął Burzy moje feng shui EDIT: A i pomyśl o czarnym tle na tył akwarium. Na Allegro sprzedawana jest fajna czarna folia, do tego kupujesz JBL Fixol i masz świetne, trwałe czarne tło z tyłu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2010, 13:20:32 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
parad0x
Zainteresowany
|
|