Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Pytanie - Czy istnieją gatunki ślimaka jędzącego/atakującego krewetki ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie - Czy istnieją gatunki ślimaka jędzącego/atakującego krewetki ?  (Przeczytany 3870 razy)
Anubis-RE
Super aktywny

« : Czerwiec 26, 2011, 12:44:41 »

Witam !

Tak jak w tytule:

"...Pytanie - Czy istnieją gatunki ślimaka jedzącego/atakującego krewetki ?..."

Pytam, bo przeszukując Google natknąłem się na takie oto foto:

Stąd moje pytanie ---> czy istnieją poszczególne gatunki, których nie powinniśmy trzymać z krewetkami Huh

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 26, 2011, 13:05:08 »

A wyobrażasz sobie ślimaka goniącego krewetkę po akwarium? Tongue

Ten na zdjęciu to helena, która pewnie zajmuje się padliną. Helenki poza zjadaniem innych ślimaków, podstawowe źródło pożywienia znajdują właśnie w padlinie, tak ryb jak krewetek.

U siebie w zbiorniku regularnie widziałem młode krewecie pomykające po helenkach, bez żadnej reakcji tych drugich.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 26, 2011, 14:08:03 »

No właśnie, sam mam 2 helenki i krewetki po nich skaczą jak chcą, i to foto mnie zmyliło do reszty Smiley

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 29, 2011, 22:09:39 »

Helena potrafi swoją trąbą sparaliżować krewetkę i ją zezreć, nieraz takie przypadki były  Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
tomek190384
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 04, 2011, 19:19:47 »

Helena potrafi swoją trąbą sparaliżować krewetkę i ją zezreć, nieraz takie przypadki były  Wink
to jest fotka z mojego akwarium i już 3 razy miałem taki przypadek najlepsze jest to ze to zawsze ta sama helenka zawsze ja poznam bo jest cala w glonach

112 LT 3x18w6500k tetra EX700
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 04, 2011, 19:29:20 »

to jest fotka z mojego akwarium i już 3 razy miałem taki przypadek najlepsze jest to ze to zawsze ta sama helenka zawsze ja poznam bo jest cala w glonach

...ale chcesz powiedzieć że widziałeś polowanie na zdrową krewetkę i jak Helenka ją dopadła? Ja również mam helenki i krewetki w różnych zbiornikach i nigdy nie widziałam nic co wzbudziło choćby przypuszczenia że Helena zabija krewetki.. Natomiast po podaniu im jakiejś martwej sztuki to oczywiście przypełzają do niej natychmiast by skonsumować.

tomek190384
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 04, 2011, 19:36:35 »

...ale chcesz powiedzieć że widziałeś polowanie na zdrową krewetkę i jak Helenka ją dopadła? Ja również mam helenki i krewetki w różnych zbiornikach i nigdy nie widziałam nic co wzbudziło choćby przypuszczenia że Helena zabija krewetki.. Natomiast po podaniu im jakiejś martwej sztuki to oczywiście przypełzają do niej natychmiast by skonsumować.
ta krewetka się jeszcze ruszała  polowania nie widziałem  Smiley

112 LT 3x18w6500k tetra EX700
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 04, 2011, 19:41:06 »

żaden ze mnie skorupiakowy patolog, ale widać na pierwszy rzut okiem, że krewetka na zdjęciu padła już jakiś czas temu. Jeśli jedzący ją ślimak miałby być faktycznie mordercą, to oznaczało by że je swoją zdobycz już od kilku godzin.
Znalazł trupa i tyle, a Ty Tomku trafiłeś z aparatem akurat na posiłek i musiałeś źle to odczytać

Edit:więc powiedzmy nie padła, ale była w trakcie Wink Zdrowej krewetki nie ruszy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: