Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: prosba o pomoc przy starcie akwa  (Przeczytany 1453 razy)
abadon85
Nowy
*

« : Grudzień 05, 2010, 16:18:20 »

Witam. Pisze w tym dziale gdyz nie znalazlem innego odpowiadajcego mojemu problemowi.
Zaczne od poczatku.
Posiadam akwarium 240l od roku. Ciagle problemu z glonami itd, (rosliny gnija - bylo tylko 2x30W) wiec postanowilem wszystko zaczac od poczatku.
Kupilem nowe akwarium 240l z pokrywa od Wromaka, w ktorej oswietlenie to 2x t5 39W -standardowe swietlowki i 2x t8 30W - agrolux i sylvania. Kupilem rowniez astaw do CO2 z butla 2kg.
Filtr jaki posiadam to Fluval 304, ktory obecnie dziala w starym zbiorniku. W nowym akwarium bedzie podklad pod zwirem  SERA FLOREDEPOT wymieszane z  Filtus Floran. Do tego planuje dodac kulki gliniano-torfowe.
Obsada ktra mam to:
50x neon czerwony
3x bocje
10x kirys
5x otosek
Mam dylemat. poniewaz w obecnym akwairum ktore funkcjonuje jest duzo golnow - nitek (zielone dlugie na roslinach). Czy moge uzyc tej wody do nowego akwarium ? Czy nie ? Czy jesli uzyje, to czy  glony przejda na nowe akwa ? Jesli nie to czy filtr kubelkowy rowniez uzyc nie parzac go ? Rozumiem że jesli uzyje troche starej wody oraz filtr ze starego akwa to nei bede musial przechodzic procesu dojrzewania nowego akwarium i bede mogl wpuscic odrazu ryby ktore zyja w starym akwa ? Roslniy jakie chce kupic to 2 komplety:
http://allegro.pl/potezny-zestaw-roslin-30-cm-110szt-gratisy-i1354044352.html
mam nadzieje ze wystarcza na obsadzenie mojego nowego akwarium.
Prosze was o pomoc jak wystartowac tym razem poprawnie to akwarium.Czy uzyc tej wody ze starego akwa i filtra umytego woda ze starego akwa Kiedy zaczac nawozic co2 i innymi nawozami, Jak dlugo swiecic i czy cala moca ?
Prosze o fachowa pomoc.

Akwarium 112l, filtr zewnętrzny Fluval 204, filtr wewnętrzny, 2x 18W (biała oraz fioletowa dla roślin), grzałka z termostatem
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 05, 2010, 17:26:22 »

No jak w starym akwa miałeś problemy z glonami to obawiam się że w tym nowym będzie jeszcze większy problem .Więcej swiatła i Co2 to większe zużycie składników wystarczy brak jednego przy nadmiarach drugich i glony gotowe .Problem nie leży w braku swiatła czy CO2 tylko odpowiednim doborze roślin i sposobu nawożenia .

Młode ampularie oddam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: