Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mało światła przy dnie  (Przeczytany 1047 razy)
fr0t
Bywalec

« : Grudzień 04, 2010, 20:56:46 »

Witam

Mam dość wysokie akwarium 85cm i zauważyłem, że roślinki przy dnie tj. trawki, paprotki itd. bardzo wolno rosną, albo i w ogóle. Roślinki które wybiły się ponad połowę rosną szybko i równomiernie.

Szukam pomysłu jak dotrzeć z większą ilością światła do dna, tymbardziej, że woda jest herbaciana od korzeni i szyszek olchy. Kupiłem dziś mini halogeny 12V 20W sztuka 3000K. Ale jeszcze ich nie zamontowałem, jestem w trakcie budowania belki. Mam mały problem bo obudowa jest fabryczna i metalowa, nie bardzo mogę tam coś przyczepić/przykleić. Mam też luzem statecznik do świetlówek 1x40W lub 2x20W T8. Ale wątpie by świetlówki dotarły tak głęboko?!

Proszę o jakieś pomysły

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 05, 2010, 10:33:12 »

W Twoim przypadku zrobiłbym dwie rzeczy:
1) zrezygnowałbym z herbacianej wody
2) zainwestował w HQI
Bo obawiam się, że świetlówki czy małe halogenki niewiele tu pomogą.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 05, 2010, 13:08:47 »

Wiem, już sprawdziłem, w obu przypadkach różnica jest niezauważalna.

Z HQI to sprawa wygląda tak, że akwarium musiałoby być odkryte, a mam w nim gurami. Chybaże lampe HQI zamontowałbym w pokrywie, ale chyba za bardzo będzie grzać wodę :/ Nie wiem, może się mylę.

Mogę jeszcze spróbować z mocniejszymi żarówkami halogenowymi np. 40W, one są na 220V więc powinny dawać dużo więcej światła, tylko są większe i mogą mi się nie zmieścić w obudowie. Chyba zaraz pójdę i kupie, bo ciekawość mi spokoju nie daje.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: