Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chory skalar  (Przeczytany 2972 razy)
Szef
Zainteresowany
**

« : Luty 05, 2011, 18:11:16 »

Dziś zauwazylem ze jeden z moich skalarów ma chore lub zranione oko oraz poniszczone pletwy.
O ile pletwy widzialem wczesniej i zrzucilem je na przerybione akwa ( szykuje juz nowe dla skalarów ) o tyle oko pojawiło sie w przeciągu ostatniego tygodnia.
W załączeniu podrzucam fotki

Dzis zauwazylem molinezje ktora bardzo agresywnie atakowala skalara wlasnie w to oko jednak nie wiem czy to ona jest przyczyna takiego stanu
Co radzicie w takiej sytuacji ??

Nowy baniak stanie dopiero za jakies 3 tygodnie
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2011, 19:06:31 »

a ilu litrowe te akwarium które masz? zestresowane skalary w zbyt małym akwa mogły sie same tak nawzajem okaleczyć
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2011, 09:02:48 »

112l
Wiem ze w takim akwarium skalarow sie nie trzyma ale kiedys nie wiedzialem tak samo jak obdarowujacy Sad dlatego teraz kupuje nowe 200l
W śród skalarów naocznie nigdy nie zauwazylem agresji miedzy soba Co najwyzej stroszenie sie
Dzis znow zauwazylem ze ta sama molinezja atakuje tego skalara
Jest kotna
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2011, 13:57:29 »

Jak hodowałem skalary kiedys w takim akwarium jak masz to miały swoje terytoria na ktore nie wpuszczały żadnych ryb i ciagle tłukły sie, molinezja uparta wiec mogą tłuc sie

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2011, 15:45:34 »

wydaje mi sie ze molnezja atakuje chore oko juz po fakcie, to pewnie wynik jakiejs bójki miedzy skalarami której nie byłeś swiadkiem
jak miałem stadko skalarow w 200l to mimo ze rodzenstwo tez sie tłukły .. bedziesz musial zostawic ze dwie parki a reszte out
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2011, 19:31:30 »

Odlowilem dwie agresywne molinezje i skalar juz troche odzyl Zobaczymy czy sie wylize z tego
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2011, 20:43:36 »

jakie masz parametry wody ?

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2011, 22:01:04 »

Jeszcze nie mierzyłem
Dopiero przyszly testy na ph, No3 i twardosc weglanowa ale nie wiem czy pomiar bedzie miarodajny bo wczoraj zalozylem nowy filtr
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 07, 2011, 08:15:29 »

a stary od razu wyciągnąłeś ?
Dość częstym objawem wyłupiastych oczu u skalarów są złe parametry wody - zazwyczaj za wysokie pH. Ja bym w tym kierunku dopatrywał się przyczyn choroby.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: