Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jaki wpływ na ryby mają zmienne kolory oświetlenia?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki wpływ na ryby mają zmienne kolory oświetlenia?  (Przeczytany 3893 razy)
zuraf
Nowy
*

« : Styczeń 28, 2010, 18:18:43 »

Witam wszystkich.

Mam następujące pytanie. Ponieważ jestem elektronikiem zbudowałem dziewczynie urządzonko sterujące niezależnie piięcioma diodami RGB, które mają podświetlać pęcherzyki powietrza w akwarium. Tylko że są dwa problemy:

1. Cały urok tego polega na płynnych przejściach między kolorami, które mogą trwać dowolnie długo. Czy zmienne kolory podświetlania nie będą szkodzić rybom? W akwarium nie ma żywych roślinek.

2. Układ zasilany jest napięciem 5v i ma być zanurzony w wodzie. Oczywiście będzie zalany silikonem. Tylko czy gdyby doszło to jakiegoś przerwania izolacji, nie byłoby to niemiłe dla rybek?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2010, 19:47:49 wysłane przez zuraf » Zapisane
zielony
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 06, 2010, 19:31:25 »

a stroboskop nie lepszy???  Grin po tym przykładzie widać że nie bardzo to szkodzi  Cool

ale po tym to już widać że troszeczkę szkodzi bynajmniej nie tylko rybkom...
 papa
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2010, 22:37:45 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #2 : Maj 06, 2010, 20:09:31 »

No spięcie ogólnie nie jest miłym doświadczeniem, ale nie wiem jak z 5V, a co do zmiennego światła to dużo zależy od odstępu czasu, bo rybki się wszystkie przepłoszą jak będzie dyskoteka, dlatego też między innymi w literaturze akwarystycznej zaleca się na noc stopniową zmianę światła. Wpływ mają na to także barwy, np. czerwony rozjusza, niebieski uspokaja, czarny zamula, biały jest neutralny, zielony powoduje większą aktywność itd.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2010, 20:17:19 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 07, 2010, 19:19:35 »

czarny zamula
Stosowałeś czarne światło? Wink

Tymon555
Zainteresowany
**

Chciałbym mieć...

« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2010, 19:27:46 »

czarny zamula
Stosowałeś czarne światło? Wink

jeszcze nie widzałem czarnego światła  Tongue

Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2010, 19:40:47 »

Wpływ mają na to także barwy, np. czerwony rozjusza, niebieski uspokaja, czarny zamula, biały jest neutralny, zielony powoduje większą aktywność itd.

Ciekawa teoria, to z własnych obserwacji? Mówisz o kolorze światła, czy np. tła? Pytam, bo nie spotkałem się jeszcze z takimi doniesieniami. W stosunku do ryb znaczy się Smiley

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #6 : Maj 07, 2010, 21:36:18 »

Wiele kombinowałem w swojej karierze ze światłem. Podałem więc to z własnych obserwacji. Hoduję Pielęgnice, więc o zmianę zachowania nie trudno. Kiedy stosowałem terrarystyczne czerwone oświetlenie ryby były wyraźniej agresywne. Każda próba dopuszczenia czegokolwiek kończyła się kiepskim rezultetem, ryby siedziały na dnie i zażarcie broniły swojego terytorium, ale bały się wyjść poza jego teren. Dałem więc zieloną świetlówkę. Przez cały czas jej stosowania Giętkozęby pływały w kółko, Paratheraps szalał przy szybie i wyraźnie uciekał od świetlówki, nawet do tego stopnia, że czekał, aż jedzenie spadnie, aby tam nie podpływać. Dałem więc niebieską świetlówkę (między innymi po to, aby woda wyglądała na błękitną) i wtedy była sielanka, nikt nikomu nic nie robił, ale ryby też były mniej aktywne, mało tego pływały jakby nie wiedziały gdzie się kończy tonia wodna (szły w górę z maksymalną prędkością, aż nie poczuły powietrza, kiedy ich głowa wystawała nad wodę).

PS. Mając na myśli kolor czarny miałem na myśli ciemny, czyli, np. zgaszone światło, kiedy to ryby "zasypiają". Spostrzeżenia takie miałem również, gdy zakryłem białą świetlówkę czarną bibułą dla uzyskania efektu "czarnych wód", bo oświetlenie miało być jakby lekko prześwitujące (poranne promyki Słońca na dużych głębokościach).
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 27, 2010, 20:10:16 »

Jeśli chodzi o spięcie to nie jest ważne ile tam jest volt tylko ile amper (czy miliamper)... Weź sobie np. zasilacz do anteny 12v i zrób palcami "zwarcie" a później zrób to samo na akumulatorze (odradzam bo zaboli...) A zresztą z akumulatora zrobisz sobie spawarke a ze zwykłego zasilacza nie...

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: