Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak zmienia parametry wody węgiel brunatny (drzewny)?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zmienia parametry wody węgiel brunatny (drzewny)?  (Przeczytany 3705 razy)
undziu
Nowy
*

« : Maj 04, 2005, 12:19:52 »

Witam, kilka a może nawet i kilkanaście lat temu miałem w moim akwarium sporo dekoracji z wegla brunatnego( podobnie jak większość moichg znajomych akwarystów), jednak nie badałem jak wpływa jego obecność na parametry wody- na ryby wydawał sie nie mieć wpływu.Zakładam właśnie nowe akwarium (po wielu latach przerwy)i jestem ciekaw czy jest on bezpieczny dla ryb, może ktoś z was miewał w akwarium takie dekoracje( węgiel drzewny w wodzie prezentuje się wyjątkowo dobrze-świetnie odbija światło dając fajne refleksy a na dodatek łatwo daje się obrabiać co daje możliwość stworzenia bardzo fajnych dekoracji).Będę wdzięczny za informacje pozdrawiam...
cegla
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2005, 13:55:09 »

CZE
sa rozne rodzaje wegla brunatnego (tzn.rozne stopnie jego zweglenia)ale podejrzewam ze chodzi o LIGNIT bo jego sie daje latwo obrabiac. jesli chodzi o wplyw na parametry wody to w moim przypadku spadlo mi troche ph i zmienil sie kolor wody .poza tym wegiel to sme korzysci- wydziela garbniki
undziu
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2005, 13:46:38 »

Dzięki bardzo... informacje bardzo przydatne, jak już uruchomie mój zbiornik(przed wpuszczeniem ryb )z pewnościa sprawdzę wszystkie parametry. Będe informował jakie parametry uległy zmianie. Jeszcze raz dzięki. Pozdro...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: