Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « postrzepione pletwy bojownika
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: postrzepione pletwy bojownika  (Przeczytany 3188 razy)
Bojownik56
Zainteresowany
**

« : Listopad 10, 2010, 20:39:21 »

Witam,
mój bojownik ma postżępioną płetewy on jest sam w akwarium 25 l. czy to może być spowodowane żę miał temp około 27 stopni
co to może być Huh
PROSZE O POMOC
DZIĘKI

Tytuł wątku zmieniłem. Następnym razem pisz dokładniejsze tematy a nie "co to jest??"
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2010, 21:20:59 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 10, 2010, 22:51:08 »

Wrzuć fotkę. Jakoś nie słyszałem by od temperatury ''postrzępiły" się płetwy. Może być to następstwem choroby, urazów 'mechanicznych"- nie masz przypadkiem plastikowych roślin? Bez fotki  i dodatkowych informacji to wróżenie z fusów.

Pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 12, 2010, 17:59:05 »

27 stopni to bardzo dobra temperatura dla Bojownika. Niestety bojowniki bardzo często mają postrzępione płetwy - albo inni mieszkańcy im je obgryzają albo zapadają na martwicę płetw. Nie jest to bardzo groźne i da się szybko wyleczyć. Polecam sól morską lub akwarystyczną dla szybszego gojenia i coś do odkażenia wody, bo jeśli to martwica to znaczy, że coś jest w wodzie. Ja zawsze dodawałam Ichtio - zieleń malachitowa jest niezastąpiona;-))

PS. zapomniałam dodać, że oczywiście podmiana wody jest konieczna. Aha i duże stężenie soli w wodzie oraz jej długie stosowanie źle wpływa na rośliny.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2010, 18:04:38 wysłane przez Harriet » Zapisane
SetsO
Zainteresowany
**

"My Power comes from me"

« Odpowiedz #3 : Listopad 12, 2010, 19:18:04 »

Martwice na pewno Tongue

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: