Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Standardowe 112l, sprawdzenie obsady, dobór sprzętu
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Standardowe 112l, sprawdzenie obsady, dobór sprzętu  (Przeczytany 1147 razy)
carlina
Nowy
*

« : Kwiecień 30, 2011, 17:02:01 »

Zamierzam kupić standardowe 112l (80/35/40). Jestem początkująca.
Zdecydowałam się na obsadę:
25x Razbora klinowa lub inna
6x piskorek sumatrzański
xx krewetka RC/amano/babaluti/itp
1 bojownik
Obsada ok?
Czy zamiast razbory klinowej może być galaxy lub coś bardziej kolorowego? Wiem, że głupio brzmi, wybaczcie. Ile krewetek na początek?
Temeperatura wyśrodkowując 25'C, pH sama nie wiem, ciężko mi wyśrodkować, ale może 6.
Myślałam o zakupie gotowej pokrywy 2x18W, czy jakiś trawnik lub mech mi się uda?
I teraz jaki filtr do tej obsady? Myślałam, żeby dołożyć do zewnętrznego, ale nie wiem jaki dokładnie i nie chcę też wydać więcej niż 200-250zł. Grzałaka czy 100W jak pisał Ciupak wystarczy?
Co do roślinności czytam na razie, więc jeszcze nie wiem, ale na pewno wybiorę coś z roślin dla początkujących, na podłoże bardzo drobny żwirek, raczej nie będę się pakowała w piasek, no i jakiś korzeń, może kokos.

Z góry dziękuję za pomoc.

rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 30, 2011, 17:23:26 »

hm pewnie że obsada kolorowa może być np razbora galaxy , wybieraj do krewetek małe rybki takie aby nie przeszkadzały krewetkom , każda rybka która ma większy pyszczek i pomieści krewetke to napewno skorzysta z takiego obiadku , ja np mam bojownika z neonkami i krewetkami i  jest ok , myślę że to dobry pomysł bojownik + małe rybki stadne + krewetki , zamiast piskorków dałabym kosiarki - ale jak chcesz , jeśli chodzi o filtr to w 250 zl zmieścisz się napewno , najtańsze są chyba wewnętrze filtry , ja mam aquaela i jestem zadowolona za taki zapłacisz ok 80 zl ,na filtrach aquaela jade kilka ładnych lat i jeszcze mnie nie zawiodły, kaskady są droższe i nie zajmują miejsca w akwa ale w cenach się nie oriętuję
grzałka 100w do 112l to za mała , na upartego możesz ja mieć ale będzie ci pół dnia wodę grzać o 1st , także kup o większej mocy to szybciej nagrzeje i tyle czasu prądu ciągnąc nie będzie
jak myślisz o roślinach to nie kupuj broń boże standardowych pokryw , chyba że chcesz same mchy ( i to nie każdy) albo jakieś małowymagające zwartki , za cenę pokrywy możesz kupić fają belkę oświetleniową która będzie lepsza dla roślin
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2011, 13:10:27 »

Kosiarki nie nadają się do 80 cm zbiornika, moje aktualnie mają po 12 - 13 cm i są z 240 L. Polecam np. otoski które nie rosną duże, są bardzo wdzięczne, sympatyczne i nigdy nie przestają jeść glonów. Kosiarki po jakimś czasie /1,5 - 2 lata/ stają się leniwe - zdecydowanie ograniczają swe zainteresowanie glonami i czekają na smaczny pokarm przeznaczony dla innych ryb.
Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: