Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Statecznik elektroniczny zakłóca radio  (Przeczytany 2663 razy)
Leśny
Zainteresowany
**

« : Grudzień 08, 2010, 01:38:11 »

Posiadam oświetlenie akwarium na stateczniku: Kanlux BL-218H-EVG 2x18W,jedną świetlówkę 18W mam na stateczniku z kompaktu i 2x8W też na statecznikach z kompaktów,no i tak było wszystko dobrze. Postanowiłem wymienić te stateczniki z kompaktów od ósemek na orginalne (zakupione na allegro) POLAMP PCXs 116.100,no i okazało się że stateczniki te zakłócają mi odbiór radia z wieży stereo,która znajduje się w tym samym pokoju,no i tutaj mam pytanie czy ktoś miał taki podobny problem  Undecided i zna sposób na zlikwidowanie tych zakłóceń Huh

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2010, 08:44:39 »

Spotkałem się z przypadkiem gdy jeden statecznik elektroniczny zakłóca drugi (słychać było brzęczenie). O przypadku zakłucania radia nie słyszałem ale mnie się wydaje ,że problem może tkwi w gniazdku. Pytanie czy są oba urządzenia podpięte pod to samo gniastko przez przedłużacz czy jakiś inny rozgałęźnik? Jak są to spróbuj podłączyć do 2 różnych gniazd może zakłócenia znikną. Dzieje się to dla tego, że owe stateczniki są tak naprawdę dławikami zmniejszającymi napięcie prądowe w przypadku podłączenia pod to samo żródło mogą wystąpić zakłócenia.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2010, 08:48:18 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2010, 12:21:23 »

Tak jak zostało napisane można spróbować zasilać z innego gniazdka, choć i tak są na jednej fazie Wink  Inna opcja to statecznik nie spełnia norm EMC/EMI, kiepskie wykonanie układu eliminacji zakłóceń po stronie zasilania. Można redukować zakłócenia EM przez odpowiednie prowadzenie przewodów zasilających tak aby wzajemnie redukowały pole EM. Trochu informacji, tu akurat mowa o HFR, ale podstawy te same: http://www.steruj.pl/przykady/8/37. Nie wspomnę o właściwym uziemieniu. Szczerze mam stateczniki Philipsa w pokrywie, obok biurko z makietami mikroprocesorów, programatorami itp (układy nie lubiące zakłóceń), a wszystko przez listwy do jednego gniazdka - problemów brak Smiley

i są tak naprawdę dławikami zmniejszającymi napięcie prądowe

Nie żebym się czepiał, ale co miałeś na myśli? Smiley
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2010, 12:29:47 wysłane przez mmb22 » Zapisane

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 08, 2010, 13:26:05 »

Oczywiscie troche zamieszalem ze statecznikiem magnetycznym one powoduja ze prad wychdzacy ze statecznika jest nizszy od wchodzacego.
Znalazlem natomiast cos takiego koles tez zauwazyl jak pisze ze zaklóca fale UKF:
http://zapytaj.com.pl/Category/006,015/2,2569743,TECHNIKA__Opisz_zasade_dzialania_swietlowki.html
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2010, 11:33:24 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Leśny
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2010, 12:02:48 »

Przeanalizowałem mój problem ze statecznikami,poczytałem,pokombinowałem i nic.  Tongue Podłączenie do całkiem innego gniazda (nawet z innej fazy) nic nie dało,przykłady z odpowiednim ułożeniem przewodów,ich długością wydają się absurdalne ponieważ przy zmianie tylko statecznika bez ingerencji w przewody problem znika. Więc odpowiedzią na mój problem jest kiepski układ filtrujący w stateczniku i raczej nic z tym nie zdziałam  Angry

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: