Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Z czego zrobic wypelnienie góry?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Z czego zrobic wypelnienie góry?  (Przeczytany 4414 razy)
Irishman
Zainteresowany
**

« : Sierpień 31, 2011, 10:29:40 »

Zaczynam planowac nowy zbiornik, o wysokosci 70cm 

- glownym kamieniem bedzie bazalt, beda tez bazaltowe skalki i jedna góra z prawej strony akwarium, bedzie szla ku przodowi zbiornika powiedzmy na ok 40 cm  i w lewo - powiedzmy 60cm dotykajac 2 bokami tylna i boczna sciane akwarium
Góra ma miec forme gorskich pól ryzowych

o cos takiego jak powyzej - wiec podstawa, oblozona skalkami bazaltowymil, powyzej  mniejszy "okrag" - na plaskim terenie jakas trawka,  powyzej znowy mniejszy okrag - oblozony skalkami  - na plaskim terenie trawka, i na samej gorze plaska polana, ktora bedzie w miare blisko powierzchni wody, wiec tez z dobrym naswietleniem i tam beda jakies roslinki  wymagajace duzo swiatla.

sama gora bedzie bardzo ciezka jesli chcialbym ja zbudowac wylacznie z bazaltu -

pytanie brzmi - z czego i jak moge zrobic forme, ktora moglbym tylko z wierzchu oblozyc skalkami i kamykami?  czy wszystko robic z silkionu akwarystycznego i warstwy swieze naklejac jedna na druga ?  macie jakies inne pomysly?   gora nie bedzie bardzo stroma, wiec kamyki na skalkach beda se trzymac.  srodek akwarium bedzie nisko, a lewa strona tez na delkiatnym skalistym plaskowyzu, wiec na lewa strone na spod tez by sie cos przydalo do podlozenia. 

jeszcze jedno pytanie - na czym najlepiej polozyc duze ciezkie kamienie, zeby nie lezaly bezposrednio na  szybie akwarium ?

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2011, 10:36:56 »

Proponuję Tobie skałę wulkaniczną, zapewne miałeś już z nią do czynienia.
Kształtuje się je łatwo i jest lekka, porowata w środku niemal pusta jak się dobrze wybierze, gdyż ma strukturę pumeksu od wnętrza.

Kupisz tanio, a jeśli nie to mogę Tobie załatwić Wink

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2011, 11:10:38 »

był już tu taki temat-podstawę i kolejne wyższe części wzniesienia możesz wyciąć z płaskich tafli styropianu. Wycięte kawałki poukładaj na sobie w fornę wzniesienia i przysyp podłożem. Musisz jednak pamiętać, ze aby coś tam wyrosło, podłoża musi być kilka cm na styropianie.
Ja mam taką podstawę w swoim zbiorniku i jest ok. Widziałem też kilkanaście zbiorników zakładanych przez profesjonalistów z takim samym rozwiązaniem.
Pozdr

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: