Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy moge lac nawoz?  (Przeczytany 1494 razy)
maksionek
Zainteresowany
**

« : Grudzień 05, 2010, 09:34:18 »

54 l, 15 W z odbłyśnikiem oświetlam 12 godzin, średnia (okolo 33% objetosci wody) ilosc roslinek (m.inn. limnofilie i moczarki kanad.), 2 molinezje, 3 kiryski, 2 bystrzyki, 8 neonkow Innesa,
akwa ma 4 miesiące
woda : NO2 = 0, NO3 = 25, GH = ok. 10, KH = ok. 3-5, pH = ok. 7,5, PO4 pomiedzy 0,5-1,0
NO3 ciągle około 25, bo woda do podmian po odstaniu tez ma niewiele mniej (około-25

Roslinki rosna, ale troche jest dziurek i brązowienia lisci, delikatne listki troche więdna i gnija. W sumie problem nie jest duzy, ale nie wyglada to tak dobrze, jak by sie chciało Wink
Przeczytałem o niedoborach i nadmiarach w tym dziale i rozumiem, ze może brakować różnych elementów, trudno określić których. Wielkiego problemu z glonami nie mam, jest trochę okrzemków, ale ilość niewielka i się nie zwiększa (tylko na skałkach, na szkle wcale nie widać).
Nie daję żadnego nawozu, mam Aqua art Planta Gainer Classic, zawiera mikro i makro elementy, napisane jest, że należy podawać przy podmianach wody 1ml/5 litrów podmienianej wody.
Moje pytania:
1) nawozić Planta Gainer'em?
2) jeśli tak, to czy w mojej sytuacji powinienem wlać nawóz na 54 litry wody (czyli około 11 ml)? czy tylko przy następnej podmianie 1ml/5 litrów podmiany?

Pozdrawiam
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 05, 2010, 10:04:57 »

Jeśli pojawiają się dziurki w liściach to moim zdaniem zaczyna brakować potasu.
Poziom PO4 wg mnie masz OK, ale NO3 zdecydowanie za wysokie i tu przydałoby się obniżyć do 15 (np przy pomocy wody demineralizowanej).
Jeśli do tej pory nic nie podawałeś, spróbuj zacząć dodawać PG classic, ale zacznij od 1/3 zalecanej dawki i obserwuj rośliny (nie licz na poprawę w ciągu tygodnia). Jak im się polepszy w ciągu dwóch trzech tygodni, dawkę zwiększ do połowy zalecanej. Samego PG macro nie podawaj (aczkolwiek w pogotowiu w razie czego możesz go mieć) bo masz wysoki azot i podając macro jeszcze będziesz go niepotrzebnie do góry podbijać.
Oczywiście sprawdzać parametry wody - zrób pomiary np co dwa, trzy dni - pozwolą mniej więcej określić ile rośliny wciągają w tym czasie nawozu.

maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 05, 2010, 10:36:36 »

Jeśli pojawiają się dziurki w liściach to moim zdaniem zaczyna brakować potasu.
Poziom PO4 wg mnie masz OK, ale NO3 zdecydowanie za wysokie i tu przydałoby się obniżyć do 15 (np przy pomocy wody demineralizowanej).
Jeśli do tej pory nic nie podawałeś, spróbuj zacząć dodawać PG classic, ale zacznij od 1/3 zalecanej dawki i obserwuj rośliny (nie licz na poprawę w ciągu tygodnia). Jak im się polepszy w ciągu dwóch trzech tygodni, dawkę zwiększ do połowy zalecanej. Samego PG macro nie podawaj (aczkolwiek w pogotowiu w razie czego możesz go mieć) bo masz wysoki azot i podając macro jeszcze będziesz go niepotrzebnie do góry podbijać.
Oczywiście sprawdzać parametry wody - zrób pomiary np co dwa, trzy dni - pozwolą mniej więcej określić ile rośliny wciągają w tym czasie nawozu.

dzieki Wink
ale czy mam wlac dawke na cale 54 litry teraz??, czy tylko na odpowiednia ilosc podmienianej wody przy podmianie??
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 05, 2010, 11:15:14 »

Na opakowaniu podane jest że PG classic podaje się 1ml na każde 5l podmienianej wody. Jeśli podmieniasz 15 litrów to wg zalecenia producenta powinieneś podać 3ml (3 dawki). Ja proponuję zacząć od 1/3 czyli jeśli podmieniasz 15 litrów wody to podajesz po podmianie 1ml (1 dawkę).

maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 05, 2010, 12:06:07 »

Na opakowaniu podane jest że PG classic podaje się 1ml na każde 5l podmienianej wody. Jeśli podmieniasz 15 litrów to wg zalecenia producenta powinieneś podać 3ml (3 dawki). Ja proponuję zacząć od 1/3 czyli jeśli podmieniasz 15 litrów wody to podajesz po podmianie 1ml (1 dawkę).

To na pewno dobra rada Wink
jednak mialem tez pytanie o to, czy w sytuacji, gdy wcale nie podawalem nawozu, musze moze wlac na 54 litry teraz 9czyli okolo 11 ml), czy tez zaczac od pierwszej podmiany wedlug tego co napisales?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 05, 2010, 16:23:57 »

Zacznij od następnej podmiany.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: