54 l, 15 W z odbłyśnikiem oświetlam 12 godzin, średnia (okolo 33% objetosci wody) ilosc roslinek (m.inn. limnofilie i moczarki kanad.), 2 molinezje, 3 kiryski, 2 bystrzyki, 8 neonkow Innesa,
akwa ma 4 miesiące
woda : NO2 = 0, NO3 = 25, GH = ok. 10, KH = ok. 3-5, pH = ok. 7,5, PO4 pomiedzy 0,5-1,0
NO3 ciągle około 25, bo woda do podmian po odstaniu tez ma niewiele mniej (około-25
Roslinki rosna, ale troche jest dziurek i brązowienia lisci, delikatne listki troche więdna i gnija. W sumie problem nie jest duzy, ale nie wyglada to tak dobrze, jak by sie chciało
Przeczytałem o niedoborach i nadmiarach w tym dziale i rozumiem, ze może brakować różnych elementów, trudno określić których. Wielkiego problemu z glonami nie mam, jest trochę okrzemków, ale ilość niewielka i się nie zwiększa (tylko na skałkach, na szkle wcale nie widać).
Nie daję żadnego nawozu, mam Aqua art Planta Gainer Classic, zawiera mikro i makro elementy, napisane jest, że należy podawać przy podmianach wody 1ml/5 litrów podmienianej wody.
Moje pytania:
1) nawozić Planta Gainer'em?
2) jeśli tak, to czy w mojej sytuacji powinienem wlać nawóz na 54 litry wody (czyli około 11 ml)? czy tylko przy następnej podmianie 1ml/5 litrów podmiany?
Pozdrawiam