Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podloze w akwarium  (Przeczytany 2630 razy)
Irishman
Zainteresowany
**

« : Marzec 11, 2011, 15:37:10 »

Hej!

Mam kilka pytan dotyczacych dna akwarium - i oczekuje, ze podzielicie sie ze mna swoimi doswiadczeniami.

1) akwarium bedzie mialo wymiary 160 x 50 x 60  - planuje kupic ok 80kg podloza - styknie ?

2) Bazalt - jakie macie doswiadczenia z tym podlozem? chce, zeby podloze bylo ciemne -  czy wymienilibyscie na inne/ jakie i dlaczego?
3) jak to jest z rybkami dennymi i z bazaltem?  chce tam miec ok 20 panda Corry, jedni pisza, ze rybki moga sie poranic, bo ostre krawedzie itd, inni, ze  jest ok - innych ryb dennych nie planuje ( a glownymi mieszkancami beda CPD i micro erythromicron i red cherry)

4) - co byscie dali zamiast bazaltu ? ( ciemnego)

5)  chce zrobic kratki na dnie, na ktorych bedzie zwir itd, a do kratek doprowadzic z jednej strony wlot kubelka tetra ex700, z drugiej strony tez pod kratkami wylot z tego filtra.  ( drugi wiekszy kubelek eheima bedzie zamocowany standardowo)   - jakie za, jakie przeciw ?

6) Chce zrobic "wybrzuszenia" terenu znizajace sie ku przodowi i jednej ze stron - zeby w jednym rogu nie klasc 30cm zwiru - co moge uzyc jako wypelniacz,( ktory bedzie przykryty zwirem of course)

7) jesli macie jeszcze jakies inne sprytne pomysly czy uwagi dotyczace dna akwarium - zapraszam do podzielenia sie informacjami. - co do ceny nie jestem specjalnie ograniczony konkretna kwota, wiec  przemysle rozne rozwiazania.   

ps*
o kratkach na samym dnie pomyslalem z tego wzgledu, ze chce miec miejscami gruba warstwe podloza - mozliwe nawet ze cos w rodzaju polki skalnej  z dwoch stron na ktorej blisko powiezchni bedzie rosl  heniek itp i pionowej przepasci, oraz kanionu wiec chcialbym uniknac stref beztlenowych.  polki skalne beda najwyzsze na tyle akwarium i beda ostro schodzic w dol ku przodowi akwarium jak i ostro w boki - cos jak ostroslupy.

pozdrawiam

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2011, 16:25:17 »

Czarny bazalt stosuje od lat. W tym czasie mieszkańcami moich zbiorników były kiryski pstre, zbrojniki niebieskie i Rineloricaria filamentosa.
Ryby strefy dna. Nie zauważyłem nigdy by miały otwory gębowe w jakiś sposób pokaleczone czy zaczerwienione.
Panuje przekonanie, że czarny bazalt nie jest wskazany przy hodowli wspomnianych ryb. Moje doświadczenia są jak widzisz zgoła odmienne.
Udało mnie się nawet rozmnożyć zbrojniki niebieski i kiryski więc chyba warunki były ok.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
akwamaniak89
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2011, 17:31:10 »

1) wystarczy napewno jeszcze zostanie Good !

2) nic innego poza tym czarnym bazaltem nie widzialem chyba ze male plaskie szlifowane kamyczki ale to nie wszedzie dostaniesz Grin

3) mam bazalt od 4 lat takze rozmnazalem zbrojniki,trzymam kiryski kirysnika i nie widzialem pokaleczonych pyszczkow takze spokojnie..

4) kiedys widzialem na allegro taki drobny barwiony zwirek czarny.. zobacz tez to http://www.nokaut.pl/dekoracje-akwarystyczne/zwirek-kwarcowy-naturalny-czarny-3-x-5-kg.html

6) ja mam to zrobione ze zwyklej ziemi ogrodowej wymieszanej z piaskiem i glina oczywiscie przykryte moskitiera co by nie bylo zupy Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2011, 17:39:20 wysłane przez akwamaniak89 » Zapisane

Moje 112   Wink

Uploaded with ImageShack.us
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2011, 19:15:08 »

Hej!

Mam kilka pytan dotyczacych dna akwarium - i oczekuje, ze podzielicie sie ze mna swoimi doswiadczeniami.

1) akwarium bedzie mialo wymiary 160 x 50 x 60  - planuje kupic ok 80kg podloza - styknie ?

2) Bazalt - jakie macie doswiadczenia z tym podlozem? chce, zeby podloze bylo ciemne -  czy wymienilibyscie na inne/ jakie i dlaczego?
3) jak to jest z rybkami dennymi i z bazaltem?  chce tam miec ok 20 panda Corry, jedni pisza, ze rybki moga sie poranic, bo ostre krawedzie itd, inni, ze  jest ok - innych ryb dennych nie planuje ( a glownymi mieszkancami beda CPD i micro erythromicron i red cherry)

4) - co byscie dali zamiast bazaltu ? ( ciemnego)

5)  chce zrobic kratki na dnie, na ktorych bedzie zwir itd, a do kratek doprowadzic z jednej strony wlot kubelka tetra ex700, z drugiej strony tez pod kratkami wylot z tego filtra.  ( drugi wiekszy kubelek eheima bedzie zamocowany standardowo)   - jakie za, jakie przeciw ?

6) Chce zrobic "wybrzuszenia" terenu znizajace sie ku przodowi i jednej ze stron - zeby w jednym rogu nie klasc 30cm zwiru - co moge uzyc jako wypelniacz,( ktory bedzie przykryty zwirem of course)

7) jesli macie jeszcze jakies inne sprytne pomysly czy uwagi dotyczace dna akwarium - zapraszam do podzielenia sie informacjami. - co do ceny nie jestem specjalnie ograniczony konkretna kwota, wiec  przemysle rozne rozwiazania.   

ps*
o kratkach na samym dnie pomyslalem z tego wzgledu, ze chce miec miejscami gruba warstwe podloza - mozliwe nawet ze cos w rodzaju polki skalnej  z dwoch stron na ktorej blisko powiezchni bedzie rosl  heniek itp i pionowej przepasci, oraz kanionu wiec chcialbym uniknac stref beztlenowych.  polki skalne beda najwyzsze na tyle akwarium i beda ostro schodzic w dol ku przodowi akwarium jak i ostro w boki - cos jak ostroslupy.

pozdrawiam

http://krzysztofw.enetia.pl/akwa/57 to kalkulator obliczania podłoża, wprowadź dane i będziesz wiedział

Tutaj masz kalkulator do podłoża, policz sobie i będziesz wiedział - http://krzysztofw.enetia.pl/akwa/57   
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: