Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Powiększenie akwarium  (Przeczytany 3171 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 13, 2010, 18:40:40 »

mrs
To oczywiste że aktualnie wszystko psuje się częściej - firmy idą w masówkę, jak napisałeś. I to jest fakt. Podałeś jednak przykład A3 - a jaki to segment? Porównaj A6 czy A8. Nadal masz klasę i jakość materiałów, w tym temacie nic się nie zmieniło. Jak ktoś kupuje auto, które z definicji nie jest drogie, to czego się spodziewa? Porównaj jednak A3 do Skody... a zrozumiesz że i plastik może być różnej jakości.

Zawsze jest jakieś "ale". Ja wierzę w średnią ocen, nie poszczególne opinie, na które trafiam bo te mogą byc skrajnie różne. Dlatego jeśli coś polecam robię to argumentując własnym doświadczeniem a jeśli tak nie jest - piszę to uczciwie.

Jak coś jest szajsem to nim jest, wystarczy wziąć to do ręki. Możesz sie ze mną nie zgadzać ale już tak mam że wolę zapłacić 2x więcej za coś lepszej jakości, obrandowane niż kupować chinszczyznę noname i modlić się żeby jako tako działała.
Z punktu widzenia doświadczenia mogę powiedzieć że wychodzi to... taniej.

Eheima czy Fluvala nie znam, ale sądząc po opiniach mógłbym je kupić "w ciemno". A że ktoś się zawiódł? Cóż, statystyka.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 13, 2010, 20:39:32 »

mrs
To oczywiste że aktualnie wszystko psuje się częściej - firmy idą w masówkę, jak napisałeś. I to jest fakt. Podałeś jednak przykład A3 - a jaki to segment? Porównaj A6 czy A8. Nadal masz klasę i jakość materiałów, w tym temacie nic się nie zmieniło. Jak ktoś kupuje auto, które z definicji nie jest drogie, to czego się spodziewa? Porównaj jednak A3 do Skody... a zrozumiesz że i plastik może być różnej jakości.
Problem polega na tym, że:
1. A3 to auto bardzo drogie. Za nowe auto trzeba dać od 80 000 w górę.
2. A3 zawsze było drogie, 10 lat temu też trzeba było, relatywnie do dzisiejszych czasów, tyle dać.
3. Jakość wykonania dzisiejszego A3 a tego z lat 90 to (pomijając wygląd, który aktualnie jest o wiele lepszy) jest o wiele gorsza. Zobacz pierwsze A3 z '96r, od podłogi po dach obite welurem i to takiej klasy, że do dzisiaj się nie przeciera. "Dzisiejsze" A3 od podłogi po dach ma plastik a plastik nawet najlepszej jakości ma to do siebie, że po czasie trzeszczy i tego nie da rady zmienić.
Co do aut z wyższej półki to normalne, że pewien poziom trzymać muszą, nie wyobrażam sobie auta za 150 000 zł obitego plastikiem.
Jakość plastików też ma znaczenie - tu masz racje.

Jak coś jest szajsem to nim jest, wystarczy wziąć to do ręki.
No oczywiście, że tak.
W tym przypadku (kaskady) ja nawet jej nie oglądałem.
Jeśli w sieci krążą opinie o tym, że jest dobra to znaczy, że jest dobra.
Jeśli ludzie piszą, że jest słaba to znaczy, że jest słaba.
To nie problem wpisać w googlach kaskada......opinie. Wszystko dostaje się jak na tacy.
Można poczytać, dowiedzieć się, ewentualnie zapytać.
Jeśli piszesz, że ów sprzęt to złom to ja nie mam podstaw by z tym polemizować.
Nie miałem, nie widziałem więc cóż warte jest moje zdanie?
Mnie chodziło o stwierdzenie, że "jak kaskada to musi być oryginał..." Problem w tym, że nie musi. Jak sam stwierdziłeś, wszystko się psuje. W zasadzie wszystko już jest Chińskie. Trzeba po prostu znaleźć sprzęt na który nie ma zbyt wielu skarg.
Ja tak zrobiłem ze swoim kubłem.
Szukałem w sieci chyba z tydzień, z negatywnych opinii:
- brak regulacji przepływu wody (mnie to nie przeszkadza),
- ciężko go odpowietrzyć (to też mi nie przeszkadza).
Innych negatywnych opinii nie znalazłem, a szukałem też na forach angielskich.
Zapłaciłem za niego 3-4 razy mniej niż za fluvala czy eheima o podobnym przepływie wody.
Może masz racje, może za chwilę zapłace drugi raz a może nie. Sam się o tym przekonam. Jedno jest pewne, jak filtr nie będzie działał dobrze napiszę o tym by nikt się już nie przejechał. Jeśli będzie działał tak jak teraz, czyli super - z całej siły będe go chwalił.
Dodam też, że jakośc plastików jest lepsza niz w tetrze a filtr tani.

Możesz sie ze mną nie zgadzać ale już tak mam że wolę zapłacić 2x więcej za coś lepszej jakości, obrandowane niż kupować chinszczyznę noname i modlić się żeby jako tako działała.
A czemu od razu modlić się?
Masz pojęcie, że istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że Twój filtr działa na częściach z Chin?

Eheima czy Fluvala nie znam, ale sądząc po opiniach mógłbym je kupić "w ciemno". A że ktoś się zawiódł? Cóż, statystyka.
A sądząc po cenach?
Ceny idą w górę a jakość filtrów w dół.
Znane są przypadki działających fluvali po 7 latach.
Myślisz, że filtr wyprodukowany "dziś" będzie w stanie tyle działać?
Ja nie staram się za wszelką cene forować "Chin", chodzi mnie tylko o to, że coś co ma "znaczek" nie zawsze jest super i nie zawsze jest lepsze o tańszego urządzenia.

Pozdrawiam.

stk90
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 13, 2010, 20:44:47 »

Ze względów finansowych zamówiłem tego hlb-701. Z opinii wynika, że jest ok. Jeśli będzie mnie stać na lepszy filtr, kupię lepszy.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 13, 2010, 20:52:22 »

Ze względów finansowych zamówiłem tego hlb-701. Z opinii wynika, że jest ok. Jeśli będzie mnie stać na lepszy filtr, kupię lepszy.
Jeśli opinie użytkowników mówią, ze jest ok to znaczy, że jest ok.
Kup, będziesz kolejnym użytkownikiem którego opinia się przyda.

Pozdrawiam.

serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 13, 2010, 21:32:55 »

Jeśli opinie użytkowników mówią, ze jest ok to znaczy, że jest ok.
Kup, będziesz kolejnym użytkownikiem którego opinia się przyda.

Pozdrawiam.

i tak trzymać !!!!!!

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 13, 2010, 22:23:00 »

1. A3 to auto bardzo drogie. Za nowe auto trzeba dać od 80 000 w górę.
2. A3 zawsze było drogie, 10 lat temu też trzeba było, relatywnie do dzisiejszych czasów, tyle dać.
Masz rację, jest za drogie. Audi się ceni. Mnie nigdy się Audice nie podobały także bym tyle pieniędzy nie dał Smiley
Mogę dać 50tys za Alfę bo autko ma duszę ale nie za znaczek Audi.

Mnie chodziło o stwierdzenie, że "jak kaskada to musi być oryginał..." Problem w tym, że nie musi.
Pisałem o tym że powinna byś markowa ponieważ te noname, które miałem w łapie okazywały się szajsem. Jedną nawet testowałem przez chwilę i potwierdziły się moje przypuszczenia. No i właśnie dlatego a nie inaczej jestem wyznawcą markowych kaskad. Każdy niech kupuje co chce tylko potem niech nie biadoli że ma badziewie jak zapłacił badziewne pieniadze.

Co do kubełek to nie bardzo wiem jaki jest sens kupować cokolwiek tanszego od JBL kiedy te są po 200-250zł na Allegro. Jaki sens oszczędzać 50 czy 100zł na porządne kubło z regulacją, dobrymi wkładami i porządnym wykonczeniem? Ale to znowu moje zdanie - rozwiązanie "byle taniej" ma swoich wyznawców i zapewne mieć będzie (szczególnie w Polsce).

A czemu od razu modlić się?
Masz pojęcie, że istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że Twój filtr działa na częściach z Chin?
Ależ ja wiem że mój filtr działa na częściach z Chin. A czy Ty zdajesz sobie sprawę że są Chiny i są Chiny? Smiley Chinczyk zrobi Ci dajmy na to ramę aluminiową do roweru za 10$ ale zrobi drugą za 50$. I zapewniam Cię że będą to dwie różne ramy i poziomy wykonania. Idąc tą drogą mogę przypuszczać że uznane marki nie pozwolą sobie na przekroczenie pewnych norm jakości podczas gdy producenci sprzętu low end na więcej rzeczy machną ręką.

Co do przeżywalność - żaden z nas nie prowadzi żadnego kajecika a ja osobiście nie mam dostępu do takiej statystyki. Wiem jedno - płacę więcej więc więcej mogę oczekiwać. Za lepsze samopoczucie mogę więcej zapłacić. Jeśli ktoś chce kombinować i szukać oszczędności (tam gdzie nie powinien, pisałem o tym wcześniej) to jego sprawa. Mam kilka filtrów, w tym AquaClear, który działa już circa 6 lat (2 lata u mnie, 4 u kolegi) i jest nie do zajechania, podczas gdy filtr kupiony za 20zł na Allegro już na wstępie okazał się pomyłką.

Koncząc dysputę ze swej strony życzę zadowolenia z tego HBLa, mimo wszystko - kiepska sprawa gdy pada jedyny filtr w zbiorniku a my akurat jesteśmy na wakacjach.
Pozdrawiam.

stk90
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 14, 2010, 23:59:25 »

Teraz moją głowę zaprzątnęło podłoże. Kolega Serwisek wspomniał o ziemii ogrodowej, jednak trochę się tego boję. Z tego co na forum wyczytałem wynika, że trzeba ją mieszać z torfem, nakrywać siatką itp. Ja chciałbym coś "łatwego w obsłudze", po prostu wysypać, zakryć żwirkiem i mieć problem z głowy. Co polecicie?
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 15, 2010, 07:03:44 »

Zdaje się Aquasubstrate jest niezłym podłożem. Ja stosuję JBL Manado, pod nie można zadać Aquabasis. Mawiają że Manado zatwardza wodę - ja tego nie zauważyłem mimo braku RO mam twardość na stałym poziomie.
Ziemia może być dla Ciebie kłopotliwa - można ją przykryć bazaltem, układa się ją tylko na środku zbiornika. Ale przy przesadzaniu roślin mogą pojawić się problemy, trzeba być ostrożnym.

stk90
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 15, 2010, 15:27:11 »

Ziemia może być dla Ciebie kłopotliwa - można ją przykryć bazaltem, układa się ją tylko na środku zbiornika. Ale przy przesadzaniu roślin mogą pojawić się problemy, trzeba być ostrożnym.
Tego właśnie się boję. To Manado brzmi dość dobrze, o ile znajde je w sklepie w Koszalinie. A co możecie powiedzieć o Floran Start? Nie zamierzam hodować jakichś wymagających roślin...
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 15, 2010, 15:44:57 »

Podłoża Floran odradzali mi nawet sklepikarze a także kilku akwarystów. Kiedyś miałem je w małym akwa ale ciężko mi o nim cokolwiek powiedzieć, ot podłoże jakich wiele. Na pewno tanie Smiley Ale Manado również, stosunkowo.
Jeśli nie zamierzasz uprawiać podwodnych ogrodów to różnej gramatury bazalt będzie dla Ciebie ok - dno wyłóż pałeczkami lub kulkami z mineralizowaną gliną a potem gruba warstwa bazaltu, plus ew. glinka pod korzenie duzych roślin i po sprawie. Niekłopotliwe i chyba się sprawdza bo w poprzedniej aranżacji miałem dokładnie takie rozwiązanie i sobie chwaliłem. Ziemii kiedyś też spróbuję ale przeraża mnie fakt że nie można naruszyć zbytnio warstwy podłoża by ziemia złapała kontakt z wodą - ja lubię grzebać w zbiorniku Smiley

stk90
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 15, 2010, 19:13:10 »

Chyba zdecyduję się na manado.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 15, 2010, 20:34:21 »

Poczytaj opinie o nim. To nowe podłoże. Chodzą słuchy że zatwardza wodę. Jednak jeśli nie planujesz ryb lubiących miękką wodę to nie powinno być dla Ciebie argumentem przeciw. Lub jeśli możesz dostarczyć regularnie wodę z RO w podmianach. Tak poza tym to bardzo ładne podłoże, o normalnej cenie w odróżnieniu do np. Amazonii Wink

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: