Trochę późno ale dopiero teraz mogę na spokojnie popisać.
Na wstępie odpowiem na Twoje pytanie. Akwarium 25L stoi obok 112L i jest również skierowane na okno.
Teraz czas na kilka fotek:
Tak wyglądała rotala dzisiaj rano zaraz po zapaleniu światła parę minut po godzinie 9:
A tak wyglądała dzisiaj wieczorkiem około 19 jak wróciłem do domu:
Tutaj zdjęcie całego akwarium:
oraz zdjęcie małego przechowalnika 25L gdzie również jest posadzona rotala ale tam zjawisko poprzecznego wzrostu nie występuje
Zauważcie że na pierwszym zdjęciu robionym zaraz po zapaleniu światła, sadzonki znajdujące się po lewej stronie zaraz za drzewkiem z phoenix moss
były skierowane ku górze. W trakcie dnia nastąpiło ich położenie i teraz praktycznie nie ma sadzonek które byłyby skierowane ku górze. No może poza tymi najniższymi.
Świecę pierwszy dzień od 9 do 20 ale już widzę, że teoria ze światłem raczej trafna nie będzie.
Co do mojego nawożenia, bo zaczynam się zastanawiać czy może tutaj gdzieś nie leży problem to:
Tygodniowo na objętość całej bańki podaję:
NO3 - 11,44 ppm
PO4 - 1,16 ppm
K - 10,69
Mg - 2,64 ppm ( magnezu nie podaję więcej ponieważ używam mineralizatora żółtego
http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/towar/4/mineral-ro-zolty-v3-2000-litrow.html i daje go tyle że w wodzie do podmian czyli w 36L zmineralizowanego RO wynosi 8 ppm)
Fe- 0,18 ppm tygodniowo (mikro intermagu)
CO2 butla - 27 -33 ppm
Pod rotalę wsadziłem dodatkowo kapsułki Ferka stemma.
Pomierzyłem dzisiaj wodę i oto co mi wyszło z testów.
Pomiar przed podmianą:
PO4 - 0,2 - 0,4 ppm (takie słabe 0,4, czyli wyśrodkujmy 0,3 ppm) JBL test
NO3 - 5 ppm testem jbl'a , 10 ppm testem sery. (stwierdziłem że trzeba by skalibrować testy skoro dają tak rozbieżne pomiary i wyszło że test jbl'a zaniża pomiar o 5 ppm.
Kalibracja sery jakoś mi nie wyszła, bo barwa z pomiaru RO i po dodaniu roztworu żeby podnieść stężenie do 10 ppm NO3 wyszły takie same.
Uśredniamy więc pomiar i przyjmujemy że NO3 wynosi około 8 ppm.
Co radzicie ?
Bo mi już łeb pęka od myślenia.