Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Po jakim czasie mogę wrzucić rybki do akwarium!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Po jakim czasie mogę wrzucić rybki do akwarium!  (Przeczytany 25497 razy)
michallwlu
Nowy
*

« : Maj 07, 2011, 16:48:40 »

Witam!
Dzisiaj założyłem pierwsze akwarium. (112l)
Wszystko podłączyłem, wlałem wodę  i jest ok.
Tylko nie wiem po jakim czasie mogę wrzucić rybki?
Więc chciałbym zapytać doświadczonych hodowców Wink
Czytałem na necie że 4 tygodnie ;/
Czy to prawda?
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2011, 17:00:52 »

Poczytaj na temat cyklu azotowego, napewno pomoże Ci wujek google i ciocia wikipedia

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2011, 18:14:14 »

odczekaj choć 2 tygodnie a w ostatnich 2 dniach miej już włączony filtr

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 07, 2011, 18:56:17 »

odczekaj choć 2 tygodnie a w ostatnich 2 dniach miej już włączony filtr
Ludzie trzymajcie mnie... Filtr jak i grzałka powinna być włączona od samego początku!
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2011, 19:11:38 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2011, 19:12:33 »

Witam!
Wszystko podłączyłem, wlałem wodę  i jest ok.
Czy to prawda?
Rozumiem, że masz już posadzone rośliny. Najlepiej szybkorosnące hygrophilie, nurzańce - na początek do ustabilizowania zbiornika. Potem możesz sukcesywnie zamienić je na wolniej rosnące i ciekawsze np. żabienice lub kryptokoryny.
W żwirek możesz powsadzć kilka kulek glinianych lub gliniano-torfowych (łatwo dostepne na allegro za parę zł) w celu polepszenia wzrostu roślin ( bo one też muszą z czegoś pobierać minerały). To Twoje pierwsze akwarium, więc nie daj się namówić na substrat na bazie ziemi ogrodowej - bo może wyjść Ci coś nie tak i się zrazisz.
Podejrzewam, że pokrywa standardowa Wromak 2x18W - na początek może być. Jak się z biegiem czasu "obcykasz co i jak", to pewnie zamontujesz dodatkową świetlówkę.
Napewno masz już albo będziesz miał zakwit pierwotniaków (taka biała woda) - nic się nie przejmuj - samo przejdzie
Dobrze by było posiadać podst zestaw testów do badania wody pH, NO2, NO3.
Mniej więcej za 2-3 tygodnie od zalania po sprawdzeniu parametrów wody, jeśli wszystko jest OK, możesz pwrowadzić pierwszych mieszkańców.
Za bardzo na takim litrażu nie poszalejesz ale zastanów się i napisz jakie rybki Ci się podobają, a my spróbujemi je dobrać dla Ciebie tak aby pasowały do siebie i litrażu.
Jak coś mi się jeszcze przypomni to jeszcze napiszę.

Pozdr. Rafał
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2011, 19:14:20 wysłane przez badrass » Zapisane

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2011, 20:11:19 »

Sorki, źle mnie zrozumiałeś, założyłem, że rośliny już są i przy dobrym świeceniu będą już wodę napowietrzać, jeśli filtr nowy to i tak bakterii nitryfikacyjnych jeszcze tam nie ma.
Ale w sumie fakt, być może walnąłem gafe z tymi 2 dniami  Grin

michallwlu
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 07, 2011, 21:10:27 »

Witam!
Wszystko podłączyłem, wlałem wodę  i jest ok.
Czy to prawda?
Rozumiem, że masz już posadzone rośliny. Najlepiej szybkorosnące hygrophilie, nurzańce - na początek do ustabilizowania zbiornika. Potem możesz sukcesywnie zamienić je na wolniej rosnące i ciekawsze np. żabienice lub kryptokoryny.
W żwirek możesz powsadzć kilka kulek glinianych lub gliniano-torfowych (łatwo dostepne na allegro za parę zł) w celu polepszenia wzrostu roślin ( bo one też muszą z czegoś pobierać minerały). To Twoje pierwsze akwarium, więc nie daj się namówić na substrat na bazie ziemi ogrodowej - bo może wyjść Ci coś nie tak i się zrazisz.
Podejrzewam, że pokrywa standardowa Wromak 2x18W - na początek może być. Jak się z biegiem czasu "obcykasz co i jak", to pewnie zamontujesz dodatkową świetlówkę.
Napewno masz już albo będziesz miał zakwit pierwotniaków (taka biała woda) - nic się nie przejmuj - samo przejdzie
Dobrze by było posiadać podst zestaw testów do badania wody pH, NO2, NO3.
Mniej więcej za 2-3 tygodnie od zalania po sprawdzeniu parametrów wody, jeśli wszystko jest OK, możesz pwrowadzić pierwszych mieszkańców.
Za bardzo na takim litrażu nie poszalejesz ale zastanów się i napisz jakie rybki Ci się podobają, a my spróbujemi je dobrać dla Ciebie tak aby pasowały do siebie i litrażu.
Jak coś mi się jeszcze przypomni to jeszcze napiszę.

Pozdr. Rafał
Tak, mam posadzone roślinki Wink
Pokrywa taka jak napisałeś.
A o rybkach myślałem takich jak:
gupiki
neony
molinezje
glonojady
sumy
kiryski
danio
skalary.
Tak jak napisałem wcześniej to moje pierwsze akwarium i nie wiem czy będą dobre takie rybki więc prosiłbym o doradzanie.
Jeżeli jakaś nie pasuje to może jakaś w zamian Wink
I ile i jakich rybek mogę mieć w takim akwarium żeby wszystko było ok? Wink
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2011, 21:20:11 »

Nie ma czegoś takiego jak glonojady - są to zbrojniki - docelowo za duże - odpadają.
Sumy - pewnie kiryśniki - rosną do blisko 20 cm i powinno ich być 6-8 szt. - odpadają,
Skalary - tu baniaki powinny się zczynać od 240l i wys. min. 50 cm - odpadają,
Reszta, o których pisałeś można jakoś połączyć ale z sensem

michallwlu
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 07, 2011, 21:23:06 »

A te co mogą być to po ile sztuk będzie dobrze?
Arron
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 07, 2011, 21:42:59 »

Po tygodniu sobie możesz dać parkę gupików.
Spicy99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2011, 23:25:38 »

Sorki, źle mnie zrozumiałeś, założyłem, że rośliny już są i przy dobrym świeceniu będą już wodę napowietrzać, jeśli filtr nowy to i tak bakterii nitryfikacyjnych jeszcze tam nie ma.
Ale w sumie fakt, być może walnąłem gafe z tymi 2 dniami  Grin
1.Szanowny kolego poczytaj najpierw sam a potem staraj się udzielać rad
2. Główną funkcją filtra jest filtracja mechaniczna i biologiczna. Po co Ci napowietrzanie w zbiorniku (jeszcze) bez ryb.
3. Jeżeli w filtrze nie ma jeszcze bakterii to właśnie po to ma on pracować od samego początku 24/7 aby się one wytworzyły!

michallwlu Tak jak napisał poprzednik może wpuścić na początek 2-3 gupiki nawet już teraz. Do reszty poczekaj ponad 2 tygodnie od czasu staru a najlepiej monitoruj poziom NO2. Tak jak ktoś napisał na początku - poczytaj o cyklu azotowym.

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
[img]http://img221.imageshack.us/img221/
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Maj 10, 2011, 17:26:55 »

Na początku czekałem zawsze aż cykl azotowy zamknie się sam, później mi się znudziło.
Dwa ostatnie razy lałem sera bio nitrivec - dla bezpieczeństwa odczekałem dwa dni i wpuszczałem obsadę, nigdy nie było problemu.
Czasami ciężko na oko ocenić czy cykl azotowy został zakończony, twierdzenie"poczekaj przynajmniej 2 tygodnie" możesz włożyć między bajki. W jednym zbiorniku nitryfikacja rozwinie po 2 tygodniach w innych po miesiącu - w zależności od filtra, podłoża, dekoracji.
Czekaj albo miesiąc albo lej bio nitrivec lub coś podobnego.

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 10, 2011, 20:15:36 »

Najlepiej startowac akwarium z dolewką wody z dojrzałego akwarium. Ważne jest też stopniowe zarybianie.

Kolego pytasz o obsadę a nie napisałeś jaką będziesz miał filtrację (filtr i podłoże oraz jego grubośc)

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: