Witam!
Dzisiaj założyłem pierwsze akwarium. (112l)
Wszystko podłączyłem, wlałem wodę i jest ok.
Tylko nie wiem po jakim czasie mogę wrzucić rybki?
Więc chciałbym zapytać doświadczonych hodowców
Czytałem na necie że 4 tygodnie ;/
Czy to prawda?
Rozumiem, że masz już posadzone rośliny. Najlepiej szybkorosnące hygrophilie, nurzańce - na początek do ustabilizowania zbiornika. Potem możesz sukcesywnie zamienić je na wolniej rosnące i ciekawsze np. żabienice lub kryptokoryny.
W żwirek możesz powsadzć kilka kulek glinianych lub gliniano-torfowych (łatwo dostepne na allegro za parę zł) w celu polepszenia wzrostu roślin ( bo one też muszą z czegoś pobierać minerały). To Twoje pierwsze akwarium, więc nie daj się namówić na substrat na bazie ziemi ogrodowej - bo może wyjść Ci coś nie tak i się zrazisz.
Podejrzewam, że pokrywa standardowa Wromak 2x18W - na początek może być. Jak się z biegiem czasu "obcykasz co i jak", to pewnie zamontujesz dodatkową świetlówkę.
Napewno masz już albo będziesz miał zakwit pierwotniaków (taka biała woda) - nic się nie przejmuj - samo przejdzie
Dobrze by było posiadać podst zestaw testów do badania wody pH, NO2, NO3.
Mniej więcej za 2-3 tygodnie od zalania po sprawdzeniu parametrów wody, jeśli wszystko jest OK, możesz pwrowadzić pierwszych mieszkańców.
Za bardzo na takim litrażu nie poszalejesz ale zastanów się i napisz jakie rybki Ci się podobają, a my spróbujemi je dobrać dla Ciebie tak aby pasowały do siebie i litrażu.
Jak coś mi się jeszcze przypomni to jeszcze napiszę.
Pozdr. Rafał