Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: mocowanie mchów  (Przeczytany 6464 razy)
Treborek71
Nowy
*

« : Sierpień 23, 2007, 20:03:39 »

Mam problemik...Jak mocujecie mchy (te krótkie) na korzeniach? gdzie jeszcze można go zamocować? Nie chodzi mi o mech jawajski bo z tym akurat nie mam problemu ale np ten mech:

mi "fruwa" po całym akwa jak widać Huh
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 23, 2007, 21:35:40 »

Hm, to nie mech tylko wątrobowiec. Można go spokojnie do korzenia nitką przywiązać, ładnie przerośnie. Monosolenium (pelia) można także zasadziń na płaskim kawałku drewna: rozkładasz pojedyncze kawałki monosolenium na całej powierzchni drewienka (ofc odpowiednio spreparowanego, może ty być korzonek albo też kawałek suchego drewna z drzewa liściastego, tonący), potem nakładasz na to siatkę w jakiej kupuje się cytryny i lekko związujesz końce siateczki pod spodem. Układasz drwienko w akwarium na dnie w dobrze oświetlonym miejscu z za kilka tygodni cieszysz się ładną kępą monosolenium w jednym miejscu.

Tak samo można robić z wgłębką czy mchami rosnącymi pionowo do góry jak erect, flame czy stringy tylko w przypadku mchów lepiej użyć niteczki.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Treborek71
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 24, 2007, 07:19:18 »

Dzięki Emi! Qrcze Ty wszystko wiesz  papa
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 24, 2007, 08:45:13 »

Nie wiem wszystkiego. Nie przeceniaj mnie  Wink Po prostu mam u siebie tak mchy i wątrobowce poprzyczepiane i to się sprawdza.

Pozdrawiam,
Emi

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2010, 18:00:15 »

A ja mam takie pytanie . Jak zrobić aby mech (przywiązany dość solidnie ) nie odczepiał się od kamienia ;p bo podczas czyszczenia akwa to troszkę jeast go odczepionego
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2010, 18:56:18 »

Spróbuj przymocować go siatką jak do cytryn tj owinąć ten kamień mchem a na to siatka. Po pewnym czasie przerośnie i siateczki nie będzie widać a mech będzie solidnie umocowany. Jeśli będziesz go regularnie przycinać to nic nie będzie odpadać nawet przy odmulaniu tylko nie daj mu za bardzo urosnąć bo warstwa spodnia zgnije i będzie odpadał. Mchu powinna być jedna warstwa, nie więcej.

PS. Obsada nie pasuje do akwarium 60 l.
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2010, 18:58:06 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #6 : Maj 19, 2010, 07:39:36 »

Wiem ale powoli się zmienia (obsada xD ) . W tym tygodniu zbrojnika dużego sprzedam i kupie kiryski panda Smiley . Mój tato mech dał na kamień i przywiązał żyłką . I on jakby dawał obok siebie lech (na rence perw ) tak żeby były mniejwiencej w tą sama stronę i jak myślicie on zgnije ?
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2010, 07:41:38 wysłane przez darcio » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 19, 2010, 08:56:33 »

I on jakby dawał obok siebie lech (na rence perw ) tak żeby były mniejwiencej w tą sama stronę i jak myślicie on zgnije ?

Że co?

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: