Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakładanie krewetkarium.  (Przeczytany 6890 razy)
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Marzec 15, 2011, 23:17:58 »

Mam zbiorniczek 15L. a w nim kilka krewetek babaulti, które dostałem od gościa wraz z zakupionym mchem. Gość powiedział mi że nie wymagają szczególnych warunków więc wlałem je razem z mchem do baniaka 15L, na dno sypłem nieco piasku kwarcowego gdyż wsadziłem do środka kamień (by mech się na nim ukorzenił ). Nie ma tam grzałki ani filtra, temperatóra koło 20-22*C, co dwa dni słoikiem podmieniam około 0,5L wody na kranówę .

I dziś przyglądam sie i ..... i.....  Shocked ...... maleńkie krewetki siedzą sobie i skubią mech, około 1,5mm wielkości, przyjrzałem się lepiej i widzę, że jest ich na gałązce koło 5szt. Cheesy

Dlatego mam pytanie:
Ile czasu trwa rozrost krewetki babaulti wielkości 1,5mm do rozmiaru ok.1,5cm ?

i czy żarówka 30W wystarczy dla krewetek i normalnego rozrostu mchu ?

P.S. kamień około 200g podniesiony za mech się trzyma Cheesy i to w 4 tyg Cheesy

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Marzec 16, 2011, 00:17:48 »

Krewetki noszą jaja około 3-4tygodnie, więc mogłeś dostać już samicę z jajami, lub miała je już w siodełku, a u Ciebie przeniosła je pod odwłok i donosiła.
Dorosłość płciową młode osiągną w jakieś 3 miesiące i max tyle czasu zajmie im dorośnięcie do 1,5cm. Zależy to jednak od warunków w zbiorniku-regularne, cotygodniowe podmianki (30-40%) wody, determinują krewecie do wylinki, co też ma spory wpływ na szybki wzrost.
Co do żarówki-krewetki wcale jej nie potrzebują, zaś dla mchów będzie na pewno wystarczająca-oczywiście przy typowo akwarystycznym oświetleniu rosłyby szybciej i wyglądały ładniej (mchy).
Piasek, kamień i mech wystarczą krewetkom jako wystrój zbiornika (możesz wrzucić jeszcze jakiś korzeń i obwiązać go mchem-tu względy wyłącznie estetyczne), jednak przydała by się jakaś filtracja-nawet najprostsza kaskada, czy mały wewnetrzniak-obie te opcje osiągalne w cenie 15-20zł, więc wydatek niewielki, a sprawi, że życie krewetek nie będzie zagrożone, a i zbiornik będzie lepiej funkcjonował. Tylko zabezpiecz filtr przed wciąganiem małych krewetek! Wlot filtra zabezpiecza się zwykłym wkładem gąbkowym.
Do czasu kupienia filtra, nie zapominaj o codziennych podmiankach-możesz spokojnie podmieniać 4-5L co dwa dni.
Jeśli masz ciepło w pokoju, to grzałka jest zbędna.
Pozdrawiam

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: