sebasu
Nowy

|
 |
« : Styczeń 13, 2004, 20:57:00 » |
|
Powiedzcie nam cio robić Nasze rybki sa chore ale nie wiemy jaka to choroba Neonki (niektóre) mają na płetwach białe kropeczki ale malutko po 1 Mieczykom płetwy sie rozdwajają a niektóre tracą płetwe górną wtedy schodzą Molinezje i gupiki czasem dostają jakiejś napaści stają i trzesą sie a pózniej pływają normalnie WOda jest tragiczna choć cały czas jej stan sie poprawia jest za twarda ma za dużo azotynu i azotanu choć woda była wymieniona w czwartek i dodany był uzdatniacz Co jest :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
|
|
|
|
Zaczynamy od początku
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2004, 21:20:01 » |
|
Ze względu na te kropeczki przypuszczam ospę :roll: Ale może się mylę..... Troche dziwne z tymi płetwami.... :? A jak wyglądaja te napaści, możecie cos wiecej powiedzieć??
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
sebasu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2004, 21:34:16 » |
|
Pływają spokojne a w pewnym momęcie stają i całe się kołyszą (ruchy jak wąż) i pożnmiej przestają i znowu sobie pływają
|
|
|
|
Zaczynamy od początku
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2004, 21:38:57 » |
|
Więc od początku jakie akwa jakie i ile ryb jaki sprzęt ile podmian....
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2004, 21:52:45 » |
|
Eh od początku to opisywali już swoje rewelacje akwariowe wcześniej, przeżywali prawdziwe utrapienie  . Te kropki u neonków, jeśli jest ich po 1 na płetwie odbytowej i grzbietowej to nie ospa, i jeśli są większe niż 1mm. I moim i znajomego neonkom wsykoczyły takie miesiąc temu a rybcie pływają dalej zdrowiutkie i bez dalszych zmian. Ospa to wiele malutkich białych jaskrawych punkcików na całym ciele.
|
|
|
|
|
|
|
sebasu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 13, 2004, 22:16:15 » |
|
wiec od początku 6 neonków 3 molinezje 2 kiryski 2 glonojady 1 sumik 8 gupików 2 mułojady
Teraz dodamy że jedna z gubiczek ma jedno skrzelo całe czerwone i jakgdyby krew sie saczyła kirysek ma z jednej strony przy skrzelach też taką czerwoną kropke Neonki 2 szt nie chciały sie przez cały dzień zabarwić jak wcześniej Helppppppppppppp
|
|
|
|
Zaczynamy od początku
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 13, 2004, 22:17:35 » |
|
Ospa to wiele malutkich białych jaskrawych punkcików na całym ciele. Nie zawsze. Moja samiczka kiryśnika miałą ospe objawiała sie dosłownie czterema kropeczkami na grzbiecie i głowie. Tak przechodzą tą chorobe ryby zdrowe i silne. Kiryśnica sama zwalczyła chorobe potem obsypało samca troszke więcej i przewaznie na płetwach ale również zwalczył sam bez mojej pomocy.
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 13, 2004, 23:13:27 » |
|
Pływają spokojne a w pewnym momęcie stają i całe się kołyszą (ruchy jak wąż) i pożnmiej przestają i znowu sobie pływają Czasami też mam takie przypadki z moimi rybkami... Nie wiem w sumie, czym to jest spowodowane, ani czy to rzeczywiście jakaś choroba.... :? Dotyczy głownie mieczyków i molinezji...
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2004, 23:24:57 » |
|
U mnie też zdarzało się, że ospa została przezywciężona przez samą rybkę. Ale jak widzę, jakieś niepokojące oznaki chorobowe, stosuję Ichtiosan. Zawsze pomaga i wszystko po jakimś czasie wraca do normy..
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 13, 2004, 23:31:35 » |
|
Kulorzęsek ma, że tak powiem, kilka faz rozwoju. Najpierw jest go mało, na ciele ryby moga wystąpić sporadyczne kropki. Potem pasożyty zamieniają sie w cysty. Leża sobie kilka dni w żwirze na przykład, "dojrzewają", a potem z nich wysypuja się tysiące pierwotniaków, które atakują ryby. I wtedy dopiero ryby wysypane są bardzo dużą ilością kropeczek na ciele.
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 14, 2004, 22:33:14 » |
|
przy oodiniozie też występują plamki, tylko że trochę większe niż przy ospie i czasem mają tendencję do zlewania się w plamy. Zarówno przy jednej jak i drugiej chorobie występuje strzępienie się płetw (ryby często kładą płetwy po sobie) , a w przypadku oodiniozy nawet skóry. Ryby często ocieraja się o przedmioty (charakterystyczny objaw choroby wywołanej przez pasożyty skórne) i występuje zblednięcie świecących pasów. Obie choroby są bardzo zaraźliwe! Niestety sprzyjają im złe parametry chemiczne wody ,niska temperatura i nieodpowiedni pokarm a także stres ,że już o kontakcie z zakażonymi rybami i roślinami nie wspomnę. Zakażenie również może nastąpić po podaniu rybom zainfekowanego żywego pokarmu. Przy kuracji najważniejsze jest podniesienie temperatury do możliwie maxymalnej wartości. Stosować pierwotniakobójcze leki gotowe. Stosowanie soli kuchennej przy leczeniu oodiniozy jest niecelowe (pierwotniak ją wywołujący występuje również w akwa morskich). Leczymy wszystkie ryby w akwa , nie odławiając ich do akwa-szpitala.
|
|
|
|
|
|
|
jog
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 15, 2004, 17:26:26 » |
|
ta choroba dzie sie ryby trzęsą to może być padaka moj kalega takie coś ma:) 
|
|
|
|
|
|
|
|