Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Jak sprawdzic szczelnośc baniaków przy odbiorze od kuriera?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak sprawdzic szczelnośc baniaków przy odbiorze od kuriera?  (Przeczytany 4420 razy)
Spicy99
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 21, 2011, 23:18:10 »

badrass a u jakiej firmy zamówiłeś? Ja polecam AquaBoro

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
[img]http://img221.imageshack.us/img221/
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2011, 05:47:22 »

badrass a u jakiej firmy zamówiłeś? Ja polecam AquaBoro
Jeszcze nie chcę komentować jaka to firma, ale chyba dziś rośliny odsprzedam jednemu facetowi lub zamienię na kupe korzeni, bo naprawdę będzie szkoda wywalać.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2011, 06:34:46 »

Przed godziną kurier przywiózł akwarium, które ma potłuczone obie długie szyby. Po telefonie do sprzedającego obiecał dowieżć z drugiego końca Polski na jutro, pojutrze nowe. Zobaczymy...jeśli tak będzie to tą firmę będę po wsze czasy chwalił na wszystkich forach, a jeśli nawali - no to wiadomo...
Takie rzeczy się zdarzają.
Gdy już dostaniesz nowy baniak, sprawdź też spoiny.
Różne cuda widziałem przy wysyłce zbiorników kurierem.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2011, 08:41:46 »

No właśnie - jak sprawdzić spoiny przy kurierze? Bo będę w lato zamawiał kolejny baniaczek i zastanawiam się czy jakoś fachowo można to sprawdzić....

I consider myself as a one fish wolf pack
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2011, 09:04:14 »

No właśnie - jak sprawdzić spoiny przy kurierze? Bo będę w lato zamawiał kolejny baniaczek i zastanawiam się czy jakoś fachowo można to sprawdzić....
To już zależy od samego kuriera jak i firmy.
Kupowałem już nie raz delikatniejsze towary i sprzedawca zastrzegał bym przed podpisaniem odbioru paczki, sprawdził czy wszystko jest ok. Kurier nie robił problemów. Bywało też tak, że nie miałem takich zaleceń od sprzedawcy i chcąc przy kurierze sprawdzić czy wszystko jest ok, kurier marudził ale wyrażał zgode - pod warunkiem, że paczka przy oddaniu będzie nadawała się do transportu.
Najważniejsze to otworzyć karton w sposób umożliwiający jego późniejsze zamkniecie (w razie nie przyjęcia paczki) no i taśma klejąca by to wszystko zapakować.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2011, 16:20:26 »

Wszystko fajnie ale bloniu obawia się zbyt np. niedokładnego sklejenia i raczej bez napełnienia bańki po brzegi nie da sie inaczej tego sprawdzic to już trzeba by byc chyba szklarzem..
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2011, 09:46:45 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2011, 16:27:14 »

A mnie wczoraj kurier sam powiedział "Panie weź pan otwórz ten karton, bo tam coś lata i skrzypi". I od razu przeszliśmy do spisania protokołu uszkodzenia.
Nowy baniak już jedzie wg listu przewozowego (16:24 Skan Nadania) niby jutro ma być. Chociaż ja bardziej stawiam na wtorek.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 22, 2011, 19:44:42 »

Wszystko fajnie ale bloniu obawia się zbyt np. nie dokładnego sklejenia i raczej bez napełnienia bańki po brzegi nie da sie inaczej tego sprawdzic to już trzeba by byc chyba szklarzem..
Można sprawdzić stan spoin bez napełniania bańki.
Jeśli silikon rozprowadzony jest równo, nie ma widocznych ubytków, nie ma przebarwien, nie ma w jednym miejscu większej ilości a w drugim mniej to prawdopodobieństwo, że akwarium cieknie jest równe zderzeniu asteroidy z ziemią.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2011, 22:53:29 »

U mnie i chyba w większości baniaków z szyby float są spoiny w kolorze czarnym fakt czy dobrze rozprowadzony można zauważyc, ale to czy przylega to już chyba niekoniecznie przy takim kolorze o przebarwieniach to już mowy nie ma.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2011, 09:45:40 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 23, 2011, 10:51:35 »

Dlatego mówię, że ciężko jest sprawdzić szczelność. Ale to się inaczej reklamuje wówczas - jak coś jest pobite to wiadomo - odsyłasz kuriera. Jak cieknie bańka to reklamujesz, ubezpieczenie, nawet sąd Wink

I consider myself as a one fish wolf pack
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 23, 2011, 11:24:58 »

U mnie i chyba w większości baniaków z szyby float są spoiny w kolorze czarnym fakt czy dobrze rozprowadzony można zauważyc, ale to czy przylega to już chyba niekoniecznie przy takim kolorze o przebarwieniach to już mowy nie ma.
No już nie przesadzaj.
Wkładasz ręke do baniaka i jedziesz palcem po spoinie.
Paznokciem możesz starać się podważyć spoine, jeśli sie nie da to akwarium nie ma prawa cieknąć.

jak coś jest pobite to wiadomo - odsyłasz kuriera. Jak cieknie bańka to reklamujesz, ubezpieczenie, nawet sąd Wink
Bloniu, ja sobie teraz nie wyobrażam większego akwarium w mieszkaniu czy domu bez ubezpieczenia od zalania.
W zasadzie każdy ubezpieczyciel za kilka groszy rocznie da Ci taką możliwość.
Ja tak czy inaczej mieszkanie ubezpieczam, jeśli kiedyś postawie większy baniak, na pewno ubezpiecze mieszkanie dodatkowo, właśnie od zalania.

Co do sprawdzenia szczelności, stan spoin w zasadzie wszystko nam powie.
Przy kurierze baniaka nie zalejesz, pozostaje Ci więc sprawdzenie spoin, jeśli zrobisz to na spokojnie, bez pośpiechu to w kilka chwil ocenisz czy akwarium może cieknać.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 23, 2011, 15:06:32 »

Jak nie jest to szkło ponad 400l to można je zalac wodą do pełna stawiając w wannie na styropianie wtedy nawet jak nie wytrzyma ciśnienia to przynajmniej nikogo nie zaleje. Ale to raczej metoda bez obecności kuriera bo nie będzie przecież czekał aż sie taki baniak napełni.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 23, 2011, 17:55:20 »

Jak nie jest to szkło ponad 400l to można je zalac wodą do pełna stawiając w wannie na styropianie wtedy nawet jak nie wytrzyma ciśnienia to przynajmniej nikogo nie zaleje. Ale to raczej metoda bez obecności kuriera bo nie będzie przecież czekał aż sie taki baniak napełni.
Wszystko można, pytanie tylko czy trzeba Smiley
No i jak sam wspomniałeś, nie da się tego zrobić przy kurierze.

Pozdro.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: