Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Porzucona ikra ramirezów  (Przeczytany 1804 razy)
noir^_^
Zainteresowany
**

« : Listopad 23, 2010, 19:27:12 »

Mam akwarium 60l a w nim parkę pielęgniczek ramireza. Dwa razy odchowały już młode a teraz (po raz kolejny) po 2-3 dniach tracą zainteresowanie ikrą. Zauważyłam parę białych mętnych jajeczek ale reszta jest ok (z mojego punktu widzenia). Ikra leży na kamieniu i robi się coraz bardziej przezroczysta tak jakby się rozpuszczała. Ryby ją ignorują i pływają na drugim końcu zbiornika. Znów zaczęły się zaloty.

Nie mam pojęcia co się dzieje, woda może być odrobinę twardsza ale reszta parametrów jest bez zmian. Będę podmieniać wodę na RO ale będę wdzięczna za rady.
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #1 : Grudzień 05, 2010, 15:09:27 »

Podmieniaj na RO i nie przejmuj się porzuceniem ikry - następnym razem będzie lepiej! U mnie wczoraj zeżarły całość...Nie należy się poddawać! Podnieś o ciutkę emperaturę, dolej RO+garbniki (szyszki olchy THE BEST) i czekaj na dzieciaki.

Bądź dobrej myśli. Trzymam kciuki! Cheesy

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 07, 2010, 13:25:19 »

Wielkie dzięki za odpowiedź. Niestety sytuacja znów się powtórzyła Sad tym razem bardzo dokładnie się przyjrzałam i wygląda na to że ikra zwyczajnie spleśniała Sad te kilka jajeczek które przetrwały niestety zostały porzucone. Czeka mnie oczyszczanie zbiornika z całego mułu i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: