netka888
Stały użytkownik
Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !
|
|
« : Wrzesień 20, 2011, 16:17:29 » |
|
Witam, planuję w moim akwarium zmienić obsadę, teraz mam tam masę gupików i narybku, kilka żałobniczek i molinezję (wiem, dla molki za male akwa). Dlatego planuję te wszystkie ryby oddać i wpuścić nową i tym razem właściwą obsadę. I w związku z tym mam pytanie jakie rybki nadają się do takiego litrażu. Chciałabym mieć stadko jakiś kolorowych i żywotnych rybek, i najlepiej łatwodostępnych. Myslałam o brzankach sumatrzańskich albo o razborach klinowych albo o neonach (chociaż neonów wolałabym nie, bo kiedyś miałam je i po kolei zdychały w niewyjaśnionych okolicznościach). Więc jak myslicie, czy brzanki lub razbory się nadają? Albo moze jeszcze macie jakies propozycje?
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
...........................................................
|
|
|
Gupiczek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 20, 2011, 18:30:30 » |
|
Ja polecam razbory klinowe Mam 2 propozycję obsad : 1. 10 x Razbora + samiec bojownika 2. 8 x Razbor + 4 x piskorki Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 23, 2011, 14:00:43 » |
|
a mogłoby być tak 8 razbor klinowych 3 żalobniczki (nie chca sie złapac ) kilka samców gupików co wy na to?
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 23, 2011, 22:35:48 » |
|
jak juz to do tego akwa to tylko Razbora Galaxy w ilosci 10-15 osobników i nic więcej akwa jest za małe dla gupikow żałobniczek itp
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 24, 2011, 13:55:38 » |
|
hmmm.... Może ktoś jeszcze się wypowie?
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 27, 2011, 14:36:09 » |
|
Jakie twardości?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
netka888
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 27, 2011, 19:57:32 » |
|
Muszę się przyznać że twardości i ogólnie parametrów wody nigdy nie mierzyłam
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2011, 12:59:10 » |
|
Zadzwoń do wodociągów - najtańsze rozwiązanie. Zawsze warto wiedzieć jaką się ma twardą wodę bo to np mogło być problemem przy hodowaniu neonów. Łatwiej wtedy doradzić jakieś ryby którym będzie twoja kranówka pasować.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
netka888
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 28, 2011, 15:32:51 » |
|
udało mi się dowiedzieć tyle, że Ph 7,6-7,7 , twardość mgCaCo3/dcm3 - 270-320.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 29, 2011, 07:42:00 » |
|
Twardość ogólna w granicach ok 15-18 st niemieckich. Ph dość wysokie. Do takiej wody polecam stadko sawbwa resplendens jeśli uda ci się dostać albo iść w żyworódki jak np ładne platki czy rasowe gupiki.
|
|
|
|
|
|
|
|