Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: trawnik z...rotali?  (Przeczytany 5289 razy)
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« : Maj 14, 2011, 09:20:01 »

Witam.
Jejuni dawno już nie zakładałem tematu. Smiley Mam taki diabelski plan, żeby sadzić 5cm pędy rotalki z przodu i utrzymywać je na poziomie ok 3-4cm. W tej chwili rotali mam tyle, że spokojnie starczy mi obsadzić całkiem sporą ilość dna takimi właśnie kawałkami. Robił ktoś już podobne rzeczy? (: Niestety gloską raczej cienko sobie radzi i dopóki nie będę mięć kasy na coś w zamian wpadł mi do głowy taki pomysł. Chodzi mi o stworzenie trawnika i zdaję sobie sprawę, że będzie trzeba to wtedy częto przycinać bo leci w górę aż miło (:
Co o tym myślicie? |Poproszę o pomysły, sugestie a szczególnie fotki z takim rotalowym trawnikiem.

Akwa 160l na ziemi ogrodowe ze światłem 2x39W. Dodam, że małe pędy rotalki ok 5cm posadzone kilka dni temu mają już ok 10cm więc jakichś tam problemów z przyjęciem się roślin nie ma. Nie ciąłem nigdy jeszcze do tak niskiej wysokości i ciekaw jestem jak to się wtedy przyjmie.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 14, 2011, 12:35:50 »

tu masz link do zbiornika, w którym rotala była trzymana na tak niskim poziomie. Jest to jedymy baniak, jaki pamiętam z roślinami prowadzonymi w ten sposób z powodzeniem. Co prawda z tyłu bańki rotala już jest wyższa, ale zainteresuje cie pewnie jej wygląd tuż przy małym heńku. Przypuszczam, że były wsadzane ok 5cm szczepki i regularnie cięte na niskim poziomie-jeśli zetniesz tak nisko dorosłe długie rośliny, to mogą nie odbić.
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=32254&postdays=0&postorder=asc&start=0

pozdr

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Maj 14, 2011, 17:08:48 »

nie, dużych sztuk nie będę ciąć tak nisko. Widziałem to akwarium już chyba wcześniej na roślinach akwariowych podrzucałeś ten link. Fajnie to wygląda, na googlach znalazłem aż dwa zbiorniki z bardzo nisko ścięta rotalką Cheesy
Podadziłem właśnie kilka rzędów 3-5cm od podłoża ścinek, poczekam tydzień i będę przycinać (:

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 14, 2011, 17:31:17 »

Jeśli masz nad nimi światło, to powinno być ok Smiley W sprawie wybarwienia rotali tak nisko ciętej, powinien wypowiedzieć się Pethro... ale podobno sporo fosforu służy czerwieni rotali, nawet zdala od tafli wody.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #4 : Maj 15, 2011, 00:06:12 »

na wybarwieniu mi nie zależy, raczej traktuje to jako taki eksperymencik. Dziś za bardzo nie miałem czasu ale myślę, że za tydzień uda mi się posadzić na dość znacznym obszarze dna takie małe wypierdki i zobaczę jaki to da efekt wizualny. To co mam teraz na próbę wygląda całkiem sympatycznie. Jeżeli będzie tworzyło gęstą kępę podobnie jak duże sztuki będzie fajowo (:

http://www.holenderskie.pl/forum/download.php?id=6275&sid=b867cea6e8934c9d1cf3689fdd619372
ze strony: http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=19212
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2011, 00:21:34 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627

160l na ziemi!
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 15, 2011, 01:19:16 »

Myślę, że eksperymencik powinien Ci się udac bo przy świetle, które masz 6500K rośliny bardziej rosną na szerokośc niż wysokośc więc nie powinny aż tak szybko rosnąc niż by było w przypadku światła 8500K lub 10000K (rośliny przy takim śmigają bardziej na wysokośc). Odnośnie koloru może stracic na intensywności czerwieni przy takiej barwie świetlówek, ale napisałeś że to Ci nie będzie przeszkadzac więc eksperymentuj sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #6 : Maj 15, 2011, 11:04:40 »

Grajewiak - weź "na tapetę" rotalę green. Ta przy dość sporych ilościach światła sama z siebie będzie się raczej płożyć niż rosnąć ku górze, stąd i utrzymanie jej nisko będzie moim zdaniem mniej kłopotliwe. Rotala green kiedy u mnie się płoży, z łodygi puszcza krótkie nowe pędy. Fajnie to wygląda, kiedy roślina "spływa" po kamieniach.

baniakmaniak - u mnie rotala rośnie w poziomie pod rurką 10000K (Sylvania Aquastar). Większe znaczenie moim zdaniem mają tu raczej W/litr niż barwa świetlówki. Każde zielsko, jeśli ma sporo światła do dyspozycji, rośnie bardziej zbite z krótkimi międzywęźlami.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #7 : Maj 16, 2011, 00:21:11 »

no co mogę powiedzieć po pierwszym dniu. Nie podaję na razie EC bo mi się najzwyczajniej skończyło ale mimo to te małe kadłubki bąbląwały. Cykl dobowy przebiega pomyślnie. w dzień szeroko rozłożone liście na noc roślina się zamknęla. Nie mogę się doczekać cięcia. Mierzyłem przy linijce najniższe sztuki mają 3cm najwyższe 5cm.

GG 12591627

160l na ziemi!
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 16, 2011, 14:41:19 »

Rotale green i hemianthusa tak prowadziłem, miałem malutkie kawałeczki które łaczyły 2 plan z pierwszym, rosliny rosły normalnie tylko wymagały czestego cięcia na dłuższą metę było to niepraktyczne i żmudne, po kazdym ciecięciu zanim nowe szczyty nie odrosły wyglądało to przez tydzień dość nieciekawie. Dlatego też na dłuzszą metę polecam posadzić elantine tiandra
efekt ten sam co przy rotali, wypuszcza tyle nowych bocznych odrostów że nawet przycieta nietraci na atrakcyjności, tak wyglądał jeden dzień po cięciu

a tu sprzed paru tygodni rotalki i hemianthus tworzace przedłużenie trawnika ( najkrótsze pędy miały nawet 2-3 cm )

« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 14:48:18 wysłane przez Pethro » Zapisane
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #9 : Maj 21, 2011, 21:21:46 »

pethro do Ciebie to mi brakuje ale na razie tak wygląda moje tygodniowe poletko:

« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2011, 10:20:54 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627

160l na ziemi!
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 21, 2011, 23:01:12 »

W tej chwili moje poletko w akwarium wygląda podobnie bo jestem po restarcie, wszystko wyrwałem i jeszcze raz posadziłem same szczyty.
Ciekawe jak będzie sie rozwijał twój trawniczek  Wink
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #11 : Maj 24, 2011, 13:29:38 »

Pethro nie masz ochoty wstawić fotki? Cheesy

GG 12591627

160l na ziemi!
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 25, 2011, 00:41:28 »

niedługo dam aktualizacje w moim wątku
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 14, 2011, 23:05:19 »

Pethro widziałem aktualizację ale to raczej ogólny widok. U mnie trawniczek ma się świetnie na tyle, że planuję większośc dna mieć obsadzonego 3-5cm rotalą. Jutro dodam jakieś foto bo po nocy nie będę ryb straszyć a i liście już się złożyły. Smiley

GG 12591627

160l na ziemi!
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 15, 2011, 13:49:02 »

w sobotę przycinałem a już jak wyrosło

GG 12591627

160l na ziemi!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: