Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « pyrkosz61-720 paletkowo dekoracyjny
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: pyrkosz61-720 paletkowo dekoracyjny  (Przeczytany 5976 razy)
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 30, 2011, 22:15:58 »

I właśnie dlatego znalazłeś się w nawiasach

Do autora wątku
Filtracja- JBL-500 jako mechaniczny, a jako biologiczny robi kubełek ciśnieniowy do oczka wodnego z funkcją samoczyszczenia się. Zasilany jest pompą do oczka 40W 3300l/h

Pełen szacun co do tego.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 30, 2011, 23:01:40 »

a ja tam uwielbiam rośliny... Tongue To tak żeby też wziąć udział w niezwykle żywej dyskusji z poprzednich postów Wink
Zielsko w zbiorniku autora nie jest co prawda w moim stylu, ale zostało dobrane zapewne na podobieństwo często oglądanych paletkarni. Osobiście trochę bym je przyciął-zwłaszcza środkową część, zostawiając gąszcz po bokach-uwolni to nieco przestrzeni dla ryb-grających w tej bańce jednak główne role, a jednocześnie powiększy optycznie akwarium i pomoże stworzyć konkretniejszą aranżację. Przemyślałbym też wrzucenie roślin drugiego planu-micranthemum umbrosum na przykład-znam zbiornik z dużymi żaglami, obsadzony drobnymi łodygowcami, dodającymi lekkości aranżowi-o dziwo roślinna drobnica radzi sobie całkiem nieźle z takimi olbrzymami Tongue w zbiorniku.
Pozdr

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #17 : Maj 31, 2011, 05:26:21 »

Po za tym widzę, że niektórzy nie mają co pisac to marudzą (emperor to akurat nie o Tobie piszę) a tak naprawdę zazdroszczą litrażu zbiornika.
Pewnie, że litrażu można zazdrościć.
Powielonego schematu zachwaszczonego zbiornika już niekoniecznie.
Jeśli mi się nie podoba to dlaczego miałbym o tym nie napisać?
Przypominam, że do tego został powołany dział "Nasze Akwaria".

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Maj 31, 2011, 08:22:24 »

Ty też jak widzę masz swój schemat opisywania zbiorników z paletami

Jeśli mi się nie podoba to dlaczego miałbym o tym nie napisać?
Przypominam, że do tego został powołany dział "Nasze Akwaria".

Niestety nic z tym nie zrobisz jak już napisałeś taki jest schemat i raczej taki pozostanie.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #19 : Maj 31, 2011, 08:28:31 »

No ale jeśli mi się tego typu zbiorniki nie podobają to mam je chwalić?
Nie podoba mi się to pisze, że mi się nie podoba i tyle.

Istnieje wiele możliwości aranżacji zbiornika z paletami - te najczęściej spotykane są właśnie zachwaszczone do granic możliwości. Na szczęście zdarzają się perełki jak te w linku który wczoraj wkleiłem.

maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Maj 31, 2011, 12:51:55 »

no cóż nie każdy musi lubić mroczny klimat black water jaki wy lubicie. Nie musicie też przy każdym wątku od razu gasić ludzi i ciągle w kółko powtarzać swoje o tym że paletki to tylko black water i tylko takie coś wam się spodoba. To naprawdę działa na wielu bardzo nieprzyjemnie, no i niestety nie jest konstruktywne.

Mnie się akwarium podoba - przez umiarkowaną ilość watów i klimat, choć napewno bym trochę przerzedził rośliny aby paletki miały gdzie pływać. Gdyby to były inne mniejsze ryby to gąszcz byłby czymś ciekawym dla nich. Jednak rośliny dla paletek tez są ok. Przecież one nie tylko żyją w czarnych wodach ale zdarza się także, że wśród roślin. Ważne aby tylko nie przegiąć za bardzo z roślinami.

Jednak

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Maj 31, 2011, 15:20:41 »

i ciągle w kółko powtarzać swoje o tym że paletki to tylko black water i tylko takie coś wam się spodoba.

czy ktoś tu pisał coś o bw??? To nadinterpretacja naszych wypowiedzi. I ja i chociażby mrs wyraziliśmy opinie, że w akwarium jest zbyt dużo roślin (co sam z resztą przyznałeś pisząc, że sam byś je przerzedził) i to jest wszystko. Przeczytaj wątek jeszcze raz i zamieść jakiś cytat o BW - oczywiście oprócz swojej wypowiedzi, bo być może ja najzwyczajniej niedowidzę...

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
pyrkosz61
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Maj 31, 2011, 16:36:42 »

Dzięki za tyle opinii  Wink
To akwarium nie zawsze tak wyglądało.Pokaże teraz fotkę z początku jego istnienia gdzie baniak oświetlany był LED-ami i przez półtora roku nic się w nim nie zmieniało , poza glonami Smiley

Uploaded with ImageShack.us

Mnie się akwarium podoba - przez umiarkowaną ilość watów i klimat, choć napewno bym trochę przerzedził rośliny aby paletki miały gdzie pływać. Gdyby to były inne mniejsze ryby to gąszcz byłby czymś ciekawym dla nich. Jednak rośliny dla paletek tez są ok. Przecież one nie tylko żyją w czarnych wodach ale zdarza się także, że wśród roślin. Ważne aby tylko nie przegiąć za bardzo z roślinami.

Paletka to nie jest Tropheus szalejący po akwarium , jest to ryba wolno przemieszczająca się. Potrafi nie raz godzinę w jednym miejscu przestać przyglądając się właścicielowi i pokarzcie mi drugą rybę której można spojrzeć prosto w oczy. Shocked Cheesy
Tak poważnie to gąszcz który widać jest po prostu przed przycinkom.

Uploaded with ImageShack.us
A tu zobaczcie że kamienie też są fajne Wink
http://img42.imageshack.us/img42/5017/pa130819.jpg
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #23 : Maj 31, 2011, 18:56:52 »

Kolego Pyrkosz, ta pierwsza odsłona to rewelacja, to co zrobiłeś dalej ze zbiornikiem - moje zdanie na ten temat znasz.

no cóż nie każdy musi lubić mroczny klimat black water jaki wy lubicie. Nie musicie też przy każdym wątku od razu gasić ludzi i ciągle w kółko powtarzać swoje o tym że paletki to tylko black water i tylko takie coś wam się spodoba. To naprawdę działa na wielu bardzo nieprzyjemnie, no i niestety nie jest konstruktywne.

W zasadzie wszystko napisał już Dobraf, od siebie dodam, że bardzo wiele aranżacji akwarium wpada mi w oko - nawet tych z roślinami ktorych jednak musi być ograniczona ilość.
Reszte napisałem we wczorajszych postach.

Pozdro.

pyrkosz61
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 01, 2011, 10:20:21 »

I właśnie dlatego znalazłeś się w nawiasach

Do autora wątku
Filtracja- JBL-500 jako mechaniczny, a jako biologiczny robi kubełek ciśnieniowy do oczka wodnego z funkcją samoczyszczenia się. Zasilany jest pompą do oczka 40W 3300l/h

Pełen szacun co do tego.

Z tego kubełka jestem bardzo zadowolony , z tym że na dzień dzisiejszy zastosował bym pompę CO. Korzyści takie jak , oszczędniejsza w poborze energii , nie zajmuje miejsca w akwarium i można regulować przepływ.

http://img705.imageshack.us/img705/9363/pa140892.jpg
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: