Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 72l - obsada  (Przeczytany 6735 razy)
Ypestis
Nowy
*

« : Styczeń 04, 2011, 11:41:51 »

Witam, właśnie jestem w trakcie zakładania 72 litrowego akwarium wiem mniej więcej jakie ryby bym chciała ale nie wiem po ile sztuk do takiego zbiornika, oto dane akwarium:
wymiary: 60x30x40
światło: 15W
temp: 25oC
filtr: kaskada AquaClear z wkładem gąbkowo-węglowo-ceramicznym
podłoże: kwarcowy żwirek+piasek do tego kamienie, korzeń i kokos
rośliny: cabomba, anubiasy, valissneria, cryptocoryna, bolbitis, hygrophila -gęsto obsadzone boki
woda (połączenie kranówki z RO) - pH-7, KH-6, GH-14, NO2-0, N03-10 - mierzone testem paskowym JBL
Akwarium zalane jest już od około 2 tygodni rośliny są od kilku dni i w przyszłym tygodniu chyba mogłabym już wpuścić ryby.

Myślałam nad takimi:
Kiryski spiżowe - ?
Razbory klinowe lub Danio pręgowane lub coś podobnego - ?
Pielęgniczki Ramireza - parka
ewentualnie otoski - ?
ewentualnie ślimaki Helena - ?

I właśnie mam problem z doborem ilości rybek, co myślicie o gatunkach i jakie radzilibyście ilości do mojego akwarium.
I jeszcze czy przed wpuszczeniem rybek dodawać jeszcze jakiś środek typu Esklarin?
Co do ślimaków Helena czym się je karmi kiedy nie ma plagi niepożądanych ślimaków?
I ostatnia sprawa - sama preparuję sobie kokosową skorupę, jest już wygotowana w soli jeszcze teraz moczy się w wodzie z tym, że cały czas puszcza trochę brązowego barwnika, jak długo ją jeszcze moczyć, ew gotować, czy aż przestanie barwić wodę czy nie przejmować się tym zbytnio?

Z góry dziękuję za wszystkie porady Smiley

Jeszcze zdjęcie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/61a782a5d0f133fc.html
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2011, 12:41:16 wysłane przez Ypestis » Zapisane
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2011, 15:20:02 »

Ja bym zrezygnował z kirysków i dał tak:
10 razbor
2   razmireza
5   otosków

I ostatnia sprawa - sama preparuję sobie kokosową skorupę, jest już wygotowana w soli jeszcze teraz moczy się w wodzie z tym, że cały czas puszcza trochę brązowego barwnika, jak długo ją jeszcze moczyć, ew gotować, czy aż przestanie barwić wodę czy nie przejmować się tym zbytnio?

Jeśli chodzi o ślimaki hellena to spokojnie przeżyją na resztkach, z tego czym karmisz rybki.

Nie przejmowałbym się kolorem zabarwionej wody, bo nic nie szkodzi a po jakimś czasie zniknie. Druga sprawa, że to co ty widzisz w garnku 8l może być niedostrzegalne w akwarium.

Pozdrawiam Wink

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #2 : Styczeń 04, 2011, 16:09:52 »

Jeśli chodzi o rybki to nie doradzę ale aranżacja akwarium bardzo ładna  Good !, jakaś tapeta na tył by się przydała.
Moje śp Ramirezy składały w kokosie ikrę niestety nie dochowały się nigdy potomstwa. Foto w awatarze i w galerii na stronie Smiley

Bartosz_n
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 04, 2011, 16:23:05 »

jakaś tapeta na tył by się przydała.

popieram w 100%. Czarny brulion na początek powinien zapełnić te lukę. No i zawsze rybki bedą lepiej wyglądały.
Baniaczek fajnie się prezentuje Smiley
Marunia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 04, 2011, 17:30:57 »

Moje pytanie brzmi 15W ale jedna jarzeniówka czy dwie ? Huh Cheesy
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 04, 2011, 17:46:01 »

Moje pytanie brzmi 15W ale jedna jarzeniówka czy dwie ? Huh Cheesy
wiadomo ze jedna

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 04, 2011, 19:32:52 »

fajnie się zapowiada tylko tła brak hehe
Marunia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 04, 2011, 21:55:15 »

Więc moje pytanie, całkowicie szczere. Czy roślinom to wystarczy  Huh
19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #8 : Styczeń 05, 2011, 09:56:57 »

Mam takie samo akwarium i musiałem wspomóc oświetlenie poprzez oklejenie od wewnątrz pokrywy samoprzylepną taśmą srebrną - do kupienia w np. Praktikerze na dziale ogród tam gdzie kanały spalinowe do piecyków, kominków itp. Służy ona do połączeń izolacji na kanałach wentylacyjnych i spalinowych. Rolka 5m wystarczyła na styk (szer 5cm).
Efektem była znaczna poprawa oświetlenia.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: