Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: stolik ze starej maszyny  (Przeczytany 2035 razy)
eni
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 17, 2010, 13:20:20 »

Witam, moje awkarium (54l) stoi na zrobionym przeze mnie stoliku ze starej maszyny typu singerka
Blat ma 1,5 cm szeroki jest na 80 cm natomaist moje akwa ma 65 cm
czy istnieją jakies obliczenia które dadzą odpowiedzi czy stoli wytrzyma 128 l Smiley  ? mam pewne wątpliwości pomimo żeliwnej konstrukcji .... chciałabym w ciągu najbliższych miesięcy zmienić na wieksze...
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 17, 2010, 15:08:01 »

Konstrukcja wytrzyma, ale nie wiem, czy będzie dość stabilna.
Suchyy
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 17, 2010, 15:47:30 »

Żeliwo jest bardzo kruche tym bardziej pod obciązeniem. Muchomorek ma racje, ze stabilnoscia moze byc tez nieciekawie. Ja na Twoim miejscu sprawdzilbym wytrzymalosc tej konstrukcji stając na tym stoliku z jakims ciezszym kolegą ;p Stolik bedzie musial wytrzymac jakies 150 kg napewno Wink
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 17, 2010, 16:12:52 »

Napisałem tak, bo znam rozstaw stoliczka, to jest jakieś 45 cm, a akwarium ma 85 cm szerokości. Piszę z pamięci, dawno nie szyłem na takiej maszynie, ale myślę, że się niewiele pomyliłem.
eni
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 17, 2010, 21:02:21 »

tak dokładnie... akwarium planuje 80cm tylko wyższe (128l) na tyle pozwala mi długość blatu...
Dziękuje za odpowiedzi Wink chyba wynajmę męża i poskaczemy na tym blacie Wink akwarium na szczęście obciąża równomiernie więc powinien stolik dać rade tym bardziej
a jeśli chodzi o stabilność to jest bardzo stabilny (teraz) dodatkowo stoi przy ścianie wiec z jednej strony jakby jest chronione...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: