Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobór roślin.  (Przeczytany 1172 razy)
kankanik
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 28, 2011, 22:29:46 »

Witam. Mam pytanko jakie rośliny czerwone/kolorowe dadzą radę na oświetleniu 0,50-55 W z Co2. Np. Wywłócznik rdzawy, jakaś rotala i alternicki, nie muszą szybko rosnąć, tylko aby nie padały, i żeby się wybarwiały a nie robiły zielone. A przy okazji jak  jest z tym oświetleniem co do wymagań roślin, np. oświetlenie wyskokie, średnio-wysokie, kiedyś widziałem tabelkę z podziałem ile watów , na jakie wymagania, a teraz nie mogę tego znaleźć.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2011, 19:11:14 »

Z powodzeniem hodowałem rotalę czerwoną przy 2x54W na 240L (fotki w wątku), wywłócznika rdzawego w tych samych warunkach też. Oprócz tych dwóch miałem alternanthera'ę, która też (choć z większą uwagą) rosła w tych warunkach.
Co do alternanthera'y to mam spostrzerzenie że zdecydowanie lepiej rosła kiedy miałem 2x54w niż 3x54w.
Rola światła jest trochę przeceniona oraz za słabo powiązana ze sposobem nawożenia. Z tego powodu  wysoki poziom światła bardzo często powoduje za szybki wzrost co przekłada się na niedobory w nawożeniu, a to przekłada się na przystopowanie wzrostu roślin i zakwity glonów.

Pozdrawiam, R.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: