Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « test na NO3 czeskiej firmy RATAJ
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: test na NO3 czeskiej firmy RATAJ  (Przeczytany 2757 razy)
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« : Kwiecień 19, 2005, 21:42:32 »

witojcie  
połakomiłem sie na tani test na poziom NO3 czeskiej firmy RATAJ
w zestawie są 3 buteleczki (roztwór kolometryczny A - 10ml, roztwór kolometryczny B - 10ml i standartowy odczynnik 50mg NO3-/l - 10ml) i menzurka z jakimś proszkiem (odczynnik redukcyjny).

i teraz kilka pytań  :
- na zwięzłej instrukcji w języku polskim pisze - "patyczkiem dosypujemy odczynnik R ..." ale ile tego odczynnika? kilka kryształków czy więcej? i po co to w ogóle?

- po co jest ten "standartowy odczynnik 50mg NO3-/l"? z tego co pisze w instrukcji wykorzystuje tylko roztwory kolometryczne i odczynnik redukcyjny..

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2005, 22:11:23 »

patyczkiem dosypujemy odczynnik R ..." ale ile tego odczynnika

Jeśli nigdzie nie ma podanej ilości to 1x
po co jest ten "standartowy odczynnik 50mg NO3-/l"?

Do sprawdzenia poprawności wskazań testu.

Test który kupiłeś nie ma najlepszej opinii, potrafi pokazywać 20ppm/l NO3 w wodzie destylowanej, a to bzdura. Zanim zaczniesz z niego korzystać to najpierw sprawdź jego dokładność.

385 l - dyskowce
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2005, 22:34:26 »

Cytat:
po co jest ten "standartowy odczynnik 50mg NO3-/l"?  

Do sprawdzenia poprawności wskazań testu.

a jak się to sprawdza? przepraszam za lamerskie pytania Smiley

Test który kupiłeś nie ma najlepszej opinii, potrafi pokazywać 20ppm/l NO3 w wodzie destylowanej, a to bzdura. Zanim zaczniesz z niego korzystać to najpierw sprawdź jego dokładność.

wiem! nie spodziewam się cudów po teście za 10 pln Smiley
rozumiem, że woda destylowana powinna mieć 0mg/l ?? Smiley czyli woda w menzurce powinna być przeźroczysta mimo wlewanie roztworów kolorometrycznych?? (ignorant ze mnie)

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2005, 23:22:00 »

Jak to sprawdzić to powinno być napisane w instrukcji, nigdy nie uzywałem testów tej firmy więc ci nie pomoge.Co drugiej czesc wypowiedzi to tak, bynajmniej przy testach których powszechnie uzywa sie w akwarystyce.

385 l - dyskowce
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 20, 2005, 17:10:20 »

Cytat: rob1979

wiem! nie spodziewam się cudów po teście za 10 pln

Mam w posiadaniu również test Rataja, ale na badanie pH...test tani-fakt...odczyt jednak identyczny jak test Sery...osobiście, jeśli chodzi o badanie pH wody tym testem nie mam zastrzeżeń....mam zamiar wypróbować również inne testy Rataja i porównać różnice.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 20, 2005, 17:17:22 »

Ja posiadam test do NO3  Zooleku i skala jest tak nieczytelna,że trudno o właściwą interpretację wyniku

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 21, 2005, 20:14:56 »

...i skala jest tak nieczytelna,że trudno o właściwą interpretację wyniku

W przedziale dla nas najbardziej istotnym tj od 0 - 20 mg/l skala jest bardzo dobrze czytelna.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: