Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada 112l  (Przeczytany 2757 razy)
zelazo
Zainteresowany
**

« : Lipiec 24, 2011, 13:06:44 »

Witam
Prosze o pomoc w dobraniu obsady, myslalem nad 4 pary guraminow z roznych gatunkow 3 pary bocji z roznych gatunkow i 2 pary mekki filtracja juwel bioflow wewnetrzny i fluval 205 bedzie bardziej akwa ze skalami gdzieniegdzie trawy czy tak moze byc?
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 24, 2011, 13:11:02 »

Bocje odpadają na pewno, za mały baniak na jakiekolwiek bocje. Co do gurami to myślę, że 6 dorosłych sztuk to max bo też rosną nie małe a baniak nie wielki. poza tym gurami nie nadają się do skał to rybki które lubią chować się w gęstwinach roślin.
Pozdrawiam.  Wink

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Lipiec 24, 2011, 14:59:40 »

Prosze o pomoc w dobraniu obsady, myslalem nad 4 pary guraminow z roznych gatunkow 3 pary bocji z roznych gatunkow i 2 pary mekki filtracja juwel bioflow wewnetrzny i fluval 205 bedzie bardziej akwa ze skalami gdzieniegdzie trawy czy tak moze byc?
Przy tego typu postach zastanawiam się zwykle czy to prowokacja czy ktoś na serio chce dobrać taką obsadę do tak małego szkiełka.
Na wszelki wypadek, gdyby to nie była jednak prowokacja, napisze:
1. do 112l tylko jedna para gurami przy czym należy na początku nabyć większą grupę, poczekać aż wyłoni się dobrana para, a resztę ryb oddać. Ewentualnie, nabyć dobraną pare ryb. Zaznaczam też, że do tego litrażu podejdą jedynie niektóre - mniejsze gatunki gurami.
2. bocje to ryby które należy hodować w grupie kilku osobników. Myślę, że 5-6 sztuk jakiegoś mniejszego gatunku da rade.
3. albo meeki albo gurami. Osobiście nie widze miejsca dla meek w tym litrażu. Jeśli sie uprzesz to max. 1 para tych ryb. Zasada ich doboru jest taka sama jak w przypadku gurami.
4. Jeśli zbiornik ma być skalny to bardziej pasują tu meeki. Gurami czy bocje to zupełnie inne środowisko wodne.
5. Pomyśl nad stworzeniem odpowiednich parametrów wody, chcąc połączyć gurami i meeki popełniasz książkowy błąd ponieważ środowisko wodne dla tych ryb jest zupełnie inne - celowo pomijam litraż i sam pomysł połączenia tych dwóch gatunków ryb bo o tym pisałem już wyżej.
6. Wystarczy Ci jeden z tych filtrów. Zakładam, że masz zestaw Juwela z już wbudowanym filtrem. Jeśli jest tak jak pisze, nie kupuj fluvala bo kubeł będzie zbędny. Dobierz tylko odpowiednią obsadę do swojego litrażu i ciesz się z baniaka.

zelazo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 24, 2011, 15:07:59 »

Pomysle ale to ma byc tlo strukturalne przypominaja e skale i jama ze sklejonych skal mysle ze to by bylo dobre dla mniejszych gatunkow bocji jak mowiles posadze tez jakas trawe czy nurzanca gurami znajda dla siebie przestrzen w roslinach a mekka zostawie wolna przestrzen mogloby tak byc?
A jesli mozeszmto
Mozesz mi podac pae przykladow obsad do mojego zbiornika i przy okazji chcialem zapytac czy silikon akwarystycznh kupiony w zoologicznym nie zaszkodzi rybom poniewaz nie pisze na nim ze jest akwarystyczny?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2011, 15:13:16 wysłane przez zelazo » Zapisane
3runer
Zainteresowany
**

Grunt to Bunt

« Odpowiedz #4 : Lipiec 24, 2011, 17:22:50 »

jama ze sklejonych skal mysle ze to by bylo dobre dla mniejszych gatunkow bocji jak mowiles posadze tez jakas trawe czy nurzanca gurami znajda dla siebie przestrzen w roslinach a mekka zostawie wolna przestrzen mogloby tak byc?

jak dla mnie zdecyduj się na jedne gatunek wiodący, do którego dobierzesz jakąś małą ławicę z ich biotopu takie zbiorniki wyglądają najlepiej

Betta splendens
Betta unimaculata
zelazo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2011, 17:59:46 »

mozesz doradzić mi jakąś przykładową obsade?
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Lipiec 24, 2011, 19:27:49 »

Pomysle ale to ma byc tlo strukturalne przypominaja e skale i jama ze sklejonych skal mysle ze to by bylo dobre dla mniejszych gatunkow bocji jak mowiles posadze tez jakas trawe czy nurzanca gurami znajda dla siebie przestrzen w roslinach a mekka zostawie wolna przestrzen mogloby tak byc?
A jesli mozeszmto
Mozesz mi podac pae przykladow obsad do mojego zbiornika i przy okazji chcialem zapytac czy silikon akwarystycznh kupiony w zoologicznym nie zaszkodzi rybom poniewaz nie pisze na nim ze jest akwarystyczny?
Kolego, błąd w rozumowaniu.
To, że gurami preferuje strefę przypowierzchniową, a meeka dół i środek zbiornika, nie znaczy, że te ryby stale tam przebywają.
Jeśli zorganizujesz sobie taką obada to masz pewne, że ryby się pozabijają, przy czym stawiałbym na meeki jako pare dominującą w tym zbiorniku.
112l to brdzo malo wody, nie połączysz tych ryb.
Kolejna sprawa - uparcie pomijasz kwestie odpowiednich parametrów wody - gurami to woda miękka, meeki to woda twarda, jak chcesz to pogodzić?

Mogę podać Ci kilka przykładowych obsad do takiego litrażu, ale wolałbym byś sam się wysilił, zastanowil się nad typem zbiornika jaki Ci się podoba i na znalezieniu dla siebie odpowiedniej obsady.
Zerknij do działu "Nasze Akwaria", masz tam sporo zbiorników 112l z prawidlowo dobraną obsadą. Zerknij do działu "Azja", w przyklejonym wątku znajdziesz przykładowe obsady dla Azji. Trochę wysiłku kolego, to w końcu będzie Twój baniak.

I jeszcze jedno - jako ulatwienie polecam zbadac parametry wody w kranie, unikniesz klopotliwego preparowania wody, masz jakieś testy? Jeśli tak, sprawdż parametry wody i podaj je, będzie łatwiej coś dobrać.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: