Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobór świetlówek 2x24W do belki  (Przeczytany 12199 razy)
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Luty 20, 2012, 01:06:10 »

Niestety walka z rotalą trwa nadal. Nic nie dało przestawianie świetlówek.
Robiłem już chyba wszystkie kombinacje jakie są możliwe.

A zauwazony przez ciebie fitotropizm biegnie w kierunku ktorejs z swietlowek? i czy jak sie kladzie to wywija liscie do swiatla?

Teraz mogę stwierdzić, że rotala jak się kładzie to wywija liście ku górze do światła, nie w kierunku którejś ze świetlówek.
Wcześniej jakoś mi ten Twój post umknął, ma jakieś szczególne znaczenie ?

Mam kilka teorii:

1. Pierwsza zmienić czas oświetlenia. Jako, że świecę od 14-24.00, a akwarium stoi na przeciwko okna.
Możliwe że światło padające zanim zapalą się świetlówki powoduje wyginanie rotali ku niemu.
Większość sadzonek kieruje się właśnie ku szybie. Zmiana czasu oświetlenia od 9-20.
2. Światło które posiadam w baniaku jest za mocne i rotala stwierdziła, że po co ma cisnąć ku górze
skoro ma wystarczająco dobre warunki do poziomego wzrostu, puszczania nowych pędów i płożenia się.
Jeśli pierwsza teoria zawiedzie, spróbuję podnieść pokrywę o 10 cm.
3. Nawożenie jakie ostatnio stosuję wynosi N - 10 ppm, P - 1,1 ppm K - 10 ppm , Mg - 2,5 ppm + w 30L podmienianej wody około 8 ppm.

Doczytałem, że niedobór:
Azotu – gniją dolne liście, niektóre rośliny rosną na boki albo „kładą” się na podłoże
(szczególnie Kabomby, Rotale)

Podniosę azot i jednocześnie fosfor do N - 18 ppm , P - 2 ppm.

Jakieś sugestie co do moich spostrzeżeń ?

z góry dzięki za każdą radę
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2012, 01:18:26 wysłane przez Boomer » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Luty 20, 2012, 08:15:49 »

Odpowiem w na pytania wg punktów:

1. Pewnie dla tego się wygina roślina szuka światła już rano. I ten punkt jest najbadziej prawdopodobny.
2. Raczej nie ma co kombimować nie pownno wpływać że światła jest za dużo u mnie anubias roślina która nie lubi mocnego światła rośnie jak szalona w 0.7 W/l
3. Bardzo możliwe choć bardziej prawdopodobnę przyczyną jest za późno włączane światło. Nie zaszkoodzi spróbować pobawić się w chemika.

Ale łatwiej sprawdzić kiedy roślinom nie potrzebne już jest mocne światło. U mnie (baniak też stoi [równolegle do okna balkonowego po drugiej stronie pokoju) o godzinie 20 rośliny zwijają się i wyraźnie widać że nie ma co więcej niż godzinę świecić słabszym światłem i tak właśnie robię.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2012, 09:17:42 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Luty 20, 2012, 15:54:01 »

No zobaczmy, od dzisiaj zmieniłem czas świecenia od 9 - 20.
Jeśli faktycznie okaże się że przyczyną jest pora dnia w jakiej świecą świetlówki, to
te wygięte rotale powinny się naprostować, czy raczej już takie pozostaną ?

Czwarta opcja to taka , że świetlówka aquarelle powoduje kładzenie rotali.
Jak przeglądałem fora to większość osób którym kładła się rotala miało tą świetlówkę
w zestawie. Spróbuje również ją wymienić jak trzy pierwsze teorie zawiodą.
W sumie to wymienię wszystkie i zobaczymy czy coś to pomoże.
W tej chwili mam philipsy(świecę nimi około roku), a zamówione sylvanie grolux, 865 i aquastar.  

Dziwi mnie jeszcze jedna rzecz. Obok 112L mam akwarium 25L i tam również posadziłem kilka mniejszych sadzonek
rotali. Światło paliło się również o tej samej porze.
Tam rotala praktycznie idzie centralnie ku górze i nie ma korzeni przybyszowych nowych pędów oraz zjawiska
kładzenia. Nawożenie takie samo jak w 112L, oczywiście proporcjonalne co do wielkości baniaka.
Różnica jest taka, że tam praktycznie nie ma CO2, podaje znikome ilości tak że indykator jest niebieski.
Oświetlenie to aquarelle i jakaś 865 w sumie 16 W na 25L.
Nie wiem dlaczego ale tam nawet jak CO2 podawałem na maksa, to przyrosty były bardzo słabiutkie a bąbelkowanie roślin to chyba nigdy nie wystąpiło.
Wiadomo każdy baniak jest inny ale leję tą samą wodę, te same nawozy mimo tego przyrosty praktycznie zerowe.
Może ta świetlówka 865 firmy no name jest jakaś lewa, bo aquarelle to jednak produkt sprawdzony.

Co do listków rotali tej co się kładzie, to jej liście kierują się ku górze do świetlówek. Wieczorkiem załączę fotkę jak to wyglądało dzisiaj rano po odpaleniu światła.

baniakmaniak a Ty miałeś/masz rotalę ? Nie miałeś podobnego problemu  ?

Co do nawożenia to możesz tak pokrótce opisać czym nawozisz ?

dzięki z góry
pozdrawiam  

p.s.
Jak mi się uda okiełznać tą roślinę, to będę chyba najszczęśliwszym kandydatem na akwarystę na ziemi ;p
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Luty 20, 2012, 18:31:40 »

Właśnie nie miałem tej rośliny więc są to tylko moje przypuszczenia. Co do odmiany najbardziej podoba mi sie Rotala Macrandra (Rotala Wspaniała) i możliwe że kiedyś ją będę miał. Co do barwy Aquarelle 10000K to raczej słyszałem opinie o pnięciu się roślin wysoko do góry. Powiec a ten mniejszy baniak stoi tak samo ustawiony do okna? Drugą przyczyną mogą być inne rośliny które zasłaniają lub źle wpływają na nieszczęsną rotalę. Wrzuć może fotkę baniaka, będzie wtedy łatwiej zgadnąć co może jej dolegać.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Luty 20, 2012, 22:35:43 »

Trochę późno ale dopiero teraz mogę na spokojnie popisać.

Na wstępie odpowiem na Twoje pytanie. Akwarium 25L stoi obok 112L i jest również skierowane na okno.

Teraz czas na kilka fotek:

Tak wyglądała rotala dzisiaj rano zaraz po zapaleniu światła parę minut po godzinie 9:

A tak wyglądała dzisiaj wieczorkiem około 19 jak wróciłem do domu:

Tutaj zdjęcie całego akwarium:

oraz zdjęcie małego przechowalnika 25L gdzie również jest posadzona rotala ale tam zjawisko poprzecznego wzrostu nie występuje

Zauważcie że na pierwszym zdjęciu robionym zaraz po zapaleniu światła, sadzonki znajdujące się po lewej stronie zaraz za drzewkiem z phoenix moss
były skierowane ku górze. W trakcie dnia nastąpiło ich położenie i teraz praktycznie nie ma sadzonek które byłyby skierowane ku górze. No może poza tymi najniższymi.

Świecę pierwszy dzień od 9 do 20 ale już widzę, że teoria ze światłem raczej trafna nie będzie.

Co do mojego nawożenia, bo zaczynam się zastanawiać czy może tutaj gdzieś nie leży problem to:
Tygodniowo na objętość całej bańki podaję:

NO3 - 11,44 ppm
PO4 - 1,16 ppm
K - 10,69
Mg - 2,64 ppm ( magnezu nie podaję więcej ponieważ używam mineralizatora żółtego http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/towar/4/mineral-ro-zolty-v3-2000-litrow.html i daje go tyle że w wodzie do podmian czyli w 36L zmineralizowanego RO wynosi 8 ppm)
Fe- 0,18 ppm tygodniowo (mikro intermagu)
CO2 butla - 27 -33 ppm

Pod rotalę wsadziłem dodatkowo kapsułki Ferka stemma.

Pomierzyłem dzisiaj wodę i oto co mi wyszło z testów.
Pomiar przed podmianą:

PO4 - 0,2 - 0,4 ppm (takie słabe 0,4, czyli wyśrodkujmy 0,3 ppm) JBL test
NO3 - 5 ppm testem jbl'a , 10 ppm testem sery. (stwierdziłem że trzeba by skalibrować testy skoro dają tak rozbieżne pomiary i wyszło że test jbl'a zaniża pomiar o 5 ppm.
Kalibracja sery jakoś mi nie wyszła, bo barwa z pomiaru RO i po dodaniu roztworu żeby podnieść stężenie do 10 ppm NO3 wyszły takie same.
Uśredniamy więc pomiar i przyjmujemy że NO3 wynosi około 8 ppm.

Co radzicie ? Wink  Bo mi już łeb pęka od myślenia.

« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2012, 23:12:32 wysłane przez Boomer » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Luty 21, 2012, 08:08:04 »

Widzisz mi to się wydaje że to może powodować filtr. Rotala posadzona jest między wielkimi drzewkami tuż pod wylotem z fitra który powoduje że wytwarza się tam wir pchając roślinę w dół (widać to zwłaszcza z prawej strony baniaka gdzie rośliny kładą się bardziej). W małym baniaczku wylot też jest skierowany na roślinkę ale wyższe rośliny są z tyłu i wir tam nie występuje.

Ps. A co można z tym zrobić?
Albo posadzić coś z dyłu za rotalą lub pobawić się wylotem filtra. To czy roślina się wyprostuje to nie wiem z prawej strony to będzie jej bardzo ciężko ale z lewej wygląda że tak.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2012, 08:24:22 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Luty 21, 2012, 10:40:22 »

Zauważ że wylot nie jest skierowany na rotalę. To jest deszczownia która ustawiona jest na nurzańca.
Jest ona skierowna pod lekkim kątem w dół baniaka w kierunku przedniej szyby żeby nie powodować wybijania CO2.
Rotala poskręcała się nie tylko na prawo ale do przodu, w lewo i i w dół w lewą stronę.
Nawet jeśli te co są najbliżej położyły się przez filtr, chociaż nie sądzę, to co z resztą ? ;(
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #37 : Marzec 19, 2012, 13:57:14 »

Cześć, podepne sie pod temat,
w pokrywie będą dwie świetlówki do roślinnego baniaka,
która konfiguracja lepsza?
Philips 950 + Aquarelle
czy
Philips 965 + Aquarelle

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Marzec 19, 2012, 14:03:14 »

Cześć, podepne sie pod temat,
w pokrywie będą dwie świetlówki do roślinnego baniaka,
która konfiguracja lepsza?
Philips 950 + Aquarelle
czy
Philips 965 + Aquarelle

zdecydowanie polecam 965+aquarelle

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #39 : Marzec 25, 2012, 00:47:15 »

Zmieniły mi się troche plany, bedzie jeszcze trzecia świetlówka, czyli: 965+aquarelle+? co polecacie? myślę nad Arcadia Fresh Water.
Czy nic nie da i lepiej coś żółtego? 840?

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Marzec 25, 2012, 01:33:09 »

Zamiast tej 840 to już lepiej dać 830 ma ciekawszą pomarańczową barwę.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #41 : Marzec 25, 2012, 15:16:12 »

Oks, to czyli zrobie tak:
od tyłu:
830          T8 18W
Aquarelle  T5 24W
965          T5 24W

Pokrywe tak mam przerobione, że pasuje mi tylko 2x24W + 1x18W. Narazie powinno wystarczyć.

Akwarium 80x30x40 (96l) to daje 0.69W/l  Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2012, 15:18:21 wysłane przez Ropek » Zapisane

Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: