Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak wyłowić krewetki?  (Przeczytany 3070 razy)
Jojtek
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 20, 2011, 20:09:50 »

Możecie mi powiedzieć jak wyłowić wszystkie krewetki w akwarium? Obecnie mam dwa gatunki babaulti i RC i chce je wyłapać wszystkie bo się krzyżują, i chce wymienić na jakieś inne.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 20, 2011, 20:13:08 »

z plastikowej butelki po wodzie odcinasz górną część, odwracasz ją "od góry nogami" i wkładasz spowrotem w miejsce odcięcia. Wsypujesz do środka kilka granulek pokarmu dla krewetek i całość wkładasz do akwa. Krewety same wejdą, a nie będą potrafiły znaleźć już wyjścia

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 20, 2011, 20:51:01 »

Jeśli chcesz wyłowić wszystkie to niestety musisz to zrobić na raty lub bardzo 'agresywnie'.

Sposób 'na raty' => wyciągasz ile się da, wszystkie dorosłe, młode i świeżo wyklute szkraby. Metody wyciągania jakie ci się nawiną - może być butelka o której wspomina vento, może być siatka, rurka, co masz. Pozbywasz się ich, za 2-3 tygodnie wyławiasz resztę, która już urosła a wcześniej przeoczyłeś bo były za małe.

Sposób 'agresywny' => wyciągasz wszystko z akwarium - ozdoby, mchy, rośliny (najlepiej do miski z wodą z akwarium żeby maluchy przetrwały) i wyławiasz krewetki, które teraz widzisz wszystkie. Czekasz aż opadnie pył i łowisz dalej szkraby. Zanim włożysz do akwarium rośliny z powrotem - upewnij się, że nie masz pasażerów na gapę.

Oba sposoby pracochłonne i czasochłonne, ale nikt nie obiecywał, że będzie łatwo Wink
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 21, 2011, 19:40:29 »

wpuść raka Cheesy

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 21, 2011, 20:28:43 »

wpuść raka Cheesy

albo domestos/sól/cukier/ocet/kwasek cytrynowy