Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « ustabilizowane akwarium - definicja??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ustabilizowane akwarium - definicja??  (Przeczytany 2064 razy)
maksionek
Zainteresowany
**

« : Grudzień 05, 2010, 08:50:35 »

54 l, 15 W z odbłyśnikiem oświetlam 12 godzin, średnia (okolo 33% objetosci wody) ilosc roslinek (m.inn. limnofilie i moczarki kanad.), 2 molinezje, 3 kiryski, 2 bystrzyki, 8 neonkow Innesa,
akwa ma 4 miesiące
woda : NO2 = 0, NO3 = 25, GH = ok. 10, KH = ok. 3-5, pH = ok. 7,5, PO4 pomiedzy 0,5-1,0
NO3 ciągle około 25, bo woda do podmian po odstaniu tez ma niewiele mniej (około-25)

1) Czy mam "ustabilizowane akwarium"? Jak je serwisować? Co zrobić, żeby NO3 spadło niżej - jakieś preparaty?
2) Fajnie by było, gdyby ktoś wskazał sensowną definicję "ustabilizowanego zbiornika" - bo myślę, ze my początkujący mamy problem z rozróżnieniem zbiornika w fazie startu od ustabilizowanego w kontekście koniecznych zabiegów, czyli inaczej co różni stabilizowanie na starcie od normalnego serwisowania??

Pozdrawiam
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 05, 2010, 10:12:12 »

1) Czy mam "ustabilizowane akwarium"? Jak je serwisować? Co zrobić, żeby NO3 spadło niżej - jakieś preparaty?
Sensownej definicji Ci nie wskażę, bo chyba nawet takowej nie ma, ale NO3 można obniżać stosując do podmian wodę demineralizowana mieszaną z kranówką. Są też jakieś woreczki z czymś tam do kupienia w zoologu, pochłaniające azotany. Dobrym sposobem podobno jest umieszczenie w filtrze keramzytu, to akurat chyba ma sens w przypadku filtrów zewnętrznych.

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 05, 2010, 10:39:36 »

http://www.tanganika.krasnystaw.biz/artykuly/dojrzewanie-zbiornika-cykl-azotowy.pdf

pozdrawiam
asmi
maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 05, 2010, 11:00:28 »

Dziękuję Wink

Ten artykuł rzeczywiście dużo wyjaśnia w zwięzłej formie, teraz muszę trochę obniżyć NO3 i dbać o to, żeby wyniki testów trzymały się w tych normach.
Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: