Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Trofcie ocierają się o kamienie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Trofcie ocierają się o kamienie  (Przeczytany 2253 razy)
razer
Nowy
*

« : Styczeń 05, 2011, 20:23:48 »

Witam

Posiadam 300 litrowe akwarium i zauważyłem że moje trofcie ocierają się o kamienie. Nie zauważyłem na ich ciele żadnych obiektów, plam czy pasożytów. Parametry wody oprócz No3 mam raczej dobre. No3 mam obecnie 50. Jaka może być przyczyna tego ocierania się??? Myślałem nad lekiem zoolka o nazwie capitox(czy jakoś tak) na pasożyty ale nie wiem czy to są pasożyty. Prosze o pomoc.
damian8597
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2011, 16:37:10 »

Przyjżyj się dokładnie rybom czy nie ma białych plamek,bo jak są to jest to najprawdopodobniej rybia ospa.No,ale ocieranie się o ozdoby to jednak częsty objaw różnych chorub.
razer
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2011, 17:11:21 »

Mówisz ospa? Z tym przyjrzeniem się będzie problem. Hoduje tropheusy dubois, jeszcze młode ze 4 miesiące mają. Tzn. mają kropki białe na ciele bo są młode dopiero jak dorosną kropki znikną a pojawi się biały pas. W tej sytuacji nie dam rady odróżnić choroby od normalnego ubarwienia. Ale zakładają że to ospa rybia jakie są na to leki? Coś od zoolka albo tropicala.
Podałem właśnie CMF tropicala czyli FMC zoolka. Zobaczymy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 16:59:54 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2011, 18:52:13 »

moim zdaniem pochopnie, ocieranie się ryb to objaw podobny do drapania się człowieka, jeśli robią to raz na jakiś czas, jest to naturalne zachowanie... czasami ocieranie się oznacza poważną chorobę, a czasem problem z wodą, nie tylko azotyny mają wpływ na ocieranie się, często inne związki chemiczne, których nie mierzymy a w kranie naszym się znajdują, podrażniają skrzela czy skóre ryby i efekt jest taki jaki jest...

damian8597
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 08, 2011, 17:52:39 »

Ja zamiast odrazu lać leki poczekałbym na rozwuj wydarzeń.Ja proponuje zwiekszyć temp .do 30stopni bo to chamuje rowuj bakterji (przy tym musisz dobrze napowietrzać).A jerzeli to napewno ospa to zwiększ temp.do 32stopni i podaj jakiś lek (Ja podałem:"ZIELEŃ" PREPARAT DO ZWALCZANIA ICHTIOFTIRJOZY."ZOOLEK").
akwarysta13
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2011, 20:26:29 »

Jak mi sie mieczyk ocierał to wlałem na pleśń i grzyby (nie pamiętam jak sie nazywa ale wiem że z tropicala) i dobrze zrobiłem...dzięki temu gupiczka wywineła sie z pleśniawki.

Akwarium 112l
4x gupik
2x mieczyk
7x kirysek
3x zbrojnik
1x samica bojownika
3x ślimak
1x danjo
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2011, 14:07:35 »

Ja zamiast odrazu lać leki poczekałbym na rozwuj wydarzeń.Ja proponuje zwiekszyć temp .do 30stopni bo to chamuje rowuj bakterji (przy tym musisz dobrze napowietrzać).A jerzeli to napewno ospa to zwiększ temp.do 32stopni i podaj jakiś lek (Ja podałem:"ZIELEŃ" PREPARAT DO ZWALCZANIA ICHTIOFTIRJOZY."ZOOLEK").
Pisz po polsku... proszę... bo się tego nie da czytać bez łamania sobie oczu... przecież Ci przeglądarka podkreśla na czerwono nie dla zabawy... trochę szacunku dla czytających.

Co do ocierana - też jestem za tym żeby poczekać i obserwować ryby, może to zwykłe podrażnienie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: