Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « lukasz0207 Krewetkowy regał 11x15.5l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: lukasz0207 Krewetkowy regał 11x15.5l  (Przeczytany 5155 razy)
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« : Czerwiec 13, 2011, 17:48:47 »

Witam
Pokaże wam kilka swoich akwarii z krewetkami. Jak narazie w regale są tylko 4 akwaria( w planach 11), niestety zatrzymał mnie brak funduszy, ale teraz szukam jakieś dorywczej roboty i jak coś znajde to pewnie będzie ich więcej. No dobra może troche technii:
Filtracja kaskady Aquaszut n300( są dobre i najtańsze z kaskad)
Oświetlenie świetlóweczki 8W ( zwykłe OSRAM Smiley i jeszcze jakieś )
Rośliny prawie same mchy, jak narazie z mchów
stringy
christmass
taiwan
creeping
erect
giant
phoenix
flame
weeping
spiky
china (chyba)
i jeszcze leptodictyum sp.
A prócze tego jeszcze gałęzatkai mii pelia i rotala

A jeszcze jakieś zdjęcia, odrazu pisze, że są słabe ,musze poćiwczyć robienie zdjęć akwarii.

By lukasz0207 at 2011-06-13

Zbiornki 1
Jest w nim chyba największy bałagan, ale czekam jak christmas podrośnie i później coś posprzątam
Mieszka tutaj 6 greenek

Zbiornik 2

Taki zbiornik przypadek, miał wyglądć wogóle inaczej, ale musiałem wymienić korzeń bo strasznie barwił wodei tak wyszło
Żyjae tu 6 blue bee

Zbiornik 3
Czeka na CR

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2011, 22:52:57 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2011, 17:51:55 »

Zapowiada się ciekawie. Zapodaj jakieś fotki.

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 13, 2011, 22:56:10 »

przeniosłem fotki do pierwszego postu. Tam na górze jak podmieniasz wodę?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2011, 08:45:34 »

Nie ma problemu, tam jest jakieś 10cm luzu, może troche mniej. Wchodze na krzesło Cheesy wkładam wężyk i leci, ale ja ogólnie mało podmieniam wody, raczej dolewam tylko jak wyparuje.
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 14, 2011, 13:10:45 »

Ładne masz swoje akwaria , najbardziej mi się podoba 2 , mógłbyś  posadzić z tyłu jakiegoś łodygowca.
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 14, 2011, 14:10:50 »

Jakie wymiary ma akwarium 15,5l ?  Wink
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 14, 2011, 20:04:36 »

;)Dokładnie 15,625l. 25x25x25
W akwarium 2 nie zmieści się już z tyłu nic bo ten korzeń zajmuje prawie całą powierzchnie, jak narazie z tyłu jest taiwan moss na kokosie ale jak podrośnie to wrzuce tam flame,erecta lub stringy, wtedy będzie dużo fajniej wyglądało. Dzisiaj zobaczyłem jajeczka u Blue Leg Poso, żyją one w 4 zbiorniku, postaram się jej zrobić jakieś zdjęcia, ale będzie ciężko więć nie obiecuje.
PYSZCZAK_2010
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 14, 2011, 20:24:25 »

Witam,jak uzupełnisz wszystkie zbiorniki? nie boisz się,że nie wytrzyma,bo ten regał nie wygląda zbyt masywnie,ale może się mylę.Planujesz same krewetki,czy jakieś raczki i kraby też,zapowiada się ciekawie.Zdjęcia za ciemne,nie oddają uroku mchom,szkoda że światło nie oświetla samego akwarium,ale i pokój,przez co marnujesz niezbędne waty

240l Malawi
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 14, 2011, 23:00:13 »

no i wystawił ktoś ziszczenie moich marzeń... Regał na kilka/kilkanaście zbiorników z krewetami marzy mi się już od dawna. Problem tylko z miejscem i zgodą ze strony mojej Kobiety-nie wiedzieć dlaczego twierdzi, że trzy zbiorniki w domu to już i tak przesada Wink
Gratuluję tym więc tym bardziej zrealizowania pomysłu!

A teraz kilka pytań:
-sam składałeś regał, czy to kupny? Jaką ma nośność każda z półek? Ja postawiłem 25L na komodzie z BlackRedWhite i mocno się wypaczyła mimo solidnego wyglądu.
-szkiełka to OW czy tylko tak ładnie na zdjęciach wychodzi float klejony przeźroczystym silikonem?
-jak długo funkcjonują zbiorniki?
-jak przedstawia się głośność pracy tych filtrów?
-jak rośnie phoenix w takim świetle? Wygląda to dość mrocznie, choć może to tylko zdjęcia.
-nawozisz czymś? Nawozy w płynie, co2?
-jakie podłoże w zbiornikach?

Wiem, że sporo tego (a i tak nie zadałem wszystkich pytań, żeby Cię nie przestarszyć), ale będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi!

I mała sugestia-wystarczy Ci termometr w jednym ze zbiorników-reszta będzie miała porównywalną temperaturę (chyba, że część mebla stoi w słońcu z podającym z okna). W kolejnych zbiornikach wkładanie termometrów, to zbędny wydatek... no i psują wygląd.

Pozdrawiam

lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 15, 2011, 09:56:50 »

A więc tak na początku. Regał spokojnie wytrzyma cięza zbiorników, był robiony przez mojego tate, a on zawsze robi mocniejsze meble Wink Pod każdą półką są 4 kołki, do tego 4 kątowniki każdy 25kg wytrzymałości i niektóre półki są jeszcze przykręcane konfirmatami więć spokojnie wytrzyma. W pokoju też mam akwarium 112l które jest pod biurkiem i jeździ na kółkach, przy sprzątaniu wysuwam je na środek pokoju Wink Sam jeszcze takiego akwarium u nikogo nie widziałem i jak każdemu mówie to się dziwi.

Odradzam kupowania gotowych mebli a szczególnie takich z Black Red White i Ikea pod akwarium, nie są one przygotowane na taki ciężar.
Akwarium to zwykły float tylko bardzo dobrze zrobione, nie stać mnie na OW a i tak dla mnie to zbędny wydatek.

Zbiorniki funkcjonują od 2.5 miesiąca do 1.

Troche słychać filtry, ale nie wiem czy to tylko z regału bo mam jeszcze 2x12.5l i 112l więc one też chałasują a pokój mam malutki. Ale ja jestem dość czuły na takie szumy.

Phoenix jest bardzo krótko w jednym zbiorniku był jakiś czas i coś tam rósł, ale musiałem go przenieść. I teraz jest w akwarium z Sulawesi i też musze go przenieść bo tam jest aż 27 stopni i mu chyba nie pasuje, za to stringy moss się cieszy Cheesy

Nie nawożę zbiorników, są one typowo pod krewetki nie pod rośliny, a miałem już wcześniej mchy i wiem , że dają rade bez dodatkow.

Podłoża to zwykłe żwirki po 5zł za 2kg, te czarne moim zdaniem jest świetne, może na zdjęciu nie wygląa tak fajnie ale w realu jest ekstra.

A termometry za jakiś czas znikną sprawdzam tylko temperature przy chłodzeniu, bo ostatnio sprawdzałem skuteczność wiatraczków komputerowych.

Jak masz jakieś pytania to śmiało pytaj. Jeśli będe mógł pomóc to zrobie to z przyjemnością.

Zapomniałem jeszcze napisać, w tym regale będą same krewetki.
Dojdą jeszcze Crystal Red, Biene, Snow White, Tigery Black Red i Blue i jeszcze jakieś Sulawesi.

A na zbiorniki z rakami znalzłem już miejsce tylko to jeszcze troche potrwa bo u mnie kruchą z $. A miejsce też jest ciekawe po pod lóżkiem
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2011, 09:58:45 wysłane przez lukasz0207 » Zapisane
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 16, 2011, 09:41:31 »

Nie ma problemu, tam jest jakieś 10cm luzu, może troche mniej. Wchodze na krzesło Cheesy wkładam wężyk i leci, ale ja ogólnie mało podmieniam wody, raczej dolewam tylko jak wyparuje.

Dolewka nie zastąpi nigdy podmiany bo parowanie nie usuwa szkodliwych związków z akwarium - weź to pod uwagę żeby nie mieć problemów.
10 cm luzu... musi być z Ciebie niezły akrobata żeby jakąś krewetkę złowić mając te 10 cm przestrzeni. No bo ręka.. siatka... szybki ruch do góry... Wink

Ogólnie fajne, czekam jak wszyscy na wypełnienie reszty półek. No i może namówisz tatę na zamocowanie osłonek nad baniakami? Światło by Ci się po pokoju tak nie rozchodziło, mchy by lepiej rosły, zdjęcia wychodziły Smiley
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 16, 2011, 13:06:44 »

Ogólnie fajne, czekam jak wszyscy na wypełnienie reszty półek. No i może namówisz tatę na zamocowanie osłonek nad baniakami? Światło by Ci się po pokoju tak nie rozchodziło, mchy by lepiej rosły, zdjęcia wychodziły Smiley

Nawet o tym nie myślałem, musze coś wymyślić, tylko musi być coś w kolorze regału. Dzisiaj nad tym pomyśle. W sobote dojdą jeszcze do regału Tigery lub Crystal Red, a do innego akwarium Blue Pearl Wink
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 16, 2011, 21:32:12 »

Zwykły panel - podłogowy lub ścienny - na zawiasach zakryje Ci przestrzeń nad dwoma akwariami stojącymi obok siebie. Kolorów do wyboru masz od groma, a w Casto i innych sieciówkach możesz kupować na sztuki Smiley
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 17, 2011, 10:19:33 »

Brawissimooo!  Good !

To się nazywa zapał do krewetkowania Cheesy
Wszystkie zbiorniki postawiłeś w tym samym czasie, czy jakaś inna historia się za tym kryje ?

lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 17, 2011, 14:40:55 »

Zborniki powstawały w przeciągu 1 miesiąca, tak co tydzień jeden.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: