Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o poradę  (Przeczytany 1138 razy)
piotrekiwiola
Nowy
*

« : Styczeń 05, 2011, 17:44:28 »

Witam wszystkich ;)jestem nowy na tym forum i chciałbym napisać co mam i czy tak może być ewentualnie co trzeba zmienić.A więc tak,moje akwarium ma 112 litrów kupiłem je jakiś miesiąc temu całe z rybkami,kokosami,kamieniami,piaskiem i roślinami.Rybki jakie w nim były to:mieczyk z dwoma samicami,parka bojowników,prętniki karłowate,4 kiryski sterby,kilka kakadu samice,krewetki red cherry.A dokupiłem ostatnio:dwa welony te z takimi wielkimi oczami,dwa glonojady,dwa mieczyki,sześć neonek,dwie żałobniczki,dwa skalary,parkę molinezji i to chyba wszystko.Proszę powiedzcie mi czy może tak być czy muszę coś zmienić?Mam duży filtr wewnętrzny biologiczny,grzałkę z termostatem dużą firmy tetra.Dodam,że wszystkie rybki żyją ze sobą dobrze nic mi nie padło na szczęście jak tylko wchodzę do pokoju i mnie zobaczą to od razu wszystkie podpływają do rogu,w którym dostają pokarm Smiley.Temperaturę mam ustawioną na 25-26 stopni czy to dobrze?Proszę Was o wyrozumiałość niestety nie wiem za dużo o hodowli a bardzo mi się to podoba jest to bardzo interesujące hobby i ciekawe mam nadzieję,że mój 5 miesięczny synek jak dorośnie to również się zainteresuje akwarystyką Cheesy.Pozdrawiam wszystkich papa
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2011, 18:07:52 »

witam kolego z tego co widzę masz trochę przerybione akwa, skalary na pewno będą mieć  ciasno,większe rybki w tym welony mogą podjadac krewetki sam mam 112 l i stanowczo za duzo rybek moim zdaniem powoduje to wzrost azotanów i konieczność w moim przypadku podmiany wody 2x w tygodniu. Weź pod uwagę to że rośliny się rozrosną. Poczytaj dział o bimbrowni i Co2
Ale niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni. Życzę udanej przygody z akwarystyką.

piotrekiwiola
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2011, 09:11:43 »

Dziękuję Ci za tą odpowiedź <good>Już poczytałem o bimbrowni i jutro pojadę do zoologicznego i kupię wężyk i jak znajdę to również jakiś dyfuzor i zrobię tą bimbrownię Cheesy.Może ktoś jeszcze by mi coś poradził co mógłbym zmienić,dodać?Bardzo proszę o porady papa
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2011, 11:49:02 »

no niestety obsada fatalna, welony wolą chłodniejszą wodę, na skalary za mało miejsca, ciężko tu powiedzieć od, której strony zacząć....

dam Ci przykład ogólnikowy jak ja widzę obsadę takiej bańki,

para większych ryb przyjmijmy ok 10 cm
ławica małych rybek
+ coś na dno

w praktyce np. tak:

- mieczyki 1+2 lub kakadu 1+2
- neony 15 szt.
- kirysy ok. 6 szt lub otosy 10 szt.

no i ewentulanie krewecie

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
piotrekiwiola
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2011, 12:58:26 »

Dziękuję.Czyli tak jak myślałem niepotrzebnie kupiłem te dwa welony i skalary ???Jak ich by nie było to w sumie mogło by zostać tak jak miałem :)No nic coś będzie trzeba z tym fantem zrobić
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: