Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolorystyka oświetlenia  (Przeczytany 1512 razy)
Wojciech
Nowy
*

« : Marzec 23, 2005, 06:44:42 »

Czy ktoś może mi przybliżyć jaki wpływ na roślinki(w szczególności), rybki i cały ekosystem w akwarium maja różne barwy światła. Np. światło fioletowe, czerwone czy niebieskie, i czy większa ilość światła(sztucznego) ma wpływ na spowolnienie rozwoju glonów?
cegla
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2005, 18:53:53 »

cze
z czesci widocznej widma rosliny akwariowe zuzywaja glownie czerwony kolor !!!!!!!! znacznie mniej zyzywaja koloru niebieskiego widma, zas kolor zielony i zolty nie ma dla nich zasadniczego znaczenia. jesli idzie zas o glony(ktorych pewnie nie chcesz) to wykorzystuja prawie wylacznie widmo niebieskie,reszta im zwisa!!! dlatego przy zakupie musisz zwrocic uwage na to by niebieskiego widma bylo malo a czerwionego duzo!!! A i jeszcze jedna kwestia odnosnie zielonego widma - bardzo poprawia wizualnie kolorystyke i to zarowno roslin jak i ryb .

pozrawiam
p.s jesli sie wahasz czy kupic akwarystyczna swietlowke(bo jest drozsza) to nie zwlekaj ani chwili ,uwierz warto!!!!!
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 03, 2005, 19:56:45 »

Przeczytaj Wojtku strony z podanych niżej linków, powinny rozjasnić ci sytuację. Moje doswiadczenie dowodzi że nie ma sensu kupowania świetlówek typowo akwarystycznych, bardzo dobre wyniki mozna uzyskać dużo nizszym kosztem, stosując np świetlówki Philipsa z serii 9xx (ew. 8xx) lub ich Osram`owskie odpowiedniki o temp. barwowej 5000K-6500K. Jeśli świetl.ówek będzie wiecej (np 3) można wykorzystać jedną o temp.  4000K. Ja stosuje połączenie TLD 965 z TLD 950 (2 pary) i jedna TLD 865 (wcześniej miałem 840, ale ta żółć mnie dobijała i zmieniłem), jak widać problemów ze wzrostem nie mam.

http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly/oko-weza/oswietlenie.php
http://www.republika.pl/witsla/oswietlenie.htm

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: