Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Modernizacja pokrywy 2x30 T8 na 2x45 T5. Prośba o wskazówki.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Modernizacja pokrywy 2x30 T8 na 2x45 T5. Prośba o wskazówki.  (Przeczytany 2556 razy)
krzemo
Nowy
*

« : Lipiec 22, 2010, 07:58:45 »

Jak w temacie, postanowiłem zmodernizowac swoja standardowa pokrywę Wromak 2x30

W tym celu pozyskałem takiego gotowca:
http://www.zoolight.pl/product-pol-566-Zestaw-wymiana-2x30-T8-na-2x45-T5-90cm-z-Philips-pokrywy-100-120cm-.html

Ale zanim to wszystko wybebeszę mam kilka wątpliwości ...

Czy mogę wykorzystac poprzednie okablowanie i przwód do świetlówek T8 ?
Czy podłączając nowy statecznik konieczne jest lutowanie przewodów ? Czy działa to na zasadzie jakichś zacisków ... cięzko mi to wyczuć , a niechciałbym nic pourywać czy potopić.
Ciężko mi tez sobie wyobrazić sposób podłączenia nowych oprawek bryzgoszczelnychm, w jaki sposób wprowadzić do nich kabelki zasilające ?

Mama nadzieję że wkrótce przedstawie fotorelację  Wink
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2010, 08:16:43 »

Robiłem to samo dla pokrywy 2x18W.
1. Możesz wykorzystać to samo okablowanie jest jest wyst. długości i nieuszkodzone.
2. Nic nie musisz lutować, końcówki przewodów powinny wejść i zakleszczyć się. Musisz pamiętać aby miały odp. długość. W 1 wypadku musiałem zasilikonować miejsce wejścia przewodu - wyskakiwał ze statecznika.
3. Przewody do oprawek T5 wprowadzasz dokładnie tak samo jak to masz w te chwili w T8..

Powiem Ci tylko że ja po czasie żałuję że zmieniłem T8 18W na T5 28W... dlaczego? Z powodu kosztu zakupu 28W 59cm świetlówek. Odpowiedniki T8 są znacznie tansze.
Jeśli jednak z Twoich kalkulacji wynika że nie są T5 45W nie są znacząco droższe i co roku będzie Cię stać aby je wymieniać to ok. Choć dla mnie przesiadka 2x30W na 2x45W nie byłaby warta zachodu. Rośliny mogą rosnąć i przy 0,2W/L... Wink

krzemo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2010, 09:55:45 »

3. Przewody do oprawek T5 wprowadzasz dokładnie tak samo jak to masz w te chwili w T8..

A w jaki sposób, wystraczy wcisnąć ? Czy oprawki trzeba rozkładac jakoś na czynniki pierwsze ?
Acha i co zrobić ze starterami, wymontowac razem z okablowaniem ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2010, 09:58:05 wysłane przez krzemo » Zapisane
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2010, 12:10:27 »

Nic nie musisz rozbierasz. Montaż "na wcisk".
Starty wyjmujesz, dziury po nich zaślepiasz - ja zrobiłem to taśmą aluminiową bo i tak miałem wyklejoną pokrywę aluminium.

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2010, 20:22:16 »

Cześć.
Przerabiałem Wromaka. Tu (http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/pokrywa-zmiana-oswietlenia/msg262384/#msg262384) masz linka z prezentacją. Może się przyda.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: