Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: Agnus [102L] - start 08.05.2009  (Przeczytany 23699 razy)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #45 : Październik 09, 2009, 01:21:56 »

być moze to tenellus. fotka jest mała i mi jest trudno zweryfikować. od razu mi wpadła pierwsza myśl że to sagittaria jako że  w jednym moim zbiorniku dokładnie tak wygląda, a w drugim wystrzeliła do samej tafli.  a tenellusa nigdy nie miałem więc mi na myśl nie przyszedł.

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #46 : Październik 09, 2009, 01:33:10 »

Myślę że to jednak Echinodorus tenellus, zapodaję jeszcze nieco dokładniejszą fotkę. Widać na niej jakieś niedobory - nie rośnie mi tak jakbym chciał.
Dodatkowo fotka fauny akwarium przy sałatce warzywnej Smiley

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #47 : Październik 09, 2009, 01:48:02 »

pewno masz rację. ja się na gatunkach roślin nieazjatyckich nie znam w ogóle. nigdy mnie nie interesowały i nigdy ich nie hodowałem; sagittaria mi się do zbiornika przyplątała przypadkowo.

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #48 : Grudzień 17, 2010, 12:04:21 »

Nowy zbiornik, poprzedni uległ pęknięciu i połowę wody zastałem na podłodze po powrocie z urlopu..
Aktualne akwarium stoi już od kilku miesięcy. Jest dojrzałe. Niewielki problem z różnego rodzaju glonami - powód: Niekonsekwencja w nawożeniu przy sporym świetle. Ale na szczęście problem nie jest zbyt intensywny.

Z obecnej obsady do oddania będą Glonojady Syjamskie i dwa samce Mieczyków. W planach stadko niebieskawych kąsaczowatych..

« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 20:36:17 wysłane przez Agnus » Zapisane

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #49 : Grudzień 17, 2010, 12:13:44 »

Agnus; o ile dobrze pamiętam razem zaczynaliśmy... u Ciebie nie obeszło się widzę bez nieszczęść, ale za to obecna aranżacja jest superowa oby tylko utrzymać to najdłużej jak się da

rozumiem że tylko neonki pozostawisz a wszystkie wielkie glonojady oddajesz?, warto by było parę otosków dodać no i nie zapomnij o czyścicielach dna

a ten profil akwa to świadomy wybór czy to tylko zniekształcenie zdjęcia?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 12:16:53 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #50 : Grudzień 17, 2010, 13:37:53 »

Mirmił
Nie wiem co będzie po powrocie - 2 tygodnie mnie w chacie nie będzie. Światło i CO2 jest na automatach ale brak innych nawozów i opieki może się różnie odbić na zbiorniku. Oczywiście zakładam że zbiornik znowu mi nie "strzeli" wylewając trochę wody na sufit sąsiadów.
Neonków już nie mam. Ostały mi 2 - większość oddałem znajomemu z miasta a te dwa to niedobitki po wypadku z pęknięciem akwarium. Wtedy padła większość obsady.
Te Neony także oddam, podobnie jak Mieczyki. Tak czy siak myślę o stadku kąsaczowatych o niebieskim zabarwieniu ciała - nie wiem czy jest alternatywa dla Neonów Innessa/Czerwonych?
Glonojady Syjamskie Goldeny również znikną z racji tego iż był to nieprzemyślany zakup - są to ryby sporawe, rosną a na dodatek mocno terytorialne - nie do 100L akwa.
Zamiast nich będą właśnie Ototinclusy. Jakaś alternatywa dla Kirysków żerujących na dnie? Kiryski są strasznie płochliwe, wolałbym bardziej odważne ryby a i nie mam litrażu na jakieś duże stado by czuło się w nim dobrze.

Profil akwa podyktowany tym co dostałem od kolegi po jego złotorybkarium Smiley Takąż zakupiłem szafkę pod szkło i takie również musiałem kupić drugie akwarium. Zatem na razie jestem na profilowane skazany.
Później dorzuce inne zdjęcia, to było zrobione pod kątem, nieco od góry.

EDIT: Wrzuciłem więcej zdjęć aktualnego zbiornika. Do obejrzenia na pierwszej stronie tego tematu. Komentarze mile widziane. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 20:37:34 wysłane przez Agnus » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Grudzień 18, 2010, 01:17:02 »

Swietnie ci to wyszlo, ja bym juz nic nie zmieniał i czekał na zageszczenie roslin, Ciekawe jak ci sie bedzie sprawowac lotos w takich warunkach
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #52 : Grudzień 18, 2010, 08:09:51 »

...ja bym juz nic nie zmieniał i czekał na zageszczenie roslin...

dokładnie tak

jak pisałem wcześniej ten aranż jest superowy postaraj się zadbać o niego a będziesz miał na czym oko zawiesić

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #53 : Grudzień 18, 2010, 11:57:17 »

Pethro
Pisząc o warunkach dla Lotosu, co miałeś na myśli? Litraż? Fakt - roślina bardzo rozrasta się i na oko widać że wolałaby zbiornik 400L+. Dlatego jestem zmuszony odcinać większe liście co tydzień. Lotosa mam od malutkiej sadzonki, od znajomego - wypuścił od czasu posadzenia już dwie nowe rośliny a gdybym go nie przycinał do wyrósłby ponad powierzchnię, co na razie nie jest możliwe gdyż jestem skazany na pokrywę z oświetleniem.

Dziękuję za pozytywne opinie Smiley Budujące. Zrobiłem właśnie ostatnią przycinkę, podmianę wody i nawożenie przed 2 tygodniami urlopu. Ciekaw jestem co zastanę po powrocie.

Z zagęszczaniem roślin jest pewien problem. Mianowicie w miarę gdy masy roślin przybywa dolne liście obumierają i gniją, rośliny zachowują jedynie liście od połowy baniaka w górę, co wygląda koszmarnie. Z kolei nie mam miejsca na dosadzanie i zagęszczanie "ręczne", zbiornik ma ograniczoną powierzchnię. Myślę nad pozbyciem się lewej skały na rzecz jakiejś sporo mniejszej.

Na ssak filtra założyłem mniejszą gąbkę, o większych "porach". Na razie przepływ znacząco się poprawił a filtr nie zapowietrza się. Ciekaw jestem jak to wpłynie na przejrzystość wody.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #54 : Grudzień 18, 2010, 14:29:03 »

Z tym zagęszczeniem to miałem raczej na myśli glosie i sagittarie. Co do lotosa to miałem podobne problemy w koncu skończyło sie tak ze uciąłem mu wszystkie liście bo podobno nowe wyrosły by mniejsze ale on już tak stoi i chyba nic z niego nie bededzie ;P
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #55 : Grudzień 18, 2010, 15:42:51 »

Pethro
Odezwij się do mnie po 3 stycznia... Mój Lotos jest dosyć płodny więc mogę podesłać Ci sadzonki gratis Smiley Z tym obcięciem wszystkich liści to żeś pojechał... samymi łodyżkami to za wiele światła nie zbierze Wink
Sagittarie rozmnażają się jak chwast, może pomyślę nad pozbyciem się ich całkowicie ale na razie nie mam pomysłu na prawą stroną (są tam Strzałki i Hydrofilie)

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #56 : Grudzień 18, 2010, 21:02:02 »

ja na miejscu strzałki bym widział gwiazdkę  mogę ci wysłać w  każdej chwili  Wink o wiele lepiej by sie z przodu prezentowała
Nie daje mi spokoju jak ci akwarium mogło pęknąć ?? tak samo z siebie ?

Pethro używaj opcji zmień.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2010, 21:29:28 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #57 : Grudzień 21, 2010, 01:38:27 »

Pethro
Czemu nie Smiley czy to-to? http://www.akvanusya.com/galeri/bitkiler/Pogostemon%20helferi.jpg
Chyba bardziej dekoracyjna niż Sagitaria i mam nadzieję że nie rośnie tak szybko. Niby fajnie jak co dwa tygodnie znajduje się nowe sadzonki ale w dłuższej perspektywie to męczące.

Co do pęknięcia akwarium - nie wiem. Zostawiłem zbiornik w dobrej kondycji, mieszkanie było puste, światlo na automatach, nikt się do szkła nie zbliżał przez okres 2 tygodni. Po powrocie zastałem pęknięcie na przedniej szybie od lewej strony w dół, do podstawy (poprzeczne). Wody było połowę, może nawet mniej. Zważywszy że na dnie grubo podłoża i kamieni to sąsiadów obdarowałem circa 70 litrami wody, piękny grzyb dostali w prezencie.
Kupiłem nowe akwa, przeniosłem aranż i start. Pytanie pozostaje czy też czynnik, który spowodował pęknięcie nie zrobi mi kuku z nowym. Na razie ok, być może poprzednie miało jakąś wadę, o której nie wiedziałem. Szafka jest stabilna i prosta, akwarystyczna.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #58 : Grudzień 21, 2010, 15:26:47 »

No IMHO ładniejsze niz sagittaria i przede wszystkim nie zrobi takich jak ona numerów z rosnieciem pod lustro wody. Nie rośnie w jakimś zastraszającym tempie raczej to jeden z wolniej przyrastających chwastów.

Samopękający zbiornik troche mnie wystraszył bo po swietach jade w góry na tydzień  Roll Eyes
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: