chris009
Nowy
|
|
« : Listopad 12, 2010, 22:01:37 » |
|
Witam, takie pytanie jak wam się wydaje ile brzanek sumatrzańskich można trzymać w jedno gatunkowym 54l ?
|
|
|
|
140ll
|
|
|
zuczek222
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2010, 14:20:28 » |
|
Wcale,to ryba stadna i rosnie dosc duza ,i do tego bardzo ruchliwa bedzie jej jak w szklance
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik
Akwarium ma cieszyć ! :)
|
|
« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2010, 20:26:30 » |
|
54l. to troszke za mało mi się wydaje, aby trzymać te brznki w nim. Brzanka sumatrzańska rośnie tak do 6cm, a tak jak kolega wyżej napisał to ryba standna tak z 7min. "dla mnie stado to tak z 10, 15 rybek lub więcej, zależności od akwa."
W takim akwa jak ty ja osobiscie trzymał bym: 2 Zbrojniki 2 mieczyki ( parke ) 2 Molinezje (parke, tylko, że ta ryba dość łatwo się rozmnaża) Ewentualnie jeszcze ze 3 kiryski na dno ale to też ryba stadna
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #3 : Listopad 13, 2010, 20:31:04 » |
|
54l. to troszke za mało mi się wydaje, aby trzymać te brznki w nim. Brzanka sumatrzańska rośnie tak do 6cm, a tak jak kolega wyżej napisał to ryba standna tak z 7min. "dla mnie stado to tak z 10, 15 rybek lub więcej, zależności od akwa."
W takim akwa jak ty ja osobiscie trzymał bym: 2 Zbrojniki 2 mieczyki ( parke ) 2 Molinezje (parke, tylko, że ta ryba dość łatwo się rozmnaża) Ewentualnie jeszcze ze 3 kiryski na dno ale to też ryba stadna
proszę nie doradzaj jeśli nie wiesz co piszesz... Mieczyki i molinezje trzyma się w haremach i to akwarium jest o połowe za małe na te gatunki ryb... kiryski to ogólnie powiedziane, nie wszystkie nadają się do 54l... poza tym to ryba stadna min 6 szt... zbrojniki... na pare potrzeba min 80/40cm powierzchni dna i wiele kryjówek...
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2010, 21:07:04 » |
|
Sugerujesz, że na Brzanki akwarium za małe, ale wcisnął byś tam Zbrojniki (powyżej 100l), Mieczyki i Molinezje (powyżej 100l) i 3 kiryski (to jest stado ?). Chyba troszkę, ba, bardzo przesadziłeś. Do tematu : Oczywiście na Brzanki akwarium za małe.
|
|
|
|
|
|
|
chris009
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2010, 23:04:12 » |
|
Ok, dziękuje za odpowiedź. Skoro nie brzanki to może macie jakieś inne pomysły na jednogatunkową "ławice" w 54l akwarium, myślałem np o danio czerwone.
|
|
|
|
140ll
|
|
|
panchax
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 14, 2010, 01:05:59 » |
|
co do brzanek to nie dałoby rady wpuścić tam brzanek wysmukłych?
|
|
|
|
Kris
|
|
|
chris009
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 14, 2010, 08:58:05 » |
|
"Brzanka wysmukła - Barbus titteya. W przeciwieństwie do innych brzanek ten gatunek nie lubi ławic. Jeśli utrzymywane są w większej ilości, to zachowują swoje odrębne strefy w akwarium." - więc raczej odpadają zwłaszcza że wyczytałem że rosną do 7cm czyli tyle co b. sumatrzańskie.
|
|
|
|
140ll
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik
Akwarium ma cieszyć ! :)
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 14, 2010, 09:32:40 » |
|
na stronie http://www.superakwarium.pl/brzanka-sumatrzanska-id396.html pisze, że brzanka rośnie do 7cm , ale "chociaż zazwyczaj jest mniejsza."Jeżeli asagoth nie zgodził się z moją obsadą co do twojego akwa, być może ma racje ( a napewno ma, bo ma więcej info na ten temat ). Ale z Krewetkami RC to "chyba się zgodzi", że mógłbyś je trzymać, o ile byś chciał je mieć. Jeden forumowicz dał wątek o swoim akwa. 25l. i zminił obsade ( z ryb ) na Krewetki red cherry.
|
|
|
|
|
|
|
chris009
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Listopad 14, 2010, 16:06:37 » |
|
nie nie "robali" nie zamierzam posiadać, szukam rybek jednego gatunku, których będę mógł mieć możliwie dużo. Ważne równierz aby rybki pływały ławicą. Będę wdzięczy za sugestie. Pozdrawiam
|
|
|
|
140ll
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 14, 2010, 17:48:23 » |
|
Razbora galaxy-poczytaj w necie. Piękna mała, ławicowa rybka.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik
Crystal'ka :)
|
|
« Odpowiedz #11 : Listopad 30, 2010, 09:07:09 » |
|
Ja bym dał tam tak : 8xneon inessa (od 60l powinno się je trzymać, ale to tylko 6l więc nie ma ż tak dużej różnicy). 5x kirysek panda, pigmej. A polecam krewetki, są piękne i również ciekawe jak rybki
|
|
|
|
|
|
|
|