Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Mętna woda w akwarium z żółwiami
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mętna woda w akwarium z żółwiami  (Przeczytany 10460 razy)
ddromader
Nowy
*

« : Kwiecień 20, 2011, 13:16:18 »

Witam. Od pewnego czasu mam dziwny problem z wodą w akwarium z żółwiami czerwonolicymi, otóż po wrzuceniu pokarmu (krewetki, małże, stynka wszystkie mrożone, oczywiście podaję po odmrożeniu) woda robi się mętna i biała. Posiadam filtr kubełkowy AQUA NOVA NCF-1500 przy pojemności zbiornika 240 litrów. Problem zaczął się po ok 3 miesiącach od zasiedlenia akwa i cotygodniowych podmianach wody ok 20 litrów. w tej chwili wymieniłam wkłady w filtrze tj wata, filtrus zeos i filtrus nitra bio oraz gąbka. Niestety problem pozostał, zaznaczę że sytuacja powtarza się tylko po wrzuceniu pokarmu tj. wymiana wody całej ponieważ nawet 80 % pojemności nic nie pomaga i woda jest krystalicznie czysta do momentu wrzucenia pokarmu.Wstępnie eliminuję działanie glonów i pierwotniaków ponieważ tak jak wyżej wspomniałam woda jest czysta do momentu wrzucenia pokarmu. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją, proszę o pomoc.
stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 09, 2011, 17:44:03 »

A skąd ta pewnosć że to nie pierwotniaki? Takie objawy to właśnie zakwit pierwotniaków. Wygląda, że przekarmiasz podopiecznych. Całkowita wymiana wkładów jeszcze pogorszyła sprawę. Spróbuj podawać mniej jedzenia, dodaj bakterie nitryfikacyjne i powinno się ustabilizować. Może odstaw też jedzenie mrożone i podaj suszone, mniej się rozpaskudza we wodzie i mniejsza pożywka dla pierwotniaków.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2011, 10:16:35 »

Albo nie karm zwierzaków przez jakiś czas w ogóle, żółwiom nic nie będzie a jeżeli to jakieś pierwotniaki to może je zagłodzisz.

No i też mi się wydaje, że je po prostu przekarmiasz.
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2011, 10:18:15 wysłane przez ducze » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2011, 10:41:14 »

Mnie też się wydaje, że podawane jest za dużo pokarmu.
Miałem kiedyś żółwia i woda robiła się mętna właśnie wtedy gdy rodzinka na widok "żebrania" gada o pokarm, dawała mu jeść pod moją nieobecność.
Karmić 2-3 razy dziennie niewielką ilością pokarmu, żółwie mogą nie jest po kilka dni i nic im nie jest.

stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2011, 10:57:41 »

Mnie też się wydaje, że podawane jest za dużo pokarmu.
Miałem kiedyś żółwia i woda robiła się mętna właśnie wtedy gdy rodzinka na widok "żebrania" gada o pokarm, dawała mu jeść pod moją nieobecność.
Karmić 2-3 razy dziennie niewielką ilością pokarmu, żółwie mogą nie jest po kilka dni i nic im nie jest.

Święta prawda, żółwie nie muszą jeść często i dużo. Rosną powoli a ich pokarm jest kaloryczny. Lepiej podać mało ale dobrej jakości, tak by nie nastąpiła awitaminoza i odwapnienie skorupy. Na to zwóć uwagę. Miałem żółwie, nieduży filtr wewnętrzny i akwarium tak skonstruowane żeby pokarm i odchody nie maiły możliwości zalegania w szczelinach. To ważne. Sprawdz też czy woda nie ma brzydkiego zapachu. Może to świadczyć o złej/słabej/niedojrzałej fitracji.
DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2011, 09:49:35 »

Jak masz dorosłe żółwie to wystarczy je 2-3 razy w tygodniu karmić. A ten pokarm co podajesz jest dobry ja też moim podaje i jest ok woda się nie brudzi. A jakie masz duże akwarium ile wody wlanej i jak duże są  żółwie?

ddromader
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 16, 2011, 12:43:44 »

Witam wszystkich. Akwarium ma 240 l jest całe zalane wodą, pozostaje jedynie ok 4 cm na górze, aby wyspa była sucha. Żółwie mają ok 20 lat i długość ok 19 i 15 cm. Jeśli chodzi o problem z mętną wodą to rozwiązałam go kupując mocniejszy filtr unimax 700 i wszystko się unormowało. Żółwie karmię co drugi dzień i zawsze tylko w takiej ilości aby mogły go zjeść w ciągu 10 min. Stosuję pokarm mrożony( krewetki, stynki, małże, ośmiorniczki), roślinny( rzęsa), oraz żywy (rybki, ślimaki, dżdżownice). Nie stosuję pokarmu suszonego. Problem występował tylko po podaniu stynki, może dlatego że jest tłusta, ale tak jak napisałam już jest wszystko ok, woda wyczyszcza się po karmieniu natychmiast. Mam zamiar zainstalować dodatkowo kratę pod żwirem, aby pozbyć się drobnych nieczystości ze żwiru. Będzie ona podłączona pod jeden z węży ssących filtra. Myślę że to załatwi sprawę definitywnie.
Dziękuję za uwagi i sugestie wszystkim którzy zechcieli pomóc.
DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 09, 2011, 12:06:27 »

A to dobry wybór ja tez mam unimaxa 700 i się sprawdza to dobrze że tak dbasz o żółwie bo dużo jest zaniedbanych ja mam akwarium 300l. też 2 żółwie.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: