Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: znów świetlówki  (Przeczytany 1541 razy)
jurus
Nowy
*

« : Czerwiec 02, 2010, 21:38:30 »

Witajcie,
temat świetlówek bardzo często się pojawia, i co sądzicie na ten tekst poniżej  ile w tym prawdy dotyczącej żywotności

Świetlówki z dławikami magnetycznymi (charakterystyczne kilkusekundowe miganie świetlówek nim się załączą) potrafią tracić ok. 30% swojego strumienia początkowego, a ich trwałość średnia jest na poziomie 12 - 16 tysięcy godzin. W tym przypadku możemy wymieniać świetlówki po roku - góra dwóch (jeśli nie ulegną przepaleniu). Trzeba mieć świadomość, że w drugim roku pracy mamy już ok. 20% niższy strumień.
Średnia trwałość świetlówek z dławikami elektronicznymi to 20 tysięcy godzin (a T5 o mocach 24, 39, 49, 54, 80W to 24 tysięcy godzin). Świetlówki te tracą tylko ok. 5-10% swojego strumienia w ciągu całego "życia". W tym przypadku 4 lata możemy spać spokojnie (a może i 5 lat), chyba że trafiliśmy marny egzemplarz, który wcześniej ulegnie przepaleniu.
Pamiętajmy, że świetlówki też brudzą się, więc raz do roku powinniśmy je wytrzeć - coroczne czyszczenie pokrywy lub oprawy ośw.

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2010, 22:26:16 »

Moje Grolux+Aquastar zużyły się po 8 miesiącach od zakupu. Statecznik elektroniczny oczywiście.

jurus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2010, 08:03:50 »

czyli nasze akwarystyczne są bardzo słabej jakości...  Wściekły
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2010, 12:29:19 »

Albo miałem pecha ze swoimi Sylvaniami albo rzeczywiście długo nie wytrzymują. Nie widzi mi się inwestowanie 150zł co pół roku aby utrzymać pełne ich światło. Teraz zamierzam wyposażyć pokrywę w zwykłe, tanie za 15zł i sprawdzić.

jurus
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2010, 13:20:22 »

noo kawał kasy i pół roku na śmietnik Cry czekam na wieści jak się będą spisywały te za 15 bo to realny koszt  Good !
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2010, 20:51:09 »

noo kawał kasy i pół roku na śmietnik Cry czekam na wieści jak się będą spisywały te za 15 bo to realny koszt  Good !
To nie tak do końca jak się dba oświetlówki i czyści się je z osadu-kamienia powinny dłużej wytrzymac niż 8 miechów ja wymieniam co rok od zakupu choc świecą jeszcze w miarę czyszczę raz na miesiąc sprawdzam styki i powinny rok wytrzymac mowa tu o T5 oczywiście.
Najlepsza metoda to 1 specjalistyczna ta droga a 2 tania 865 i POWINNO BYC OK
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 20:52:45 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: