Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gotowanie korzenia  (Przeczytany 3336 razy)
przemok96
Bywalec
****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 431



« : Sierpień 22, 2011, 20:20:46 »

Witam, kupiłem niedawno korzeń, chcę go teraz wygotować, ale nie wiem czy w zwykłej wodzie, czy w wodzie z solą jodowaną.
Gotowanie w zwykłej wodzie ok 1h wystarczy? Czy w soli też gotować?
Nie chcę, żeby korzeń zaszkodził moim rybom(neon innesa, razbora hagela) i krewetkom(RC, amano).
Zapisane

vento
Super aktywny
*****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 1488


« Odpowiedz #1 : Sierpień 22, 2011, 21:07:01 »

dostaniesz pewnie op...dol od moda, bo dyskusji na ten temat było już dziesiątki-nawet pamiętam jedną w tym dziale.
Korzeń możesz wygotować w zwykłej wodzie, a potem wymoczyć w słonej, porządnie zlać wrzątkiem i na koniec opłukać gorącą bieżącą wodą. Jeśli to korzeń kupiony w sklepie, nie potzrebuje zwykle więcej zabiegów.
Pozdr

Edit:
Choćby tu:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/korzen-z-rzeki/

Generalnie każdy temat w tym dziale ze słowem "korzeń" w tytule traktuje o Twoim pytaniu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 21:10:53 wysłane przez vento » Zapisane

przemok96
Bywalec
****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 431



« Odpowiedz #2 : Sierpień 23, 2011, 15:33:05 »

Kupiłem sól kamienną i jest git.
Korzeń rano gotował się 2h w słodkiej wodzie, później w słonej wodzie 1h, następnie 1.5h w słodkiej i będzie się moczył w słodkiej tak do 17.
Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do: