Pomysle ale to ma byc tlo strukturalne przypominaja e skale i jama ze sklejonych skal mysle ze to by bylo dobre dla mniejszych gatunkow bocji jak mowiles posadze tez jakas trawe czy nurzanca gurami znajda dla siebie przestrzen w roslinach a mekka zostawie wolna przestrzen mogloby tak byc?
A jesli mozeszmto
Mozesz mi podac pae przykladow obsad do mojego zbiornika i przy okazji chcialem zapytac czy silikon akwarystycznh kupiony w zoologicznym nie zaszkodzi rybom poniewaz nie pisze na nim ze jest akwarystyczny?
Kolego, błąd w rozumowaniu.
To, że gurami preferuje strefę przypowierzchniową, a meeka dół i środek zbiornika, nie znaczy, że te ryby stale tam przebywają.
Jeśli zorganizujesz sobie taką obada to masz pewne, że ryby się pozabijają, przy czym stawiałbym na meeki jako pare dominującą w tym zbiorniku.
112l to brdzo malo wody, nie połączysz tych ryb.
Kolejna sprawa - uparcie pomijasz kwestie odpowiednich parametrów wody - gurami to woda miękka, meeki to woda twarda, jak chcesz to pogodzić?
Mogę podać Ci kilka przykładowych obsad do takiego litrażu, ale wolałbym byś sam się wysilił, zastanowil się nad typem zbiornika jaki Ci się podoba i na znalezieniu dla siebie odpowiedniej obsady.
Zerknij do działu "Nasze Akwaria", masz tam sporo zbiorników 112l z prawidlowo dobraną obsadą. Zerknij do działu "Azja", w przyklejonym wątku znajdziesz przykładowe obsady dla Azji. Trochę wysiłku kolego, to w końcu będzie Twój baniak.
I jeszcze jedno - jako ulatwienie polecam zbadac parametry wody w kranie, unikniesz klopotliwego preparowania wody, masz jakieś testy? Jeśli tak, sprawdż parametry wody i podaj je, będzie łatwiej coś dobrać.