Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wodzień  (Przeczytany 2240 razy)
Bogna
Stały użytkownik

« : Luty 25, 2005, 15:45:36 »

Jak hodowac wodziena (w domu)/Czy da się go karmic tym co da się znalezc w domu czy czymś typu plankton?Czy będzie sie rozmnażał?

Akwa25l:7xneon innesa,1xkirysek spizowy,1xz.niebieski,1xkarlik szponiasty,2x zmienniak wielobarwny,2xgupik i 8 młodych
Temp:24sC.
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2005, 17:44:18 »

Jak przypuszczam masz na myśli dostępne w sklepach larwy wodzienia. Są to larwy takich małych owadów podobnych do komara. Rozmnażać się będą jak urosną do dorosłej postaci, potrzebują zimnej wody. Co do pokarmu dla dorosłych owadów to nie wiem, larwy powinny jeść drobny zooplankton.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2005, 22:54:06 »

Smiley nie sądzę żeby to był dobry pomysł aby hodowac je w domu. Osobiście proponuje gdzieś na działce w zacienionym miejscu postawić beczkę z wodą . na dno dać troche opadłych liści (oczywiście wiosną Wink ) Problem z owadami należącymi do diptera jest bardzo złożony. mianowicie niektóre z nich np. ochotki spędzają w mule jako larwy kilka lat natomiast jako owady imago (dorosłe) żyja zaledwie jeden dzień czasem kilka godzin - nie maja nawet aparatu gębowego i jako dorosłe nie odżywiają się. Rzecz jasna u komara jest inaczej bo  tu samica odżywai się sokami roślin a jak chce sie rozmnożyć to krwią i imago żyje około miesiąca a larwy w zależności od pory roku krucej lub dłużej .(nie chcę kłamac więc nie powiem dokałdnie - nie pamiętam Wink )
Jak przyniosłem do akwa spora ilość larw komarów z ogrodu i nakarmiłewm nimi ryby to okazało się że gdzieś kilka z nich przeżyło i srodze po opuszczeniu akwa sie na mnie zemściły Wink Dlatego wszelkie komary, ochotki  czy też dafnie polecam do hodowli w oczku wodnym a w ostateczności na balkonie w beczce Smiley

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: