Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Lepiej 1 filtr 1000l/h czy 2 650l/h (mechanik i biolog) ???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Lepiej 1 filtr 1000l/h czy 2 650l/h (mechanik i biolog) ???  (Przeczytany 2666 razy)
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« : Grudzień 03, 2010, 18:36:52 »

1. Kochani, jak w temacie: Czy lepiej 1 fluval 305 czy 2 fluvale 205?

Jak część wie, akwarium 360 litrów, czarne wody, średnia obsada, woda 100% RO.

Liczą się też koszty, więc jeśli nia ma to większego znaczenia, to piszcie...a ja kupię jeden droższy, bo wyjdzie taniej...

2. Zna ktoś dobrego szklarza, który tanio zrobi akwarium 120x50x60h?
3. Czy byłby ktoś w stanie zrobić dla mnie pokrywę lub polecić firmę? A może lepiej belkę oświetleniową? Good !
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2010, 11:41:03 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Grudzień 03, 2010, 20:07:38 »

1. Kochani, jak w temacie: Czy lepiej 1 fluval 305 czy 2 fluvale 205?

Jak część wie, akwarium 360 litrów, czarne wody, średnia obsada, woda 100% RO.

Liczą się też koszty, więc jeśli nia ma to większego znaczenia, to piszcie...a ja kupię jeden droższy, bo wyjdzie taniej...

3. Czy byłby ktoś w stanie zrobić dla mnie pokrywę lub polecić firmę? A może lepiej belkę oświetleniową? Good !
Ja kupiłbym 2 filtry.
Spory litraż, roslin będzie mało lub wcale.
1 filtr może mieć ciężko.
Z resztą z 2 fitlrami (mechanik + biolog) będzie zdecydowanie mniej roboty.
Na rure sscą biologa prefiltr i filtra nie czyścisz wcale.
Mechanika czyścisz np. raz na pół roku.
Ewentualnie, kup większy filtr (skoro, jak piszesz, wychodzi to taniej od 2 mniejszych). Zrób z niego filtr mechaniczno - biologiczny i jako wspomagacz kup jakiś chiński filtr wewnętrzny. Na allegro filtr o przepływie zbliżonym do 1000l/h dostaniesz za groszę a wspomagacz kubła bardzo dobry. Przeczyścisz gąbke raz w tygodniu i będzie ok.
Sam tak miałem w 240l BW i sprawdzało się.

Z zasady szklarzy odradzam. Mają raczej większe ceny.
Poszukaj na allegro, Sosnowiecki sklep Malawi robi szkło na zamówienie.
360l ze szkła 8mm powinno wystarczyć. Cena szkła o takiej grubości to 1,60zł za litr.
Twój zbiornik powinien więc kosztować 576 zł a i to nie jest pewne bo z właścicielem Malawi można się dogadać.

Co do pokrywy to  zależności od tego co chcesz miec i ile pieniędzy na to wydać.
Wromak ma fajna serie exclusive, mogą zrobić na indywidualne zamówienie.
Sam u nich kupiłem taką pokrywę i jestem mile zaskoczony jakościa wykonania a to co mnie najbardziej cieszy to możliwość penetracji zbiornika bez konieczności zdejmowania całej pokrywy z akwarium.
Generalnie, escluxive wromaka to to samo co pokrywa aluminiowa z tym, ze bez aluminium za to za polowe ceny.

Pozdro.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2010, 20:10:01 wysłane przez mrs » Zapisane

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #2 : Grudzień 03, 2010, 20:52:29 »

Dzięki za odpowiedź, napisałem do wromaka i czekam na odpowiedź ws. kosztów akwarium i pokrywy...Mam nadzieję, że wysyłają, bo nie uśmiecha mi się jechać do Wrocławia. Roll Eyes

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Grudzień 03, 2010, 21:27:45 »

Dzięki za odpowiedź, napisałem do wromaka i czekam na odpowiedź ws. kosztów akwarium i pokrywy...Mam nadzieję, że wysyłają, bo nie uśmiecha mi się jechać do Wrocławia. Roll Eyes

Z tego co wiem, wromak nie prowadzi sprzedaży detalicznej.
U tego gościa kupowałem swoją pokrywę: http://allegro.pl/pokrywa-exclusive-czarna-prosta-120x40-wromak-i1326731072.html
U niego możesz też zamówić indywidualny rozmiar pokrywy.
Pyko oferuje też akwaria na swoich aukcjach więc jeśli zapytasz to może zamówią Ci zbiornik pod wymiar.

Każda firma trudniąca się akwarystyką wysyła swój towar, szczególnie na allegro.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 06, 2010, 08:39:29 »

Moja opiia jest taka, że w każdym baniaku powyżej 100cm powinny być 2 fitry właśnie ze względu na długość bańki jeden nie jest wstanie przefiltrować wodę równomiernie i temperatura w baniaku może się zbyt wahać.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 06, 2010, 09:11:00 »

Nie wiem skąd jesteś...
W Poznaniu jest firma Skorpion (na allegro też sprzedają)
Mają bardzo tanio - kupiłem u nich 300litrów (120x50x50) za 200 zł.
Tylko odbiór osobisty.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
hicks07
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 06, 2010, 10:26:19 »

Witam , też kupowałem akwarium 250l w zeszłym roku w tej firmie(Scorpion) i jak na razie wszystko ok.
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 06, 2010, 14:03:25 »

ja mam zewętrzy JBL 1500l/h i wewnętrzny ponoć 2000l/h , ale nawet jak ma te 1500l/h a daje zdrowo to łączna filtracja 3000l/h w 450 litrach nie jest chyba zle?

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Grudzień 06, 2010, 20:33:01 »

W Poznaniu jest firma Skorpion (na allegro też sprzedają)
Mają bardzo tanio - kupiłem u nich 300litrów (120x50x50) za 200 zł.
Tylko odbiór osobisty.
Na temat skorpiona i ich zbiorników przeczytalem juz tyle negatywnych opinii, że możnaby ksiażke napisać.
Z jakiego szkła jest Twoje akwarium bo właśnie nieprzestrzeganie ogólnoprzyjętych norm co do grubości szkła było głownym zarzutem. Inny to źle wykonane wzmocnienia akwariów tzn. listwy podłużne wklejone za nisko i zbyt krótko.
Ciekawi mnie jednak opinia właściciela skorpiona, napisz proszę:
- z jakiej grubości szkla jest Twój baniak,
- ile mm od górnej krawędzi jest wklejona listwa podłużna,
- jak dluga jest listwa podłużna,
- estetyka spoin?
- masz w baniaku wzmocnienia poprzeczne?

Moja opiia jest taka, że w każdym baniaku powyżej 100cm powinny być 2 fitry właśnie ze względu na długość bańki jeden nie jest wstanie przefiltrować wodę równomiernie i temperatura w baniaku może się zbyt wahać.
To chyba zależy od specyfiki akwarium.
Moim zdaniem, mocno zarośnięte zbiorniki nie potrzebują wydajnych filtrów biologicznych.
Emi kiedyś pisala chyba w swoim wątku, że podczas czyszczenia baniaka zapomniała włączyć kubeł i stal tak przez tydzień. Z nitryfikacji nie zostało pewnie nic a ponowne zamknięcie cyklu azotowego trwało pewnie z miesiąc. Wniosek moim zdaniem jest jeden, i tak:
- akwarium na bazie ziemi ogrodowej prowadzone jako typowe LT, mocno zarośnięte - wystarczy cyrkulator, ewentualnie jakiś      wewnętrzny filtr mechaniczny,
- akwarium roślinne, mocno zarośnięte - wystarczy filtr wewnętrzny jako typowy mechanik,
- akwarium z umiarkowaną ilością roślin - filtr mechaniczno - bilogiczny. Dla zbiorników do 100cm wystarczy dobry filtr wewnętrzny lub kaskada, powyżej 100cm kubeł.
- akwarium typu BW, Malawi, Tanga, Wiktoria - bardzo wydajny filtr mechaniczno - biologiczny, w zasadzie tylko kubeł. Zalecane dwa filtry np. kubeł biologiczny + wewnętrzny mechanik, ewentualnie dwa mniejsze kubły, biolog + mechanik.

ja mam zewętrzy JBL 1500l/h i wewnętrzny ponoć 2000l/h , ale nawet jak ma te 1500l/h a daje zdrowo to łączna filtracja 3000l/h w 450 litrach nie jest chyba zle?
Wg mnie wystarczy w pełni.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: