Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: moje pierwsze akwarium  (Przeczytany 6485 razy)
zaczepny
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Luty 09, 2011, 07:17:33 »

Troche to wszystko dziwne,wiem że nie jestem w kwesti akwarium fachowcem,ale 112l to nie jest wcale takie małe akwarium...
 a tu tak 2 skalary to źle bo za małe akwar.
  welon też zły bo za małe akwari.
To może najlepiej trzymać samą wode w akawrium bez rybek skoro takie małe jest to 112l/Jeszcze czekać jak ktoś napisze że 3 piskorki i 2 glonojady to też za dużo na moje akwarium.
lusia7
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Luty 09, 2011, 10:59:43 »

Witam wszystkich kilka dni temu założyłam sobie takie mini akwa. Pisze mini bo ma 42l mam w nim 2 glonojady 2 mieczyki 2 brzanki złote 2 gupiki  3 molinezje i 1 welona czy akwa nie jest za małe na taką ilość rybek? Proszę o odpowiedz.
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Luty 09, 2011, 11:06:23 »

Ryby zimno wodne potrzebują przestrzeni. Nikt ci tu nie mówi, że samą wodę. Są setki gatunków ryb jakie możesz trzymać w tym akwarium.Gdybyś wiedział coś o swoich rybach to nie trzymałbyś welona który potrzebuje max. 18`C* z rybami które powinny żyć w wodzie o temperaturze 24`C.
Skalary możesz zostawić, ale tylko w tym przypadku, że usuniesz resztę załogi. Skalary jak podrastają zaczynają obgryzać i ganiać innych lokatorów akwarium. I może ktoś napisać, a moje nie ganiają, ale to dla tego, że są jeszcze młode, albo mają wyjątkowy charakter.
* Nie wiem czy dobrze zapamiętałam, jak coś to mnie poprawcie. ;d
Można w twoim akwarium skomponować b. ciekawą obsadę. Ja akurat nie mam jakieś ciekawej, ale dla przykładu moja 112 mieści:
-3 zbrojniki,
-4 gupiki
-3 molinezje,
-8 neonków,
-6 danio,*
-3 otoski
-1 krewetka (facet nie zauważył, że wyłowił ją razem z rybami, więc dał mi ją za darmo)
Danio było więcej, ale ostatnio coś się złego działo i 2 padły. Sad

Witam wszystkich kilka dni temu założyłam sobie takie mini akwa. Pisze mini bo ma 42l mam w nim 2 glonojady 2 mieczyki 2 brzanki złote 2 gupiki  3 molinezje i 1 welona czy akwa nie jest za małe na taką ilość rybek? Proszę o odpowiedz.

Tak za dużo.
Glonojady, molinezje i mieczyki potrzebują 112l przynajmniej.
Brzanki są stadne, musiałabyś dokupić jeszcze z 4 minimum, poza tym kiedy jest ich tak mało to mogą obgryzać innym rybom płetwy, a już zwłaszcza welonowi.
Gupiki też by się przydało dokupić jeszcze ze 3. One mogą zostać w tym zbiorniku.
Welon jest zimnowodny. Patrz co wcześniej napisałam o nim. To samo tyczy się twojego.
Nie zdziw się jak ci ryby będą wyskakiwały, albo zdychały. Chyba, że oddasz te co nie pasują, albo kupisz zbiornik 112l, a welona do jeszcze innego i większego.
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2011, 21:36:46 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
lusia7
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Luty 09, 2011, 16:04:27 »

Nie mam takiego problemu ze welon badz inne ryby obgryzaja ogon czasami uwaznie je obserwuje i z tego co zauwazam to rybki dobrze sie ze soba czuja nie ganiaja sie nawzajem.
  Smiley
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 09, 2011, 16:34:26 »

lusia7 chciałaś porady to dostałaś ale ty dalej swoje... 42 l to strasznie mała przestrzeń dla tych ryb tak ciężko zrozumieć ?? jakbys sie sama czuła w ciasnym pokoju skazana na odsiadke na całe zycie ?? albo jeszcze lepiej na izlotake tylko z jedną osobą ?? ta sie czują twoje stadbne rybki bez swojego stada w ciasnym akwarium, fakt zyć będą ..

są małe ryby którym to małe akwarium wyda się duże, są tez takie ryby które wolą żyć w pojedynkę .. wystarczy poszukac w dziale obsady jakie ryby są odpowiednie na twój litraż

zaczepny tobie napisze to samo odnosnie duzych ryb - duże ryby potrzebuja przestrzeni do życia wyjatek to te które sa małe i zyją w kałużach lub mniejszych ciekach wodnych ..
odnośnie zmniejszenia twardości to masz do wyboru destylat, wode z RO (potrzebny filtr osmozy), zbieranie deszczówki
musisz miec podstawowe testy na twardość i pH by ustalić odpowienią mieszankę ( nie wiem co masz w kranówce może jest odpowiednia bez dodatków)
odnosnie odchodów ryb juz pisałem ale widze ze sie nie ustosunkowałeś.. radzę się jednak tym zainteresować ( może poproś w sklepie akwarystycznym o troche brudów z filtra, zawsze by to była jakas porcja bakterii na strat  Tongue, rosliny welonki poźrą więc odpadają w obecnej obsadzie )

akwarystycznie upierałaś się że 3 tygodnie wystarcza i masz efekt pod postacia padających danio  Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2011, 16:36:11 wysłane przez Pethro » Zapisane
zaczepny
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Luty 11, 2011, 15:22:19 »

dzisiaj wruciłem z pracy i skalar i 2 neonki nie zyły?Huh? Cry Cry
a welony są całe w białych kropkach na skurze jak i na ogonie,co się dzieje?
wczoraj było wszystko ok a dzisiaj odrazu 3 padły,ale one nie miały żadnych plam an ciele
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Luty 11, 2011, 15:35:47 »

Ten welon to może mieć ospę rybną.
A reszta to może przez obsadę zdechła.

("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
zaczepny
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Luty 11, 2011, 17:00:44 »

Akwarystycznie ...też myśle że to ospa,co powinienem zrobić,czy reszta ryb też mi sie pozaraża?
Może zlikwidować wszystkie rybki i zaczne od nowa,czy moge liczyć na Twoją pomoc,ile powinna być woda bez rybek i wogule,pomożesz mi założyć wszystko od nowa.? wymienimy się e-mailem i wogule co ty otym myślisz?
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Luty 11, 2011, 17:38:25 »

Spoko. Napiszę e-mail w prywatnych.

muniek159
Nowy
*

akwarium 25l

« Odpowiedz #24 : Marzec 09, 2011, 09:25:28 »

Założyłem akwa już 2 miesiące temu... Już zdechła mi molinezja była wtedy kotna..., 2 gupiki też mi zdechły, i 1neon
Czy przejmowac się tym???
akwa25l 2 neony  2gupiki 2 mieczyki 2 molinezje 1otosek 1brzanka różowa 1 brzanka brokatowa... i 1 swiderek wiem ze obsada zła ale narazie nie stać mnie na inne akwarium...xd
rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Marzec 09, 2011, 11:03:04 »

muniek159 jak cię nie stać na większe akwa to nie męcz ryb i wogóle daj sobie z tym spokój ..... nic dziwnego że w takim małym akwa ryby ci padają , poprostu jest ich za duzo cykl azotowy jest zakłucony...
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Marzec 11, 2011, 15:12:20 »

muniek159 jak cię nie stać na większe akwa to nie męcz ryb i wogóle daj sobie z tym spokój ..... nic dziwnego że w takim małym akwa ryby ci padają , poprostu jest ich za duzo cykl azotowy jest zakłucony...
A może bojownik i  kobitki /2-3/?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: