Acayra
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #15 : Marzec 10, 2010, 18:40:03 » |
|
A i moze ktoś orientuje się co mogę zrobić by obniżyc NO3 Rób częstsze podmiany wody. Jeśli stężenie NO3 jest bardzo duże, warto podmieniać część wody nawet codziennie, aż do stopniowego spadku azotanów. Można też dodatkowo dosadzić więcej roślin.
|
|
|
|
|
|
|
FOgi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #16 : Marzec 10, 2010, 20:32:22 » |
|
Podmiany robiłem raz na tydzien...ale posłucham rady i zacznę częściej.Dzieki za odpowiedz
|
|
|
|
|
|
|
FOgi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #17 : Marzec 12, 2010, 16:28:41 » |
|
zrobilem wczorajpodmane i dolalem easebalanse tetry kiedy teraz moge zrobic pomiary wody?
|
|
|
|
|
|
|
Acayra
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #18 : Marzec 12, 2010, 19:37:13 » |
|
A jak wyglądają parametry wody?
W obecnej sytuacji musisz badać parametry jak najczęściej, nawet codziennie, żeby odpowiednio szybko reagować na zmiany. Dopiero na tej podstawie możesz sobie odpowiedzieć na pytanie o kolejną podmianę wody.
Generalnie podmiany powinny być kontynuowane co kilka dni, aż do ustabilizowania się poziomu azotanu.
|
|
|
|
|
|
|
FOgi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #19 : Marzec 15, 2010, 20:49:45 » |
|
ph-7,5 gh-twarda i nie moge zmiekczyc no3-niedzy 20 a 40 spodlo bo bylo miedzy 40 a 80 fe-0,1 no2-0,1 po4-0,1 nh3-0
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2010, 21:39:38 wysłane przez FOgi »
|
|
|
|
|
Acayra
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #20 : Marzec 16, 2010, 19:11:24 » |
|
Parametry są w miarę oki. Mieszczą się w granicach norm, ale trzeba by jeszcze je dopasować pod względem upodobań Twoich rybek:
Żałobniczka - woli wodę miękką i pH nie przekraczające 7. Neonek - woda może być średnio twarda, pH do 7. Glonojad syjamski - pH do 7,5, dobrze natleniona woda, no i odpowiednio duży litraż. Kirysek - woda średnio miękka, pH koło 7.
Tak więc wygląda nieźle, dobrze by było jednak zmniejszyć twardość wody. Najszybszym i najbardziej efektywnym sposobem na zmiękczenie wody jest zakup filtra RO i używanie do podmian wody nim przefiltrowanej. Nieco tańsze sposoby to np. szyszki olchy czy liście dębu. Ale osobiście polecam filtr RO. Wydatek spory, ale praktycznie jednorazowy.
Dobrze jest jeszcze popracować nad NO3. Nadal wysokie, choć już prawie w normie. Jak spadnie poniżej 25 mg/l, można przejść na normalny tryb podmian wody.
Stężenie Fe powinno wynosić 0,5 mg/l, jeśli chcesz, żeby roślinki miały się lepiej. Są do kupienia niedrogie preparaty do uzupełniania żelaza.
|
|
|
|
|
|
|
FOgi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #21 : Marzec 16, 2010, 20:20:36 » |
|
no3 spodlo mi miedzy 5a 10wiecnie jest dobrze a to wszystko po podmianie i dodaniu easy balance woda to jest problem bo szyszki dodaje liscie tez i w dodatku jescze torf wiec sam juz nie wiem a filtr to faktycznie nie bardzo chodzi o koszty z zelazem sobie poradze jutro odwiedze zoologiczny a moze jakies opinie na temat jakiegos preparau?
|
|
|
|
|
|
|
djdzej555
Zainteresowany
KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)
|
|
« Odpowiedz #22 : Marzec 16, 2010, 20:31:54 » |
|
Zmienił bym tło na czarny brystol lub inny wg. gustu właściciela. fajny korzonek tylko rozmieszczenie roślin... postarał bym się bardziej brakuje mi w obsadzie ciekawego gatunku ryby dennej.
|
|
|
|
|
|
|
FOgi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #23 : Marzec 16, 2010, 22:12:56 » |
|
dzisiejszy pomiar NO3 miedzy 10 a 15
|
|
|
|
|
|
|
Acayra
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #24 : Marzec 16, 2010, 22:15:54 » |
|
no3 spodlo mi miedzy 5a 10wiecnie jest dobrze a to wszystko po podmianie i dodaniu easy balance
A dlaczego nie jest dobrze? Moim zdaniem już jest wszystko ok. Jeśli stężenie NO3 nie przekracza 25 mg/l, jest prawidłowe i nie trzeba się niczym przejmować. woda to jest problem bo szyszki dodaje liscie tez i w dodatku jescze torf wiec sam juz nie wiem a filtr to faktycznie nie bardzo chodzi o koszty Ja zakupiłam taki filtr: http://www.allegro.pl/item910638898_osmoza_akwarystyczna_ro_3_75_zestaw_serwisowy.html i uważam zakup za bardzo udany. To zestaw jeden z tańszych na Allegro i jeśli mógłbyś sobie pozwolić na taki wydatek, polecam, bo Twój problem z twardą wodą po prostu zniknie. Jeśli nie woda RO, to może do tego posłużyć też woda zdemineralizowana/destylowana, do kupienia w większych supermarketach, ale moim zdaniem jest to oszczędność złudna, jeśli podliczysz cotygodniowe koszty podmiany do Twojego litrażu, o wiele bardziej opłaca się zakup filtra RO (1 l wody destylowanej to ok. 2 zł, żeby podmienić 20 l to już koszt 40 zł; 1 miesiąc takich podmian to już koszt filtra). z zelazem sobie poradze jutro odwiedze zoologiczny a moze jakies opinie na temat jakiegos preparau?
Ja bym kupiła np. taki: http://www.allegro.pl/item947928784_chelat_zelaza_forte_fe_8_nawoz_zelazowy.html.
|
|
|
|
|
|
|
haes
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 01, 2010, 20:56:46 » |
|
Świetnie się prezentuje ten korzeń po środku, ale tło psuje efekt.
|
|
|
|
|
|
|
FOgi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #26 : Styczeń 09, 2011, 21:16:15 » |
|
Trochę mnie nie było...ale wracam z nową mocą Zmieniłem prawie wszystko-inna obsada ryb,troche inne rośliny itp. Oto efekt:
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #27 : Styczeń 09, 2011, 22:43:25 » |
|
Teraz to masz prawdziwy zieleniak poprawa na duży plus.
|
|
|
|
|
|
|
|